20 години затвор за въоръжени грабители даде български съд

1762
20 години затвор за въоръжени грабители даде български съд
Снимка: ПЦ на МВР

По 20 години затвор получиха трима души, които са извършили въоръжен грабеж на фирмен офис в Пазарджик преди 5 години - на първа инстанция.

На 21 декември 2015 г. Джемал Аликанов от Пещера, Васил Атанасов от Пловдив и аржентинецът с испански паспорт Фернандо Кастро са маскирани и въоръжени с пистолети и автомат "Калашников". Заедно с още един мъж нападат офиса на Спас Спасов в индустриалната зона на Пазарджик близо до гарата, пише в. "24 часа".

Разследват Динко от Ямбол за палежи, сводничество и грабежи на камиони

Проверка дали Динко Вълев от Ямбол е сводник, поръчител на палежи и ограбва катастрофирали камиони, започна прокуратурата в града. Тя с...

Нападателите обезвредили охраната и влезли в сградата. Но там вечеряли Спасов и брат му Тодор Николов, заедно със семействата им. Двамата мъже оказват съпротива и биват простреляни. Откраднати са почти 90 000 лв. в пари в брой и бижута. Нападателите събират и вземат и мобилните телефони на жертвите си, за да не могат бързо да се свържат с полицията.

Извършителите се оттеглят в неизвестна посока, а след получаване на сигнала полицията блокира основни пътища в Пазарджик и региона. Именно това помага за бързото им залавяне - 20 минути след грабежа полицията спира на входа на Пещера "Фолксваген Пасат". В колата всъщност са четиримата извършители. Двама униформени искат личните карти на всички. Те доброволно ги предават, след което шофьорът рязко потегля с мръсна газ и колата изчезва в нощта. Полицаите тръгват да ги преследват, но ги губят по пътя от Пещера за Пловдив.

Заради личните карти обаче нападателите биват намерени - с изключение на един. Според показанията на осъдените, има четвърти човек - но не е ясно кой е.

Иначе пловдивчанинът Васил Атанасов е задържан в Пазарджик на 30 декември 2015 г., но мълчи за съучастниците си. През това време Фернандо Кастро и Джамал Аликанов наемат квартира в Пловдив, където се укриват. Задържани са на 10 януари 2016 г. близо до нея при предварително организирана полицейска операция.

Млада жена преби и ограби пенсионер в монтанско село

26-годишна жена от Лом преби и ограби пенсионер в бойчиновското село Лехчево, съобщиха от полицията. Нападението станало на 22 май, око...

Освен 20-годишното наказание за въоръжения грабеж Васил Атанасов ще трябва да изтърпи и 3 г. и 4 месеца затвор по предишна условна присъда, защото престъплението в Пазарджик е извършено по време на изпитателния срок.

Освен ефективните присъди тримата обвиняеми трябва да заплатят солидарно и обезщетения на пострадалите - 110 хил. лв. на Тодор Николов, 113 хил. лв. на Спас Спасов и 128 хил. лв. на съпругите им. Решението на окръжния съд в Пазарджик може да се обжалва пред апелативния в Пловдив.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Как се развиват делата за клевета в Народния театър

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com