Бившият ректор на МУ за обвиненията: Недоумявам за какво става дума

1812
Бившият ректор на МУ за обвиненията: Недоумявам за какво става дума
Снимка: БГНЕС

Аз и досега недоумявам за какво става дума. Това каза бившият ректор на Медицинския университет в София Ваньо Митев, предаде БГНЕС.

Преди около седмица стана ясно, че шестима души от Медицинския университет в София са обвинени в документни престъпления и престъпления по служба. Седмица по-рано прокуратурата, ДАНС и ГДБОП проведоха акция в университета, свързана с нелегален прием на фиктивни студенти. Делото за организирана престъпна група е образувано през септември 2017 г. Основното престъпление, за което се води разследването, е прием на чуждестранни студенти и „оправяне” на изпитите им по нерегламентиран начин. Приетите по тази схема студенти са над 20, а цената, която плащали за тази „услуга” е между 40 и 50 хил. евро.

Шестима са обвинени за приема по "втория начин" в МУ

Шестима души от Медицинския университет в София са обвинени в документни престъпления и престъпления по служба, обяви ръководителят на ...

„Те са приети 2017-2018 г. Това е абсолютно доказано”, обясни Митев днес и припомни, че е ректор до април 2016 г. „Имаме над 3000 чуждестранни студенти, твърде е вероятно някой, нещо, да се е опитвал да се промуши по някакъв начин, ама това да се каже, че това е рутинна дейност, че аз съм шеф на организирана престъпна група. Представете си, имам ли вид на идиот, погледнете ме?!”, обърна се той към репортерите днес и каза, че година и половина е на прожекторите.

"Корупция с прием не може да има", категоричен е Анастас Циканделов, който е сред обвиняемите за част от групата. „Защото това са документи, които отговарят на съответните изисквания, т.е., ако не отговарят на изискванията, човекът не може да учи в България”, посочи той.

Циканделов отговори и на въпрос за информациите за отправени заплахи към разследващия екип. “Аз се извиних на екипа. Ситуацията беше следната. Синът ми се качи пръв заедно с нашия адвокат. Аз се качвам горе, той плаче: Татко, как ще платя 200 000 лв.? Аз му избърсах сълзите и казах: Този, който предизвика това нещо - твоите сълзи, ще плаче с кървави сълзи. Това са моите думи, след което влязох в залата и казах на двете госпожи в следствието, аз им се извиних, след което казах: Това не е към вас. Заем от кого е, знаем със сигурност от кого”, каза той, но не посочи име. Отговори с „Да” на въпроса дали този човек е свързан с МУ. На въпроса дали е подсъдим в момента по дело, каза: „Няма да ви отговоря. Той е в залата, но не е съдията”. Не отговори на въпроса дали е Алексей Алексеев (бившият главен секретар на МУ-София - бел. ред.). „Аз нямам нищо общо с другото дело, откъде накъде”, каза пък Алексеев пред журналисти.

Срещу проф. Ваньо Митев тече вече друго дело в Софийски градски съд. По него бившият ректор на Медицинския университет Ваньо Митев е предаден на съд за безстопанственост, сключване на неизгодна сделка и допустителство. Делото влезе в съда преди около година, когато специализираното звено „Антикорупция” към Софийска градска прокуратура внесе в обвинителен акт. Ваньо Митев – бивш ректор на МУ – София е подсъдим за сключване на неизгодна сделка, допустителство и безстопанственост, Алексей Алексеев – бивш главен секретар на МУ-София за съзнателно сключване на неизгодни сделки, за престъпление по служба и за длъжностно присвояване. В хода на разследването са разпитани 21 свидетели. Това дело ще продължи през март и върви към финал.

Образуваха досъдебно производство срещу бившия ректор на Медицински университет-София

Софийска градска прокуратура образува досъдебно производство срещу бившия ректор на Медицински университет – София проф. Ваньо ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Опразниха кошарата на човека: Откраднаха овце и агнета във Врачанско

Задържаха руски гражданин в Бургас – ето защо

Пуснаха от ареста обвинения за поругаването на гроба на патриарха

Подхвърлила на полицаите две по 20лв.: Задържаха украинка в Слънчев бряг

Обвинените в контрабанда посещавали Рашков в МВР, Коцев скрил за часовника си

Петя Банкова и Стефан Димитров остават за постоянно в ареста

Повдигнаха още едно обвинение на Петя Банкова

Разбиха тото пункт в Благоевград

Мъж се е барикадирал в жилището си в кв. "Гео Милев" в София

23-годишен преби свой съсед във Велинград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com