Борислав Сандов: Когато "Вера Су" тръгна от Украйна, там хванаха Брендо (ВИДЕО)

38152
Борислав Сандов: Когато "Вера Су" тръгна от Украйна, там хванаха Брендо (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Сагата с кораба "Вера Су" е особено интересна, каза в Студио Actualno Борислав Сандов, съпредседател на партия "Зелено движение" и депутат в 46 Народно събрание (НС) от "Демократична България“.

В началото, първите дни аз с недоумение следях какво се случва. Отидох на място на петия ден, когато все още нямаше задействани институции, което ме втрещи. Заварих на място един лек автомобил на брега, който беше на "Гранична полиция". Нито една институция, никой. И се пропускаше важно време. Аз веднага се допитах до множество експерти, с които се познавам и с които работим през годините. Разбрах, че имаме точно четири дни спокойно време, през което може и трябва да се случи цялата операция по изкарването на този кораб оттам. Веднага започнах да звъня на двама министри, на премиера лично, за да направя нужното, за да ги предизвикам да действат.

Мисля, че дадох ценни съвети, защото те се случиха във времето, но много по-късно, след седмица. Едно от нещата, за които призовах, а след две седмици другото. А именно, стана ясно, че българските институции, като "Морска администрация", като институциите, които охраняват нашите граница, брегова охрана и т.н., не са свършили своята работа. Дали е саботаж, дали е нещо друго, на практика имаше престъпно бездействие. Заради което аз буквално казах и на премиера, и на министъра на транспорта, че те много бързо трябва да задвижат действащите ресорни институции. И буквално уволнението на шефа на "Морска администрация" трябваше да стане на момента, защото той не беше изпълнил неща, вменени му по закон. Това се забави с една седмица.

Първото действие, което направиха, беше да качат шефа на "Морска администрация" на кораба, за да ръководи операцията. Което доведе до онзи кран с щипка, от която половината падаше в морето, докато се опитваха да разтоварят на баржа, която не можеше да поеме толкова товар и тя също заседна. Пълен потрес беше всичко това като действия. Впоследствие аз още на първия ден издирих всички компетентни частни фирми, защото се видя, че българската държава няма техническата възможност да обезпечи този процес и изпратих всички частни фирми, които се намират в региона и които могат да свършат дадена работа. Оказа се разбира се, че една от тези фирми, която е най-близко разположена, в Бургас, има вземания към държавата в рамките на 100 000 долара, заради операция, която е изпълнила и не е платена. Те поискаха, ако трябва да се включат веднага, да има задължителна гаранция да има решение на Министерския съвет, за да знаят, че могат да си потърсят тези пари, не само на добрата воля и казана дума. Това решение се взе две седмици по-късно от Министерския съвет, за тези фирми.

Затова казвам, че едно бездействие не само от страна на заварените институции от предишно управление, но също и на служебния кабинет, доведе до това в момента корабът да не може да бъде изведен оттам на собствен ход. С три четвърти от товара си е на борда, който много трудно ще се разтовари. Сега след няколко дни сигурно ще се отвори още един прозорец от време, не толкова хубаво, колкото беше през първите 10 дни от засядането му, в което се надявам този товар да може да бъде премахнат оттам. Той вече не може да се използва, защото е наводнен с морска вода. Неизползваем е, защото не можеш да разхвърляш солена тор на земеделска земя.

Друг е въпросът какво стана с товара, който беше отнет, защото все още не е ясно той къде е претоварен. Това са около 200 000 лв. товар, тъй като са около 200 тона това, което е изнесено до пристанище.

Корабът "Вера Су" не може да бъде спасен, организират акция по изваждане на имуществото

Машинното отделение на товарния кораб "Вера Су", който заседна край местността Яйлата, е наводнено, а корпусът на плавателния съд има п...

Истината е, че не знаем дали товарът е само карбамид. Това е по документация за товара. Не са направени анализите или поне не са станали публично достояние. Не е ясно дали има още някакъв товар.

Аз засегнах този въпрос още в първия ден, в който бях там. Да се разбере защо този кораб е изтърван да стигне до брега. Оказа се, че в района има радарна сянка. Тя може би умишлено се държи като радарна сянка, за да могат да изплуват определени пакети като миналата година точно в тази част.

Това, дали вахтеният е бил заспал, не може да се установи. Това единствено със свидетелски показания от останалата част от екипажа може да бъде установено. Така че ние това не го знаем. Може да е това, може да е умишлено придвижване на кораба до брега. Защото, както казах, миналата година (бел. ред. - всъщност през 2019 година) на същото място изплуваха пакети с кокаин.

Денят, в който корабът напуска пристанището в Украйна, е същият, в който беше арестуван Брендо в Украйна. Това са едни особени съвпадения. Не знам, възможно е. Това също не можем да го докажем, просто защото първите дни институциите спаха.

Между другото, това е една от хипотезите, които прокуратурата също задвижи и спомена, че се работи и по нея.

Засега няма замърсяване на водите край заседналия кораб „Vera Su“

Не е открито замърсяване на водата около заседналия кораб "Vera Su", съобщават от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Еки...

Важно е да се отбележи, че единственото нещо, за което може да бъде похвалено министерството, е, че настояваше особено много да бъде източено горивото, защото беше много. Това е лек дизел, който е много опасен за морската среда, разбира се. Но останалата част от потопеното корабно оборудване, двигател, мотор и т.н., трудно ще бъдат изнесени, без да нанесат щета. Много е важно да отчетем две неща. Замърсяване има от деня на стигането на товара до брега, защото е имало пробив и беше установено, в денят, в който аз бях там, на петия ден, се взеха проби, три дни по-късно излязоха анализите и резултатите и се установи, че има замърсяване на морската среда точно от азотни частици, азотни съединения.

Другото, което е важно да се каже, че този товар, както е в момента, замърсява Черно море като цяло. Но в много малки мащаби, ако остане така в кораба и малко по малко се просмуква в морето. Ако обаче се стигне до по-лошата хипотеза, която при лошо време е много вероятна, корабът буквално да се разцепи под напора на вълните. Той сега издържа на първите големи вълни, защото беше в някаква степен укрепен и защото вече е полегнал на дъното, там е плитко. Но ако се стигне до разцепване, това означава точково силно замърсяване. И периметърът от 15, 20, 30 мили остава буквално в най-тревожната част, защото, особено за дънните обитатели, които трудно се придвижват, това просмукване на тези азотни съединения през хрилете, буквално изгаря хрилете им и те се задушават. Така че всичкият калкан и друга дънна риба на практика е в много тежко състояние.

Отделно в средносрочен и дългосрочен план настъпва така наречената еутрофикация, което е едни специфични процеси на цъфтеж на фитопланктон, за който много хора ще си кажат "а, чудесно", но всъщност не е чудесно. Това нещо ще създаде щети за цялата екосистема в района, всичките рибари, на които сега им е жътвата, сега е най-силната част от техния сезон и които са в района на практика ще претърпят щети. Мидените ферми, които са в района също. А в дългосрочен план това ще създаде едни условия по Северното черноморие или в зависимост от това как се движат морските течения, ще очертаят един не особено приятен за туризъм морски бряг.

Още - във видеоматериала.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Алкохол менте и нелегални цигари иззеха в София (СНИМКИ)

Двама загинали и 88 пожара за денонощие

Спорът им завърши с брадви: Арестуваха двама мъже в Шумен

Разградско училище осъмна със счупени прозорци

Здравословен проблем е вероятната причина за трагедията в Казанлък

Разпитват свидетели по делото срещу Васил Михайлов за побой

Гледат мярката за неотклонение на Червения пират

Мъж загина при пожар в известна местност над Пловдив

10-годишно момче почина в двора на училище в Казанлък

След жестоко убийство край Мизия: 18 години затвор за извършителя

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com