Звезда на смъртта изяжда своите планети

12962
Звезда на смъртта изяжда своите планети

Планетолози откриха в съзвездие Дева необичайно бяло джудже, което "дояжда" останките на унищожената от него неотдавна неголяма екзопланета с размер на Церера и се готви да "изяде" другите обитатели на своята звездна система, става ясно от статия, публикувана в сп. Nature.

"Нищо подобно човечеството не е виждало преди. Наблюдаваме как звездата разрушава своята собствена планетна система. Сега имаме желязно доказателство, че белите джуджета действително периодично унищожават планети", казва Андрю Вадербург от Харвард-Смитсъниънския център по астрофизика в Кеймбридж (САЩ).

Откриха най-близката планета като Земята

Наблюдения с телескопа "Спицър" потвърдиха съществуването на земеподобна планета на 21 светлинни години от Слънцето. До момента това е ...

Вандербург и колегите му открили първата в историята на астрономията "звезда на смъртта", наблюдавайки съзвездие Дева с наскоро възкресения телескоп "Кеплер", в опит да открият периодични спадания в яркостта на отделни звезди, които издават присъствието на планети в техните околности.

Неочаквано те открили бялото джудже WD 1145+017, което се намира на 570 светлинни години от земята и чиято светлина се затъмнявала на всеки 4,5 часа от голям обект, чиито форма и размери се променяли.

След като получили допълнителни данни от други телескопи, учените открили следи от други отломки, летящи по близки орбити. Най-големият обект карал звездата да "губи" до 40% от своята светимост. Общата маса на фрагментите се смята за равна на масата на Церера – планета джудже в астероидния пояс на Слънчевата система.

Астрофизиците са допускали, че белите джуджета се "замърсяват" с желязо, силиций и сходни елементи, като поглъщат скални планети или астероиди. Понякога учените забелязвали дискове от отломки около такива звезди, но произходът им оставал неясен.

Hubble откри слънцезащитен слой върху далечна планета

Телескопът Hubble на американската Национална космическа агенция (NASA) е засякъл стратосфера – един от основните слоеве на земн...

Накрая авторите на последната статия видели всички три елемента от „замърсяването“ на бяло джудже, диска от отломки около него и поне един плътен обект на орбита.

Учените смятат, че орбитата на една от планетите е станала нестабилна, тя се е придвижила по-близо до своето слънце и е започнала да се разпада.

Окончателен разпад очаква фрагментите в бъдеще – те ще бъдат изпарени от излъчването на бялото джудже, а силата на неговата гравитация ще ги разкъса на по-малки отломки. Само след един милион години от твърдите фрагменти ще остане само тънък метален слой на повърхността на бялото джудже, което иначе е "абсолютно невинно на вид", пишат астрономите.

 

Тийнейджър откри нова планета

Тинейджър е открил планета, намираща се на 1000 светлинни години от Земята, по време на едноседмичен стаж в Университета Кийл във Вел...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос