Цацаров мълчи за скандалните поправки в НПК, с които арести ще бъдат държани в тайна

6812
Цацаров мълчи за скандалните поправки в НПК, с които арести ще бъдат държани в тайна
Снимка: Actualno.com/Веселина Божилова

Главният прокурор Сотир Цацаров отказа да коментира скандалните предложения на правителство за поправка на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), които минават през преходните и заключителни разпоредби на Наказателния кодекс. Става въпрос за предложенията, приети на първо четене от парламента, с които се позволява да се държи в тайна до 48 часа ареста на пълнолетен и до 24 часа - на непълнолетен (подробности научете ТУК!).

Единственото, което Цацаров каза по въпроса, беше, че ще коментира, когато предложенията станат факт. "Трябва да се търси границата на равновесието между интересите на бързото правосъдие и човешките права", добави той.

Властта иска арестите да остават в тайна до 48 часа

Правителството на ГЕРБ възкреси скандалния проект за промени в Наказателнопроцесуалния кодекс (НПК), с който се допуска задържането на ...

Актуалните криминални теми

"Полимери"- Девня е само отправната точка към все по-разширяващ се периметър на фактите, които ще бъдат разследвани и документите, които се изземват при претърсвания и ще бъдат анализирани, каза в Пловдив главният прокурор Сотир Цацаров що се отнася до случая с Николай и Евгения Баневи. След издадената Европейска заповед за арест Баневи са задържани, очаква се френският съд да реши за тяхната екстрадиция, а процедурата там е сходна като у нас. Относно другото семейство, попаднало в периметъра на съдебната власт - Ветко и Маринела Арабаджиеви, той каза, че френските власти ги издирват, а каквото е трябвало да направи българската прокуратура, го е направила.

Турският съд е взел решение за екстрадицията на Димитър Желязков или Митьо Очите, очаква се да определи и срока, каза още той. 

Главният прокурор коментира и обвиненията срещу Иво Прокопиев, като направи уговорката, че по принцип не дава мнение по изявления, но в случая подчерта, че "Каолин" и свободата на словото нямат нищо общо. Той се аргументира с това, че по времето, за което се отнасят обвиненията, свързани с предприятието и находищата в Разградско, Прокопиев не е имал издателска дейност.  "Не мисля, че някой трябва да разсъждава, че може да издава вестник и да е собственик на сайт и следователно всяко посегателство срещу него е посегателство срещу свободата на словото", каза Цацаров.

За Арабаджиеви и Стайков ще е ясно след 7-8 месеца, Пеевски го проверяват само по документи

Тепърва започваме работа. Това заяви ръководителят на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито и...

Очаква се утре в София Цацаров да даде брифинг по горещите теми. Той присъства днес на конференция на съдебните медици, които заявиха сериозния си проблем- неплатени експертизи от страна на МВР от близо две години. Общата сума възлиза на 8 млн лв, а кризата в сектора е един от факторите за мудното правосъдие, каза главният прокурор. Съдебните медици не достигат, в Северозападна България има само един, който или се е пенсионирал, или това предстои, само на него се чакат над 230 експертизи, за да се придвижат делата. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Разбиха мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти

Бомбени заплахи в Софийския университет и Съдебната палата

Измъчвани и пребивани: 21 българки са били карани да проституират в Италия

Дават 50 000 лева за откриването на Ивана от Дупница

Апелативният съд в Пловдив гледа делото по случая „Цалапица”

Откриха трупа на мъж след потушаването на пожар в Благоевград

Излъгаха, че им е син: Мъж и жена се опитаха да извадят българска лична карта на чужденец

Делото "Дебора" отново не тръгна

Жена загина при катастрофа с ТИР край Враца

Със сак с марихуана: Задържаха трима души след наркосделка в София (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com