Депутат, осъден за убийство на пътя, продал фирма с почти 200 000 лева дълг на малоимотен

7122
Депутат, осъден за убийство на пътя, продал фирма с почти 200 000 лева дълг на малоимотен
Снимка: Thinkstock

Условна присъда заради убит човек на пътя - това е наказанието за депутата от ГЕРБ Димитър Гамишев на първа инстанция, постановено от Окръжния съд в Благоевград. Присъдата се налага за катастрофа от 2014 година и е факт, след като миналата година имунитетът на народния представител беше свален по изрично искане на главния прокурор Сотир Цацаров.

Съгласно наказанието Гамишев влиза в затвора за 2 години условно и не може да кара автомобил в продължение на 3 години. През ноември, 2014 година, в село Копривлен, още преди Гамишев да влезе като депутат от листата на ГЕРБ, блъска с автомобила си пресичащ пътното платно мъж, който почива. Народният представител вече каза, че ще обжалва.

Цацаров поиска имунитета на депутат от ГЕРБ, убил човек на пътя

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искане за снемане имунитета на народния представител Димитър Гамишев. Снема...

Междувременно обаче стана ясно, че преди две години Гамишев е успял да продаде своя фирма с близо 200 000 лева задължения към държавата на малоимотно лице от Ловеч. За прехвърлянето на задлъжнялата фирма на Гамишев стана известно на фона на обещанието на финансовия министър Владислав Горанов за "ежедневна битка със злоупотребите с ДДС" и предотвратяване прехвърлянето на дългове на малоимотни и безимотни граждани, коментира в. "Сега". От ГЕРБ засега не коментират темата.

От Националната агенция за приходите (НАП) нееднократно заявяваха, че продажбата на задлъжняла към бюджета фирма на малоимотно лице не би трябвало да е възможна. Но се оказва, че Димитър Гамишев е успял да се възползва от вратички в системата. Малко преди да бъде избран за общински координатор на ГЕРБ в Гоце Делчев в края на април 2016 година, Гамишев продава своята фирма "Гамишев - НКБ" ЕООД на "Файнест Асошиътс" ЕООД, информира сайтът за разследваща журналистика "Биволъ".

Самата фирма "Гамишев - НКБ" ЕООД е в списъка на големите длъжници на НАП, без имущество, върху което могат да се наложат обезпечителни мерки. Фирмата дължи на хазната 195 774 лева. Купувачът на активите на фирмата е с капитал от 2 лева, регистриран е в Ловеч на ул. "Шипка" 5А. Според Търговския регистър неин собственик е Георги Михайлов Георгиев, който управлява 93 фирми и е собственик на 53 дружества с дългове за стотици хиляди. На адреса на "Файнест Асошиътс" в Ловеч на ул. "Шипка" 5А са регистрирани общо 23 фирми, се казва още в публикацията на "Биволъ".

Фамилията на депутата от ГЕРБ е сред строителните предприемачи в Гоцеделчевско и според публичните регистри фирмата "Гамишев - НКБ" декларира оборот от 3.5 млн. лева за 2015 година. През годините съпругата и снахата на депутата печелят европейски проекти съответно за близо 400 хил. лв. и 300 хил. лв. за реставриране на къщи за гости в с. Гайтаниново и в с. Лещен.

Горанов се опита да омаловажи темата с източеното ДДС

За да замаже скандала с източените 5,8 млрд. лв. ДДС през последните десетина години, в които почти изцяло ГЕРБ е на власт, финансовият...

Според декларация на Гамишев от 2017 година пред Сметната палата обаче той се води собственик единствено и само на половин нива в село Гайтаниново. А фирмите "Боро Травел-10" ЕООД и "БОРО Травел-99" ЕООД и 50% от "Еколукс Гайтаниново" ООД са собственост на съпругата му Боянка Гамишева. При тези данни не е известно защо данъчните не са проверили сделката и как е осъществено вписването в Агенцията по вписванията.

Преди дни финансовият министър Владислав Горанов коментира, че в неговото министерство отдавна се водел дебат как да се ограничат злоупотребите с прехвърляне на задлъжнели към държавата фирми на малоимотни лица. "Имаме ангажимент преди вписване да се извършва проверка от страна на НАП. Работим упорито в тази посока. Ако видите резултатите по години, в последните години този проблем изключително намалява, въпреки че далеч не е изчерпан", каза още той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Разбиха схема за преработка и разпространение на оръжия

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com