Анонимен свидетел срещу Сарафов е получил заплаха, само един прокурор е знаел самоличността му

9157
Анонимен свидетел срещу Сарафов е получил заплаха, само един прокурор е знаел самоличността му
Снимка: БГНЕС

Един от защитените анонимни свидетели по преписката срещу изпълняващия длъжността главен прокурор в момента Борислав Сарафов е получил заплашително писмо, докато материалите са се намирали във Върховния касационен съд (ВКС). Това става ясно от отговор на ВКС до Антикорупционния фонд (АКФ) за съдбата на материалите срещу тогавашния заместник на Иван Гешев.

Още: „Правосъдие за всеки“ виждат задоволството на Сарафов от срещите му с Пепи Еврото

Преписката

Става въпрос за делото, образувано в разгара на войната на върха на прокуратурата – след взрива до автомобила на Гешев през май 2023 г. В края на онзи месец Софийската районна прокуратура съобщи, че разследва бившия следовател Петьо Петров – Петьо Еврото и още един човек за изнудване чрез незаконни записи и проследяване.

С постановление от 9 юни 2023 г. наблюдаващият прокурор от СРП отделя част от материалите по делото, по което е работила и ГДБОП, и ги изпраща до ръководителя на Наказателната колегия на ВКС Лада Паунова. Паунова е контактна точка по току-що влезлия в сила механизъм за разследване на главния прокурор и неговите заместници. Мотивът - свидетелски показания, съдържащи данни за извършено престъпление от тогавашния заместник на Гешев - Борислав Сарафов.

Още: Кой е посещавал клуба на Петьо Еврото и къде е той: Говори шефът на ГДБОП

По това време все още няма избран специален прокурор по новия механизъм. Този „ад хок“ магистрат - Даниела Талева - успява да встъпи в длъжност през декември след поредица законодателни препятствия. Веднага след това получава всички сигнали, свързани с Борислав Сарафов. В периода преди встъпването ѝ делото е поето от Софийската градска прокуратура, която е компетентна да разследва магистрати. А изпратените във ВКС веществени доказателства са изискани от Йордан Петров от СГП за нуждите на разследването. Съдия Лада Паунова казва "да", тъй като те са се отнасяли не само до дейността на Сарафов. Междувременно районният прокурор бива санкциониран, че не е пратил материалите на СГП, а на Паунова.

Припомняме, че на 26 февруари Талева обяви, че проверява данни, свързващи Сарафов със схемата на Петьо Еврото: Проверяват свързан ли е Борислав Сарафов с "Осемте джуджета".

Заплаха срещу анонимен свидетел

Миналата седмица АКФ изпрати запитване до ВКС относно съдбата на веществените доказателства и класифицирани материали, изпратени от прокурор при Софийска районна прокуратура (СРП) на ВКС заради констатацията, че обосновават необходимостта от започване на разследване срещу Сарафов.

Снимка: "Осемте джуджета", БГНЕС

„Администрирането на веществените доказателства и секретни материали в този случай е поредното притеснително обстоятелство около разследванията на предполагаемите престъпни мрежи на Петьо Петров – Еврото и Мартин Божанов – Нотариуса за криминално влияние в правосъдието“, коментира Андрей Янкулов, който е старши правен експерт в Антикорупционния фонд.

Именно АКФ освети схемата на Еврото в ресторант "Осемте джуджета".

Още: Директорът на ГДБОП призна за познанства на Нотариуса с магистрати, подпомагали за добър изход на делата

От отговора на ВКС става ясно още, че един от защитените анонимни свидетели по наказателното производство е получил заплашително писмо, след като материалите са получени от Върховния касационен съд. Според свидетеля това показва, че самоличността му е била разкрита. Той е отправил запитване до различни институции как се е стигнало до това разкриване.

Още: "Преди "Титаник" да се е разбил": Лозан Панов поиска отстраняване на Сарафов

Кой е знаел името на свидетеля?

Запитването на свидетеля задвижва проверка на обработването на класифицираните материали във ВКС, която заключава, че единственото лице, което се е запознавало със съдържанието им, е бил именно прокурор Йордан Петров от СГП.

„Разпореждането с тези доказателствени материали би трябвало да е единствено от компетентността на специалния прокурор. В случая обаче първо до секретните материали е даден достъп на прокурор от СГП - още докато са се намирали във ВКС, а впоследствие всички веществени доказателства и секретни материали са върнати от ВКС в прокуратурата“, коментира Андрей Янкулов.

Още: Държавата е покровителствала мафията през годините: Бивш министър даде редица примери

Там материалите попадат във фактическата власт на прокурор от обикновената прокурорска йерархия, за когото не са налице изричните гаранции за независимост от засегнатото в доказателствените материали лице – главен или зам.-главен прокурор, каквито гаранции са законово разписани за специалния прокурор. Това повдига въпроса за риска от потенциално осуетяване на възможно разследване срещу и.ф. главния прокурор, под неформалния контрол на когото касаещите го доказателства биват върнати.

Вчера беше оповестено, че прокурор Талева е изискала обратно доказателствените материали от СГП, но не е известно дали към преписката по делото към момента е образувано наказателно производство.

Още: Нови свидетелски показания за мафията и властта: Хората с прякори и мястото им в пъзела

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com