Бившият главен редактор на в. "Дума" Юрий Борисов осъди МВР

9590
Бившият главен редактор на в. "Дума" Юрий Борисов осъди МВР
Снимка: БГНЕС

Заради ареста си на 9 септември м.г. покрай шпионския скандал с Национално движение "Русофили", бившият главен редактор на в. "Дума" Юрий Борисов е осъдил МВР.

Това съобщи самият той в профила си във Фейсбук, като пусна извадки от решението на Софийския районен съд. "Осъдих Столична дирекция на вътрешните работа за арестуването ми във връзка с повдигнато обвинение в шпионаж", написа Борисов, който сега е един от секретарите на "Русофили".

Нинова: Случилото се с Юрий Борисов и проф. Ваня Добрева е провокация

Арестите се използват в предизборна кампания - воден от желанието си за власт Борисов е готов на всичко, но се минаха граници. Това ка...

"Лицето не е било задържано при установени данни за извършено престъпление, а за да обслужи други цели в рамките на вече образувано досъдебно производство", пише районният съдия. За него остава неясно защо Борисов е бил задържан, след като е бил призован да даде показания като свидетел.

Съдът напомня, че задържането за 24 часа по Закона за МВР е допустимо, когато трябва да бъде осигурено явяването на някого при обосновано подозрение, че е извършил престъпление, или "когато обосновано е призната необходимостта да се предотврати извършване на престъпление, или укриване след извършване на престъпление".

В случая задържането на Борисов не се оправдава с нито една от тези цели, приема съдът. И допълва, че със задържането правата и интересите на Борисов са засегнати в по-голяма степен от необходимото. Затова съдът отменя заповедта за задържането му и осъжда МВР да плати разходите за адвоката му. Какви са те, остава тайна, тъй като Борисов е заличил тази част от решението. То все още не е публикувано на сайта на Софийския районен съд. СДВР може да го атакува пред Административния съд в София.

Президентът Румен Радев: Обвиненията в шпионаж за Русия са абсурдни и нелепи

Обвиненията за шпионаж в полза на Русия са абсурдни и нелепи, здравият разум напуска българското политическото пространство, особено уп...

Борисов беше задържан по делото за шпионаж, по което е обвинен председателят на "Русофили" Николай Малинов. "Толкова са нелепи обвиненията в шпионаж, че аз нямам никаква нужда от адвокатска защита. Мога да се защитавам сам", обяви Борисов през септември.

"От България пристигат крайно притеснителни новини. Серия задържания, разпити и обвинения в „шпионаж“ на група активни привърженици на приятелските отношения с Русия. Познавам отлично много от тези хора", обяви тогава председателят на комисията по международни работи на Съвета на Федерацията на Русия Константин Косачев. По думите му Москва е готова да ги защитава, включително по обществено-политическа линия.

Неотдавна САЩ публично обявиха името на съдия Андон Миталов от специализирания съд като "замесен в сериозна корупция". И досега няма информация каква точно е сериозната корупция на магистрата, но точно той пусна Малинов да пътува в Москва, за да бъде награден от Путин.

Разследването за шпионаж все още остава висящо.

Председателят на движение "Русофили" е обвинен в шпионаж (ВИДЕО)

Председателят на "Русофили" и бивш издател на в. "Дума" Николай Малинов е обвинен в шпионаж в полза на Руския институт за стратегически...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com