Цацаров показва решимост от Брюксел: Делото за Бисеров ще влезе в съда

4390
Цацаров показва решимост от Брюксел: Делото за Бисеров ще влезе в съда
Снимка: БГНЕС

Каквито и да е инструкции, простете – указания, да бъдат дадени от съда, те ще бъдат изпълнени – сега, в бъдеще, ако се наложи трети и четвърти път. Това дело ще влезе в съда. Независимо от това какви указания се поставят пред нас.

Така коментира главният прокурор Сотир Цацаров решението на Софийски градски съд да прекрати съдебното производство срещу Христо Бисеров и връщането му на прокуратурата за отстраняване на нарушения в обстоятелствената част.

Ще изпълняваме тези указания и обвинителен акт ще има, подчерта Цацаров.

Преценката дали трябва да се протестира е преценка на наблюдаващия прокурор. Тя няма да бъде моя. Каквото е преценил наблюдаващият прокурор, аз ще го подкрепя, заяви главният прокурор пред журналисти в Брюксел, съобщи БНР.

Съдебната реформа

В белгийската столица главният прокурор и еврокомисарят по правосъдие Вера Юрова обсъдиха създаването на Европейска прокуратура, промените в НПК и звеното "Антикорупция".

На прав път сте! – това послание отправи еврокомисарят Юрова на срещата с Цацаров, казват от пресцентъра на прокуратурата

По отношение на създаването на Европейска прокуратура, комисар Юрова и г-н Цацаров се обединиха около становището, че България е държава, в която няма разминаване в позициите относно необходимостта от създаването на подобен орган между изпълнителната власт и прокуратурата. Дискусиите, които предстоят по темата, ще се задълбочат до края на годината в посока разширяване на държавите-членки, които подкрепят създаването на Европейска прокуратура още през 2016 година.

1700 осъдени лица са се отклонили от изтърпяване на наложените присъди, съобщи г-н Цацаров на комисар Юрова. Поради тази причина прокуратурата е изготвила експертен проект за изменения в НПК, който е приет на първо четене в българския парламент и предстоят обсъжданията му за второ четене. В този законопроект няма политика, той е в полза единствено и само на българското общество, изтъкна главният прокурор. Комисар Юрова се поинтересува дали има политически противници на подобен законопроект, на което г-н Цацаров отговори, че има възражения, че проектът не е достатъчно демократичен и нарушава човешките права.

Прекратиха съдебното производство срещу Христо Бисеров

Съдебното производство срещу Христо Бисеров е прекратено. То е върнато на прокуратурата за отстраняване на нарушения в обстоятелстве...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com