Бащата на Яна Кръстева се закани, че ще вземе правосъдието в свои ръце

6404
Бащата на Яна Кръстева се закани, че ще вземе правосъдието в свои ръце
Снимка: БГНЕС

"Съдът ни принуждава да взимаме правосъдието в свои ръце. Ще съм принуден аз да раздам присъдата на убиеца на детето ми." Това каза бащата на убитата Яна Кръстева след решението на съда да даде окончателно 20 години на Николай Русинов-Чеци в интервю за bTV.

"Правораздавателната система не взима нещата в свои ръце, ще съм принуден аз да ги взема и аз да раздам присъдата. Моят живот е на финала и мисля да го направя. Ако наистина той бъде пуснат ще го намеря и ще го пратя където му е мястото и аз ще заема неговото място", каза Явор Кръстев.

Окончателно: 20 години затвор за Чеци за убийството на Яна

Седем години след убийство на Яна Кръстева в Борисовата градина, Върховният касационен съд (ВКС) приключи дългогодишния съдебен казус, ...

Бащата изрази възмущението си от присъдата и посочи, че не разбира защо съдът не признава, че Яна е убита по особено жесток начин.

"Защо съдът се изразява с мотив, че той е убиецът, но смъртта не е настъпила по особено жесток начин. Двама патолози дадоха показания, че агонията на детето ми е била около 20 минути", обясни той и добави, че са я погребали в закован ковчег.

Кръстев попита дали, ако Яна е била дете на магистрат присъдата е щяла да бъде същата.

По думите му трябва да се промени Наказателния кодекс и да се върне смъртната присъда и доживотния затвор без право на замяна.

"Ние тарантулваме убийците на децата ни и затова искам, не само аз, но и другите мои колеги по съдба, за изменения на НПК за връщане на смъртната присъда и доживотен затвор без замяна. Да не забравят правораздавателните, че и те имат деца. На всеки може да се случи", каза той.

Бащата на жестоко убитата Яна Кръстева ще съди държавата в Хага

Бащата на убитата в Борисовата градина Яна Кръстева ще съди държавата в Хага. Явор Кръстев заяви, че не е учуден от решението на съда,...

Бащата на Яна добави, че в Унгария е имало спад на тежките престъпления след предложението да се върне смъртното наказание при особено тежки условия. За него справедлива присъда е само „око за око, зъб за зъб.”

"Освен да си носим мъката какво да направим още", добави той. "Времето лекува някои неща – това не. Натрупва се. Грохнали сме и двамата, вървим като сомнамбули. Всичко ни е на криво като знаем, че детето ни е под земята", посочи още почерненият баща.

"Не ми е ясно защо апелативните и ВКС не признават заключението на патоанатомите. Искам някой да ми каже какво да правя аз когато съдът ме принуждава да взема правосъдието в свои ръце. Добра, лоша харесвам си държавата. Но съм разочарован от правораздавателните органи", сподели Кръстев.

Съпругът на сестрата на Яна сподели писмо, адресирано до ВКС, председателят на съда Капка Костова и членовете. В него Даниела „благодари” за неадекватното и несправедливо решение по делото за зверското убийство по особено жесток начин на моята сестра и посочва, че толерират общество на убийци, в което се е превърнала България и това те да убиват леко наказани.

"Благодаря ви, че толерирате и остатъците от жертвите да търсят правосъдие със собствени средства, т.е. да убиват убиеца. Осем години шиканиране, играене с мъката на близките, харчене на пари и време за същото неадекватно решение. Гавра с мъртвите, живите, с цялото общество, с институциите, с ВКС. Видях го, чух го с ушите си как се държа той с вас, убиецът. Благодаря ви за толерирането на всичко това. Не толерирайте войната с подобни неадекватни решения. Възпитавате общество на убийци."

20 години затвор за Чеци за убийството на Яна Кръстева

20 години лишаване от свобода е присъдата на Николай Русинов - Чеци, убил Яна Кръстева в Борисовата градина. Това реши тричленен съста...

Братът на Яна  също заявил, че "щом няма закони, ще действаме ние по законите на джунглата."

Тялото на 28-годишната Яна Кръстева беше открито в Борисовата градина в София на 10 юли 2011 г. Младата жена е била удушена часове след рок концерт на стадион „Българска армия“ предната нощ. Николай Русинов - Чеци бе задържан по случая на 26 юли 2011 г. от граничните власти на Летище София след пристигането му с редовен полет от Истанбул, но по-късно бе освободен.

През април 2014 година той бе повторно задържан и му бе повдигнато обвинение за убийството на базата на резултати от експертиза, която пристигна от Австрия. През август СГС прецени, че обвиненията срещу него са разколебани и го пусна на свобода срещу 15 000 лева. На 9 август, седмица по-късно, Софийският апелативен съд реши Русинов да остане в ареста.

Първоначално полицията задържа Пламен Трифонов, заподозрян в съучастие за убийството, тъй като по тялото на убитата Яна са намерени следи с неговото ДНК. Процесът срещу Русинов започна на 31 януари 2013 г. Според прокуратурата той умишлено е умъртвил Яна в съучастие с неизвестни лица.

Седем години след убийство на Яна Кръстева в Борисовата градина, Върховният касационен съд (ВКС) приключи дългогодишния съдебен казус, като остави в сила решението на Софийския апелативен съд, който осъди единствения подсъдим - Николай Русинов-Чеци, на 20 години затвор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Разбиха схема за преработка и разпространение на оръжия

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com