Цацаров не спира да търси как да осъди Кирил Петков

6292
Цацаров не спира да търси как да осъди Кирил Петков
Снимка: БГНЕС

Бившият главен прокурор и бивш председател на КПКОНПИ Сотир Цацаров е обжалвал решението на Софийския районен съд, който през лятото отхвърли иска му срещу бившия премиер и съпредседател на "Продължаваме промяната" Кирил Петков. Жалбата на Цацаров е подписана от него самия, а не от адвокат. Тя е събрана в 11 страници, научи в. "Сега".

ОЩЕ: Цацаров загуби делото за клевета срещу Кирил Петков на първа инстанция

Предстои делото "да се качи" в Софийския градски съд, който да го разгледа като втора инстанция.

Цацаров заведе иск за 15 000 лв., след като на 14 януари миналата година. Петков, който по това време беше министър-председател, обяви от телевизионния ефир, че бившият главен прокурор е ненадежден и допускът му до класифицирана информация е отнет.

Според Цацаров така Петков му е нанесъл неимуществени вреди - уронване на личния и професионален авторитет, честта и достойнството, както и психологически и физически дискомфорт, притеснение, безпокойство и тревожност.

Миналия февруари Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) и прокуратурата почистиха Сотир Цацаров от скандала с отнетия му от ДАНС достъп до класифицирана информация. ДКСИ отмени акта на ДАНС, с който Цацаров остана без допуск, а прокуратурата отказа да образува разследване срещу него. Междувременно Цацаров подаде оставка като председател на КПКОНПИ и се върна във върховната прокуратура, където стана шеф на новосформиран за него отдел там.

"Негативните оценки за определена личност, открояваща се по една или друга причина в обществения живот, не пораждат отговорност, ако не засягат достойнството на личността, т.е. ако не осъществяват състава на обидата или клеветата", обясни обаче в решението си районният съдия съдия Деница Цветкова.

Според нея изказванията на Кирил Петков съдържат оценки и мнения във връзка с реално осъществени факти, а именно: декларираното на 13 януари 2022 намерение на Цацаров да подаде оставка и отнемането на 14 януари 2022 г. на достъпа му до класифицирана информация. "В изказванията си Петков прави коментар на посочените факти, а не въвежда нови фактически твърдения. (...) Оценките и мненията не подлежат на проверка за достоверност", казва съдът.

Съдия Цветкова се мотивира още, че в казаното от Петков не се съдържат обидни констатации за Цацаров, нито му се приписват позорни обстоятелства или престъпления. "Изразените критики и негативни оценки са в рамките на конституционно гарантираната свобода на мнение. Посочените оценки/мнения дори и негативни не засягат честта и достойнството на Цацаров, тъй като не съдържат унизителни за него констатации, нито неверни и позорящи обстоятелства", гласи решението, което Цацаров сега оспорва.

ОЩЕ: Сотир Цацаров за Кирил Петков: Приносът му към моята оставка е нулев

Делото Асен Василев срещу Делян Добрев

Тази седмица имаше заседание и по друго дело за клевета от серията, заведени от политици и други публични личности. Става дума за процеса на другия съпредседател на ПП Асен Василев срещу острието на ГЕРБ Делян Добрев.

ОЩЕ: Асен Василев съди Делян Добрев за 250 000 лв.

Василев смята, че е оклеветен с редица медийни участия, изказвания от парламентарната трибуна и статуси на Добрев във Фейсбук. На 31 декември м.г. например Добрев пише дълъг пост, в който освен всичко казва и: "Сумарната щета за краткото управление на измамниците с бели якички е в размер на десетки милиарди лева. Тези колосални средства за нашата бедна страна изтекоха към режима на Путин и вероятно Кирил и Асен чрез сметки в Швейцария, Холандия, офшорки и т.н. Такъв теч на национален капитал няма дори по време на създаването на външнотърговските фирми в последните години на комунизма. Казано просто, тогава ограбиха България, сега я ограбиха двойно и тройно". По-рано, през ноември, Добрев пише: "ЕК намали прогнозата за 2023 от 2,3% на 1,1%. Асен Василев продължава да се тръшка. Някой да му сложи усмирителната риза преди да е станало прекалено късно!"

"Днес в парламента попитах депутатите колко от тях мислят, че Асен Василев не е вземал тлъсти комисионни от газа и горивата? 1 вдигна ръка. Тоест 239 смятат, че е вземал!", гласи пост на Добрев от 5 януари т. г. Според Василев с това умишлено и упорито разпространяване на клевети се уронва доброто му име в личен, социален и професионален аспект. В иска си той отбелязва още, че е изпитал непреодолимо възмущение от тези клевети.

Искът на Василев е за 250 000 лв., но първо съдът ще разгледа част от него - за 25 100 лв. Ако Василев спечели делото, той ще може да заведе ново за остатъка до 250 000 лв., като първото решение ще има сила на пресъдено нещо за основанията, т.е. че има причинена вреда.

Този процес е отложен за февруари догодина, когато Василев и Добрев ще трябва да заведат в съда по двама свидетели.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Скрити в издълбани самуни хляб: Задържаха контрабандни цигари

Батко му го возил: 6-годишно дете е в болница след инцидент с велосипед край Карнобат

За малко да го сгази камион: Дете мина на червено в Бургас

Как се развиват делата за клевета в Народния театър

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com