Цацаров критикува сериозно поправките за арестите и за общинските съветници

2969
Цацаров критикува сериозно поправките за арестите и за общинските съветници
Снимка: БГНЕС

Няма таен арест – по една проста причина, тъй като лицето има право на адвокатска защита от самото задържане (бел. ред. - при дебатите в пленарна зала депутатът от ГЕРБ Димитър Лазаров коментира, че всичко е наред, защото арестуваният "ще може да избира от списък"). Освен това е важно кой няма да бъде уведомен за ареста – това зависи от преценката на прокурора. Така главният прокурор Сотир Цацаров относно поправките в НПК, които минават през преходни и заключителни разпоредби на Наказателния кодекс и с които се иска при определени обстоятелства да не се съобщава на никого, освен на адвокат, за извършен арест на пълнолетен (липса на информация за 48 часа) и непълнолетен (липса на информация за 24 часа).

При всички случаи трябва да има прецезиране на законовите текстове, е мнението на Цацаров. Според него, не може да не се уведомяват най-близките на арестуван човек, независимо дали пълнолетен или непълнолетен е бил арестуван. Освен това трябва да има посочване на престъпленията, за които да действат тези мерки, каза още главният прокурор и даде пример – тероризъм. Разпоредбата трябва да се прецезира така, че да не се пречи на работата на правоохранителните органи, но и да се спазват правата на гражданите. В противен случай правим нещо с добри намерения, а знаете какъв е резултатът, обобщи Цацаров.

Зам.-правосъден министър: Ако едно дете е задържано, то със сигурност е непослушно

Заместник-министърът на правосъдието Евгени Стоянов коментира в ефира на bTV ветото на президента на промените в Наказателния кодекс. С...

Целенасочено и лошо – така Цацаров коментира готвената поредна поправка в Антикорупционния закон, с която от него се изключват общинските съветници (тя беше отложена за гледане след Нова година). Моето мнение е "каквото за всички, това и за тях". Като ще въвеждаме подаване на декларации, каква е логиката да вадим общинските съветници, заяви главният прокурор и напомни, че в Антикорупционния закон са включени много по-широк кръг хора, включително директори на горски стопанства.

Същевременно Цацаров отрече, че е възможно чрез т.нар. "гражданска конфискация" КПКОНПИ да стане репресивен орган. Припомняме, че преди малко над 2 часа вече беше прието, че КПКОНПИ може да конфискува имущество, дори срещу дадено лице да е прекратено наказателното производство и да е оневинено от съда.

Относно проверката, която започна срещу финансовия министър Владислав Горанов, главният прокурор уточни, че все още тече проверка за конфликт на интереси от КПКОНПИ и трябвало тя да завърши, за да може да започне производство за конфликт на интереси. С други думи – когато завърши проверката на КПКОНПИ, ще се намеси прокуратурата. Очаквам, че КПКОНПИ няма да се забави, подчерта Цацаров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

С размяна на любезности Радев връчи третия мандат на ИТН, те върнаха празна папка (СНИМКИ и ВИДЕО)

С метафори за годежи и казарми Янаки Стоилов разкритикува партиите: Прилагат Конституцията само когато не им пречи

Рая Назарян: Кирил Петков имаше неочакван юридически съветник в лицето на Делян Пеевски

Тома Биков: Изборите могат да бъдат и на 2 юни

Никола Минчев: Изборите могат да са 2 в 1 на 9 юни

Деница Сачева: ГЕРБ няма да подкрепи третия мандат за съставяне на правителство

Радев избра на кого да даде третия мандат: Ще има песни и шегички

Стойчо Стойчев: Президентът по традиция ще връчи третия мандат на БСП

Христо Иванов към президента: Конституцията не е упътване за ползване на асансьор

Кабинетът въвежда стотици мерки за намаляване на бюрокрацията в администрацията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика