Бившият шеф на антимафиотите във Велико Търново остана с условна присъда

7908
Бившият шеф на антимафиотите във Велико Търново остана с условна присъда
Снимка: БГНЕС

Бившият шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров е осъден условно и на втора инстанция.

Апелативният съд във Варна призна Тодоров за виновен за разгласяване на информация, събрана чрез специални разузнавателни средства, за което той бе осъден и на първа инстанция, съобщи Правен свят.

Четири години в затвора заради Орлин Тодоров иска прокуратурата за Цветанов

Прокуратурата поиска от Софийския апелативен съд да потвърди присъдата на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов за отказаните СРС-...

Окръжният съд във Велико Търново наложи на Тодоров минимално наказание от 1 година затвор условно, което според апелативните съдии е несъразмерно ниско с оглед на извършеното престъпление. И въззивната инстанция обаче е на мнение, че Тодоров не трябва да изтърпява ефективна присъда и му е наложил наказание от 3 години затвор условно, съобщиха от съда.

Той трябва да заплати и глоба от 2000 лева, както и съдебните разноски, които са 2032,65 лева. За да измени присъдата, апелативният съд се мотивира с това, че "служебното качество на подсъдимия разкрива една по-висока степен на обществена опасност на деянието, а именно: разпространена е информация, придобита чрез използване на СРС не по предназначението и, от длъжностно лице, което я придобило в кръга на неговата служба".

Тодоров е осъден по обвинението, че като началник на ТЗ "БОП", на четири пъти изнасял класифицирана информация, събирана по досъдебни производства. Информацията била разгласена на бизнесмена Петър Христов, на журналистката Екатерина Праматарова и на приятелката на подсъдимия Красимира Михайлова, информира БГНЕС.

Това обвинение и присъдата срещу Тодоров са в пряка връзка с големия скандал за мъртвороденото бебе в Горна Оряховица, когато бившият вътрешен министър Цветан Цветанов чете СРС-та от парламентарната трибуна. Тодоров е осъден, че е изнасял информация именно от горнооряховския случай. Той разказал на бизнесмена Петър Христов за информацията, събрана при подслушването на директора на болницата в Горна Оряховица – Миролюб Кожухаров. Тодоров споделил за случая и с журналистката от "Стандарт" Екатерина Праматарова и така в изданието за пръв път е публикувана статия със заглавие "Бебе във фризера". Други разследвания, за които Тодоров е изнасял данни, са "Килърите" и "Фалшификаторите".

Орлин Тодоров се отърва с лека присъда

Бившият великотърновски антимафиот Орлин Тодоров, замесен в скандала с екс вътрешния министър Цветан Цветанов, бе осъден на 1 година ус...

Орлин Тодоров обаче бе оправдан на две инстанции по всички останали обвинения. Едното е за разгласяване на информация от 6 досъдебни производства, която представлява държавна тайна (чл.357 НК). Според прокуратурата и по тези разследвания Тодоров е споделял информацията основно с бизнесмена Христов. Другата оправдателна присъда е за злоупотреба със служебно положение. Според това обвинение той поискал от свидетел да достави детска люлка и пързалка на приятелката му Красимира Михайлова, въпреки че знаел, че те са крадени.

Тодоров е невинен още за това, че разпоредил на полицейски шеф в Горна Оряховица да освободи задържан за хулиганство, че правил справки за собственици на коли по искане на приятели, проверявал хора за криминални и съдебни регистрации след запитване от журналисти, изнасял информация за разследвания без разрешение на наблюдаващия прокурор, въздействал на катаджии да не глобяват негов приятел. Със същата цел въздействал също на шеф на пожарната и на директор на Регионална дирекция към Комисията за защита на потребителите.

Последното обвинение, по което Тодоров бе оправдан е, че склонявал разследващи полицаи да нарушат задълженията си с цел да не се повдига обвинение на негов близък. Присъдата на апелативния съд не е окончателна и може да бъде обжалвана и протестирана пред Върховния касационен съд.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com