Атентаторът от Сарафово е алжирец

22997
Атентаторът от Сарафово е алжирец
Снимка: БГНЕС

Загиналият терорист от Сарафово е алжирец, това е установило българското и международното разследване на атентата от 18 юли 2012 г., при който на летището край Бургас загинаха петима израелски туристи и български шофьор на автобус.

Това научи в. "Преса" от информирани източници. От прокуратурата отказаха всякакъв коментар. Досега разкриването на самоличността на взривения с бомбата на летището беше големият препъникамък в разследването. Въпреки че има ДНК проба от загиналия мъж, проверките в базата данни на ФБР, ЦРУ, Интерпол, Европол и западни спецслужби не доведоха до разкриването на името на камикадзето. Пробив е направен в Близкия изток, твърдят източниците на "Преса".

Атентаторът е роден в Алжир, живял е в Мароко, но е обучаван в терористични лагери в Южен Ливан, са установили разследващите. "Ливанската връзка" се допълва от другите двама установени атентатори от Сарафово – Мелиад Фара, ливанец с австралийски паспорт и Хасан Хасан, с канадско и ливанско гражданство. Двамата са учили в Ливанския международен университет в Бейрут. Убитият терорист също е бил студент там, сочат последните разкрития. Разследването установи, че фалшивите международни паспорти на терористите са изработени на принтер именно в този университет.

Все още се издирва четвърти терорист, който е пристигнал в България с кола през граничния пункт Капитан Андреево от Турция. Мъжът е представил на границата венецуелски паспорт на името на Джон Джагет. След атентата е установено, че паспортът е фалшив. Мъжът, който бил с характерни арабски черти, се подвизавал в България с ливански паспорт. Пътувал до Бургас с автобус и влак, след което се присъединил към екипа край морето. Има предположения, че Джон Джагет е бил шефът на екипа терористи, но това засега не е доказано. Според друга версия, той е сглобил бомбата, взривила съучастника му дистанционно край автобуса с израелски туристи.

 

Бургас може да се сдобие с ултрамодерен уред за диагностика на рак

Кметът на Бургас Димитър Николов предлага на "Комплексен онкологичен център - Бургас" ЕООД да се учреди безвъзмездно право на строеж за...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com