Автобусната катастрофа на АМ "Тракия" - заради преуморен шофьор?

2541
Автобусната катастрофа на АМ "Тракия" - заради преуморен шофьор?
Снимка: БГНЕС

Заспал заради преумора шофьор или засичане от лек автомобил – въпросът какво се е случило късно снощи на АМ "Тракия", при 297 километър, близо до Ямбол, остава.

Версията за засичане е на "Юнион Ивкони", чиято собственост е автобусът. Но пътници от пътуващия автобус твърдят, че шофьорът е заспал от умора. Една от жените каза пред Нова телевизия, че става въпрос от Слънчев бряг до София и обратно, като общо курсът е от 06:00 часа сутринта на единия ден до 04:00 сутринта на другия ден. Има твърдение, че една от пътуващите жени – рускиня, пускала силна музика на шофьора, за да го държи буден. Друг пътник – млад мъж, се закани пред Нова телевизия да си търси правата, защото това не било "единствената такава катастрофа на "Юнион Ивкони".

Няма сериозно пострадали при катастрофата с автобус на АМ "Тракия"

Няма сериозно пострадали при снощния инцидент с пътнически автобус на АМ "Тракия", съобщава МВР. Автобусът е бил на "Юнион Ивкони". Сп...

Шофьорът е трябвало да тръгне от 17:00 часа от София, като водачът е спазил изискването за времената на пътуване и почивка. Втори шофьор нямаше, защото тази линия може да се изпълни от един. Регламентът позволява да се управлява рейс в продължение на 9 часа, т.е. под тази времева граница няма нужда от втори шофьор, уточни Георги Атанасов, изпълнителен директор на "Юнион Ивкони".

На директен въпрос дали шофьорът е имал курс преди това, като се е разменил със свой колега, Атанасов отговори, че в момента се извършва проверка – на хартия такова нещо не е отбелязано и не са позволени такива "промени". Изпълнителният директор на "Юнион Ивкони" призна за предишни такива случаи, "засечени от вътрешно ведомствения контрол".

Няма как автобус да се движи с над 100 км/час. Шофьорът е бил на работа от 18 месеца във фирмата. При постъпване се провежда встъпителен изпит, при който се проверяват уменията. Това заяви пред bTV Атанасов. Шофьорът все още не е дал показания, тъй като се намира под силен стрес. Питах шофьора дали е поел курс преди този, но той не можа да ми отговори, защото беше силно притеснен, уточни Атанасов.

Последствията

Автобус се обърна на АМ "Тракия", най-малко 10 души са ранени

Автобус, пълен с пътници, се преобърна в канавка на магистрала „Тракия” в посока Бургас. Най-малко 10 души са пострадали и...

Автобусът се е обърнал и се е влачил около 20-тина метра в канавката. Пострадали са 17 души. Има 13 хоспитализирани в Ямбол, двама са приети в ортопедично отделение – мъж с рана в предмишницата и жена с луксация на раменната става. Става въпрос за травми по крайниците и тялото – заради нарязване със стъкла, но нищо тежко. Други четирима пострадали са откарани в Бургас, където един е оставен за наблюдение. Сред 13-те приети в Ямбол, е имало и пострадали чужденци – две рускини и германски гражданин.

От болницата в Ямбол са прегледали шофьора на автобуса, като той е бил адекватен. Не е имало кръвна проверка за алкохол и наркотици, защото МВР не са поискали такава – най-вероятно е имало тест с дрегер, каза завеждащият отделението д-р Вълчев, но той не знаеше със сигурност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Живко Коцев не може да бъде осъден, ако се е издал, трябват още доказателства

Освободиха под гаранция журналиста Димитър Стоянов

Стана ясно кога ще бъде освободен от ареста Димитър Стоянов

Разбиха схема за регистрация на автомобили с фалшиви документи

Божков отива на съд по хазартното дело - нанесъл 560 млн. лв. щети на бюджета

След като шофира дрогирана: Певицата Диона се изправи пред съда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com