Дело срещу Нотариуса изчезва мистериозно

2827
Дело срещу Нотариуса изчезва мистериозно
Снимка: Антикорупционен фонд

Наказателно дело срещу убития миналата седмица Мартин Божанов - Нотариуса е изчезнало от Софийския районен съд. Това става ясно от информацията от съда, предоставена на в. "Сега" в отговор на молба за достъп до присъдата на Божанов, постановена на 25 септември 2006 г.

Какво изчезва?

Става дума за процес срещу Божанов за изчезналото дело срещу нотариус Слави Крашевски. Папките срещу Крашевски изчезват от адвокатската стая на Върховния касационен съд през юли 2004 г. Върховният съд трябва да гледа делото като последна инстанция, след като долните две признават Крашевски за виновен.

ОЩЕ: Вътрешният министър е назначил проверка за групата за натиск върху магистрати, свързана с Нотариуса

Делото срещу Божанов за изчезналото дело на Крашевски пък е архивирано в Софийския районен съд през 2007 г., тъй като делата се архивират от първата инстанция. В описната книга на 98-и състав за 2005 г. е отбелязано, че делото е предадено за архивиране, обясняват от съда. Делата с архивни номера от 2007 г. са унищожавани в периода 2013-2015 г. При пристъпване към унищожаване на архивното дело обаче, то не е било открито, нито е открит документ или отбелязване, които да насочват към местонахождението му, пише още в отговорите на съда. Така то не е било унищожено и не са били съхранени постановените съдебни актове, "за което е било направено съответно отбелязване от съдебния служител", обясняват от районния съд.

Когато дадено дело е унищожено, то би трябвало да бъде възстановено, като за това отговаря институцията, пред която е установена липсата. Не е ясно дали от районния съд са провели такава процедура, при положение че липсата е установена едва когато е било време папките срещу Божанов да бъдат унищожени. По принцип, преди да се премине към унищожаване на делото (в случая всичко от разследването до материалите пред съдебните инстанции), се запазват актовете на съдилищата.

Все пак в срочната книга на 98-и състав на районния съд за 2006 г. е прикачена присъдата, която от съда предоставиха. Мотиви обаче няма. Тя е постановена от Георги Ушев, който в момента е апелативен съдия в София, но преди това ръководеше спецсъда, а после и апелативния спецсъд до закриването му.

ОЩЕ: Атанаска Дишева: Ако е имало повдигнато обвинение срещу Божанов, то трябва да стане публично достояние

С нея Божанов е оправдан, че на 20 юли 2004 г. в съучастие, като подбудител и помагач, с Б. Й. Б. и неустановено лице, умишлено ги склонил и улеснил да скрият в Съдебната палата в София, 3 етаж, стая 49 - адвокатската стая на Върховния касационен съд, чужди официални документи (изредени са всички материали по делото срещу Крашевски). Целта на тримата мъже била да се осуети наказателното преследване срещу Крашевски. Според прокуратурата Божанов казал на другите двама да изнесат и укрият делото, като им разяснил конкретно как да го направят. Помогнал им, като им осигурил оригинална, стандартно произведена червена картонена папка, в каквито се държат наказателните дела във върховния съд. В нея били поставени хартиени листове и различни празни бланки, с които било подменено изнесеното и укрито наказателно производство.

Няма данни как се е развило делото срещу Божанов пред горните инстанции и дали присъдата, постановена от съдия Ушев, е била отменена, изменена или потвърдена.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Младеж получи солена глоба за опасно шофиране в Перник

13-годишно момиче се изгуби в планината - ето кой го спаси

По аферата "Митници": Оставиха в ареста Марин Димитров

Поради липса на престъпление: Прекратиха делото срещу прокурор Сулев

Домашен арест за Габриела Славова, обвинена в убийството на съпруга си

Марин Димитров обжалва решението за ареста си по аферата "Митници"

Слави Трифонов губи дело срещу бившия си съпартиец Радостин Василев

Заключил жена си и детето си: Полицията в Благоевград задържа мъжа

Събраха се в центъра и се биха: Петима са в ареста в Самоковско

Задържаха мъж в София за фалшива бомбена заплаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com