Бисерови преподавали акции за милиони и си ги връщали за жълти стотинки

5315
Бисерови преподавали акции за милиони и си ги връщали за жълти стотинки
Снимка: БГНЕС

Общо исковете на КОНПИ по отношение на Христо Бисеров и семейството му са за повече от 7 млн. лева. Това е сумата, която е минала през банкови сметки и през закупуване на имоти, за която има неяснота как се е отзовала в ръцете на скандалния Бисеров. При Ивайло Главинков, доведеният син на Бисеров, се касае за сума от повече от 5 млн. лева. Това обяви председателят на КОНПИ Пламен Георгиев в сутрешния блок на Нова телевизия.

Георгиев даде пример от декларация на Бисеров – за имот. Земята е струвала 145 хил. лева, а строителството е било на стойност 300 хил. лева. Взет е кредит за къщата, но е предсрочно погасен само след година. Оказа се, че в соларна фирма Главинков и съпругата на Бисеров – Мария, са успели да продаде дялове на стойност 50 хил. лева на японска фирма, но за сума от 1,7 млн. лева. Как за няколко месеца толкова поскъпват акциите, попита Георгиев. И добави, че след година японците продали дяловете обратно на български фирми, като част от акциите отново се отзовали в ръцете на Главинков – за номинал, т.е. отново на най-ниската цена.

Бисеров реализирал класическа схема за пране на пари

Христо Бисеров и Ивайло Главинков имат три месеца, за да предоставят пред Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество декл...

Това е масова схема, категоричен беше шефът на КОНПИ, като даде за пример още кметът и главният юрист на Община Несебър покрай скандала „Дюнигейт”. И уточни – можем да проверяваме всекиго, но само ако прокуратурата е започнала разследване.

Според Георгиев има начини КОНПИ да се задейства, след като други институции първо се самосезират. Например НАП можело да почне проверка при случаи като този с пазарджишкия кмет Тодор Попов. Шефът на КОНПИ обяви, че вече има подадено предложение до Народното събрание за законови промени. На първо място – да се намали прагът от 250 хил. лева за проверка. След това – да се редуцира броят на престъпленията. Сега може да работим заради това, че някой е хванат с цигара марихуана и ние трябва да почнем проверка – да отворим всичките му сметки, да се занимаваме с куп документи. Така се задръстваме с маловажни случаи, каза Георгиев. Направено е предложение и до 20% от отнетото за година имущество, придобито по престъпен начин, да отива за социални цели.

Пламен Георгиев обясни, че КОНПИ „по принцип” работи само по документи, заради ограничения в затвора. Има обаче и случаи с работа на терен – например в Бургас „инкогнито” инспектори проверили имот, за когото получили преди това данъчна оценка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com