Цацаров се закани на Прокопиев без да го назовава по име

7310
Цацаров се закани на Прокопиев без да го назовава по име
Снимка: БГНЕС

Годината на Специализираната прокуратура – така видя главният прокурор Сотир Цацаров изминалата година. И обяви, че „не по-малко” от 83% от обществото подкрепяло държавното обвинение, без да казва по кое проучване.

Цацаров не пропусна да каже и как критиците нападали прокуратурата, защото не била като тази в Румъния, а сега се променила гледната точка, защото държавното обвинение и КПКОНПИ стигнали до хора, до които не можело да си помислят доскоро да се стигне. Без да споменава имена, Цацаров обяви, че критиците искат бездействаща прокуратура, за да не стигнела до тях. Огромната част от българските граждани не са придобили вестник на 25-28 години, не са взели след това приватизирано предприятие, не са станали моралния съдник кой бизнес е добър и кой не. Идва време да им бъдат зададени въпроси, на които вече са забравили отговорите, закани се Цацаров пред БНТ.

Цацаров: Нямам намерение да оглавявам ВКС

Точно година преди края на мандата си главният прокурор Сотир Цацаров коментира, че очаква неговият приемник на поста да отстоява нез...

Същевременно Цацаров си призна, че целта не е само да започват досъдебни производства, а и да завършват с осъдителни присъди т.е. с ефективност. Същевременно главният прокурор не пожела да даде прогноза кои досъдебни производства как ще свършат – срещу Арабаджиеви, срещу Миню Стайков, но поиска "за финал" производствата да влязат с обвинителен акт в съда.

Главният прокурор обаче не смята, че трябва да има още и още правомощия за КПКОНПИ, защото това може би щяло да направи по-зрелищна работата на комисията, но тя трябва да е ефективна.

Цацаров повтори и вече изказаното си преди два дни мнение относно т.нар. "тайни арести" – не може това да се прилага за всички нарушения на Наказателния кодекс и не може да не се уведомява семейството на задържания. Става дума за недообмислена правна техника, каза главният прокурор и всъщност подкрепи ветото на президента върху тези промени в НПК, за да може разпоредбата да се направи "работеща".

Обвинител номер едно не пропусна да отвърне и на бившия президент Росен Плевнелиев, който обяви, че руското лоби в България планира с години напред как да задържи влиянието си и избора на главен прокурор е част от това планиране. Президентът също е част от важните постове в България, намекна Цацаров.

Горанов за апартамента: По моя преценка нямам конфликт на интереси

„Моята преценка е, че нямам“. Така министърът на финансите Владислав Горанов отговори на въпроса има ли конфликт на интерес...

Относно председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов Цацаров каза, че единственият общ език може да е институционален. Имаме съвсем различни ценностни системи с него, категоричен беше главният прокурор, който не вижда нищо градивно в действията на Панов и градивна идея. Ако някога обаче бъде съобщена такава идея, Цацаров щял да си помисли дали да не преосмисли. Бързо той разкри, че "ценностната му система" не съвпада с тази на Панов, защото Панов и "приятелите му" искали само контрол над главния прокурор и механизъм за отзоваването му, а Цацаров искал такъв механизъм и за председателя на ВКС, и за председателя на ВАС. Той каза и, че се подготвя закон за такъв механизъм и така щял да падне още един мит за недосегаемостта на главния прокурор. А от гледна точка на обвинител номер едно на много хора не им се харесвало това, защото сегашната среда хранела фондации и давала грантове.

По темата "Иванчева" Цацаров повтори, че тя сама не пожелала да иде в Сливенския затвор – нещо, което беше отречено от нея. Освен това Иванчева не била изключение и в ареста 70% от задържаните живеели "в ужасни битови условия". Освен това, главният прокурор нямал съмнение, че става дума за подкуп.

За финал Цацаров пак отрече, че иска да стане председател на ВКС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Разбиха схема за преработка и разпространение на оръжия

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com