Делото "Иванчева" - идва ли развръзката?

11835
Делото "Иванчева" - идва ли развръзката?
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com

До месец става ясна развръзката по знаковото дело "Иванчева", което се гледа на последна инстанция. В днешното заседание във Върховния касационен съд (ВКС) и тримата подсъдими Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров поискаха да бъдат оправдани.

"Откакто съм задържана все очаквам да има оправдателна присъда и да се спазва българското законодателство", каза пред журналисти Десислава Иванчева след заседанието. "Макар че съм силно притеснена след случилото се със съдебния състав, който се самоотведе по сигнал на НПО, което е свързано с Пламен Георгиев и е пълно с прокурори, имам надежда за справедлив процес", сподели тя.

Отложиха делото на Десислава Иванчева и Биляна Петрова

Съдът отложи делото на бившата кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова. Причината е о...

Допълвайки я Биляна Петрова каза: "Това НПО, което е подало сигнала, станал основание за самоотвод на предния състав, освен че е свързано с Пламен Георгиев, бившия шеф на КПКОНПИ, който е съосновател и Пламен Панайотов, съдия от спецсъда, който ни държа в клетката за терористи, е свързано и с големите акули в строителния бранш, тъй като третата дама в Управителния съвет е представител на фирми, строящи магистрала Тракия, магистрала Хемус и други подобни".

Според Биляна Петрова делото ще бъде върнато на някоя от долните инстанции, защото, както поясни - "дори и съдиите да виждат, че сме абсолютно невинни, законът е такъв, че при толкова много процесуални нарушения трябва да има валидна присъда на първа и втора инстанция, за да може да се произнесе трета инстанция".

Теоретично може и да има оправдателна присъда, ако съдът приеме, че са опорочени доказателствата, за което също има основания, но обикновено, ако съдебният състав е бил незаконен, това има предимство пред оправдаването, добави Петрова.

По време на заседанието адв. Николай Хаджигенов посочи главния прокурор Иван Гешев като едно от лицата, допринасящи за създаването на медийния образ, че Иванчева и Петрова са виновни.

В днешното заседание съдът отхвърли поисканото от Биляна Петрова преюдициално запитване до съда на ЕС в Люксембург заради командироване без критерии на съдии на втора инстанция. Такова запитване се прави, когато има съмнения, че националното право е в противоречие с европейското и трябва да се приложи европейското. "В случая съдия Ушев си е командировал двама други съдии в състава и както каза и прокурорът – по българския закон няма проблеми да е без критерии, но според Договора за ЕС това е грубо нарушение на правото на защита, на правото на справедлив процес, на независимост на съда", смята Петрова. Тя припомни максимата: "Чл. 1 Шефът винаги е прав, Чл. 2 Ако не е прав, виж чл. 1" и коментира, че горе-долу това става при командироването на съдии в България. "Без конкурс избирам вас от 500 съдии, давам ви по-висока заплата, довеждам ви в София и ви казвам – съди безпристрастно, но помни, че аз ще те върна на село на по-ниска заплата", добави Петрова.

Иванчева: Всички твърдения на Гешев се оказаха лъжи

"Нито СРС-та има, нито видеозаписи. Всички твърдения на Гешев се оказаха лъжи , освен може би едно изпускане при Сашо Диков: "След пос...

В хода на заседанието адв. Емануил Йорданов изреди важни пропуски в иначе обемистите мотиви и на двете присъди. "При 250 страници мотиви съществени неща остават без отговор", подчерта той и коментира, че става въпрос за порок в дейността на постановяващия съд и в двата случая.

Подзащитната му Биляна Петрова посочи пред съда, че всяко нейно действие се обсъжда манипулативно, за да се обоснове състав на престъпление и че в мотивите се цитират несъществуващи доказателства или се цитират невярно. Тя алармира, че са изчезнали много доказателства. "Кой открадна белия лист, с който са били завити парите", попита Петрова и изтъкна: "Това ни лиши от възможността да поискаме пръстови отпечатъци". По думите ѝ, унищожени са били много СРС, множество доказателствени искания били отхвърлени, дори снимка от медия на която се виждал клекнал мъж до отворената врата на автомобила, който може да е подхвърлил парите.

"Никога досега не е имало по-драстично и грубо нарушаване на правото на всеки да бъде считан за невиновен до влизане в сила на присъдата, както по делото Иванчева", посочи пред съда адв. Николай Хаджигенов. Той подчерта, че всяко изказване по случая на главния прокурор Иван Гешев е направено умишлено и го посочи като пример за опорочаване на следствието от самото начало и основание делото да бъде върнато и да тръгне отначало. Атакувайки "предварителната виновност", адв. Хаджигенов припомни как държавното обвинение показваше Иванчева - "една 40-килограмова жена с белезници и вериги на краката". "Подобно отношение светът познава единствено за терористи, виновни за смъртта на десетки и стотици хора, не и за подкуп", подчерта той и добави, че това е умишлено граден образ на Десислава Иванчева, за да бъде считана за виновна: "Няма нито една дума в посока на това, че тя може би не е виновна в стотиците страници мотиви".

Запитана дали смята, че делото ще тръгне по друг начин, ако главният прокурор бъде сменен, каквито са намеренията на правителството, Десислава Иванчева заяви пред журналисти: "Мисля, че не само нашето дело ще тръгне по друг начин, а просто ще започне съдебната система да диша вече по-свободно и се надявам че ще има правов ред и съдиите, независимо къде, в кой съд се намират, ще бъдат свободни и ще могат да се произнасят единствено по убеждения и по доказателства, не по поръчки".

Включвайки се, по въпроса за смяната на главния прокурор Биляна Петрова заяви, че всеки ден е закъснение и добави, че очаква това да се случи след избора на нов ВСС октомври месец.

10 хил. лева гаранция за Десислава Иванчева

Десислава Иванчева излиза на свобода срещу 10 хил. лева гаранция. Това реши Върховният касационен съд. Бившата кметица на столичния рай...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Заключил жена си и детето си: Полицията в Благоевград задържа мъжа

Събраха се в центъра и се биха: Петима са в ареста в Самоковско

Задържаха мъж в София за фалшива бомбена заплаха

Румънец открадна алкохол за близо 4000 лева от Плевен

Скрити в издълбани самуни хляб: Задържаха контрабандни цигари

Батко му го возил: 6-годишно дете е в болница след инцидент с велосипед край Карнобат

За малко да го сгази камион: Дете мина на червено в Бургас

Как се развиват делата за клевета в Народния театър

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com