Британец, канадец и германка ще решават дали да платим милиони на Оман заради КТБ

9821
Британец, канадец и германка ще решават дали да платим милиони на Оман заради КТБ

Британският съдия Алан Вогън Лоу ще бъде председател на арбитражното дело във Вашингтон между Държавния резервен фонд на Султаната на Оман срещу България. Останалите двама арбитри са канадецът Дейвид Хей, който е посочен от Оман, и Бригите Щерн, посочена от България, информира "Финансови смислици" - блогът на финансовия журналист Мирослав Иванов.

Адвокатска кантора Freshfields Bruckhaus Deringer ще представлява Оманския фонд, а адвокатите на България са експертите от британско-американската Arnold&Porter, както и българската "Томов и Томов".

Мартин Димитров предупредил колеги да се пазят

Предупредих колегите си по темите, по които работим – КТБ и цените на горивата, да внимават. Става въпрос за Петър Славов, Методи...

Фондът на генералния държавен резерв на Оман притежаваше 30% дял в КТБ. Оманците настояват за 150 млн. евро обезщетение от България заради фалита на банката на Цветан Василев. Според Оманския държавен фонд България е нарушила ключови принципи за равно третиране и защита на инвеститорите заради начина, по който е осъществила фалита на КТБ. Като аргумент се цитира и предложение на консорциум от инвеститори, сред които и Оманският фонд, направено през октомври миналата година, насочено към спасяване на банката. Ищците обвиняват БНБ, че не е разгледала офертата и е отнела лиценза на КТБ, като не е оставила никакви шансове тя да бъде спасена. Аргументът на БНБ и на тогавашния гуверньор Иван Искров беше, че оманците са предлагали вариант, в който КТБ да бъде спасена със съвместно дружество, в което държавата да влезе с пари, а оманците - само с активи на "Бромак" на Цветан Василев. Консултант по сделката трябваше да е EPIC, чието име личи в спорни сделки в Словения и Македония. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com