7 години трябваха на прокуратурата, за да почне дело за удавено дете

937
7 години трябваха на прокуратурата, за да почне дело за удавено дете
Снимка: БГНЕС

Окръжната прокуратура във Варна предаде на съд четирима души за инцидент с удавено дете от Германия, станал през 2011 г. в басейна на хотел „Берлин“ на Златни пясъци.

Четиримата мъже са с обвинение, че са причинили смъртта на 13-годишно германско дете поради незнание или немарливо изпълнение на занятие или на друга правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност. Престъплението, в което ги обвинява Окръжната прокуратура във Варна, е по член 123 от Наказателния кодекс.

Над 146 000 лв. ще бъдат изплатени на пострадали от забавено правосъдие

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на правосъдието в размер на 146 650 лв. Средствата са предвид...

Около 11,30 часа на 11 юли 2011 г. охранителят на хотел "Берлин" в курорта Златни пясъци забелязал руска туристка, която се опитвала да привлече вниманието на спасителя и на други туристи да окажат помощ на дете, което лежало на дъното на басейна. Спасителят скочил във водата и направил опит да извади момиченцето. Той не успял, тъй като тялото било засмукано от подовия сифон на дъното на басейна.

Едва след като помпите били изключени, момиченцето било отделено от сифона. Около 22,30 часа на същата дата пострадалата починала в болница. Като причина за фаталния изход съдебномедицинската експертиза посочила удавяне от вдишване на течност в дихателните пътища и последвалата остра дихателна недостатъчност, оток на мозъка с потискане на жизнено важни центрове и спиране на сърдечната дейност. Пострадалото момиченце е било на почивка с баща си в хотел „Берлин“ на Златни пясъци.

Единият от подсъдимите е ръководител на отдел на упълномощен представител на дружеството - изпълнител на комплексното строителство в частта "Басейни" на хотела. Другият е предаден на съд за независимо съпричиняване смъртта на 13-годишното германче в качеството му на представител на строителния надзор. Третият подсъдим е проектантът в част "Технологична", за когото производството ще се гледа задочно, тъй като не е известно местоживеенето му. Забавянето на делото е заради продължителното му издирване. Четвъртият предаден на съд е спасителят на басейна на хотел "Берлин", който направил всичко, зависещо от него, за спасяването на пострадалото дете.

Всички подсъдими са с чисто съдебно минало. Разпоредителното заседание по делото срещу четиримата подсъдими е насрочено за разглеждане на 21 юни тази година във Варненския окръжен съд.

Ето как би могла да изглежда България

Това решение е историческо. Защото показва как би могла да изглежда България, ако системата ѝ за справедливост заработи на всички нива ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Разбиха схема за преработка и разпространение на оръжия

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com