Филип Златанов поиска да бъде съден по съкратената процедура

11086
Филип Златанов поиска да бъде съден по съкратената процедура
Снимка: БГНЕС

Софийският градски съд (СГС) даде ход на делото срещу бившия председател на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов, предаде БГНЕС.

Съдът уважи искането на обвиняемия делото да се проведе по реда на съкратеното съдебно следствие, тоест всички свидетели и експерти няма да бъдат призовани в съда, а ще се ползва съдържанието от протоколите за разпит. Това означава, че е възможно присъда да бъде прочетена още утре (1 април). В хода на досъдебното производство бяха разпитани 32 свидетели, изготвени бяха 5 компютърно-технически и една съдебно-почеркова експертизи.

Златанов, известен със скандалното си тефтерче, страници, от което бяха оповестени от прокуратурата миналото лято, е обвинен, че е нарушил служебните си задължения, от което е било разколебано доверието на обществото в дейността на комисията като независим орган. Делото се гледа от съдия Андрей Ангелов, който председателства 23 състав на СГС.

Един от сигналите в КПУКИ, докато Златанов беше начело на комисията, е срещу президента Росен Плевнелиев. Той е за времето докато е бил регионален министър. В него се твърди, че Плевнелиев бил в конфликт на интереси, защото все още влизал в управата на търговско дружество. Справка на Комисията обаче показала, че Плевнелиев напуснал въпросното дружество още през 2008 година. Въпреки изхода от производството, Златанов не е спазил закона, като е укрил, че в Комисията има такова производство.

Бившият депутат от ГЕРБ Емил Димитров, който е един от свидетелите, предположи, че фигурира в тефтерчето с цел "вътрешна саморазправа". Той каза, че излязлото решение на КПУКИ съвпада с периода, в който той е напуснал ГЕРБ. "Заради същите практики от Цветан Цветанов и Искра Фидосова", посочи Димитров без да уточни какво точно има предвид.

Емил Димитров заяви, че не е разговарял с Филип Златанов и няма обяснение защо фигурира в тефтерчето. Той подчерта, че никой не го е канил в КПУКИ и е бил призован, когато е било ясно, че не е в България.

Другият свидетел, който днес се яви редовно, но заедно с Емил Димитров бе освободен, беше Динама Ранкова - бивш финансов съветник на президента Росен Плевнелиев. Тя заяви, че 7 месеца нищо не е правено от КПУКИ по информация за нея, а самата тя на няколко пъти е подавала заявления до комисията. Ранкова съобщи, че има нотариална заверка за това, че 7 месеца решението не е било качвано на сайта на КПУКИ.

Ранкова каза, че не желае да коментира чии са инициалите в тефтерчето – Б.Б. и Ц.Ц., а по отношение на това дали ще има осъдителна присъда, тя изрази надежда, че съдът ще си свърши работата. Тя каза и че няма отношение за това, че фигурира на доста места в тефтерчето. "Мога да кажа само, че времево проверката фигурира с времето, когато президентът искаше да предложи моята номинация за Управителния съвет на БНБ", уточни Ранкова. Тя припомни, че след като 7 месеца решението на КПУКИ е било неизвестно за нея, го е получила на 2 април 2013 година, обжалвала го е веднага и е спечелила на две съдебни инстанции.

Адвокатът по делото отказа да коментира защо са поискали съкратено съдебно производство. На въпрос защо президентът Росен Плевнелиев не е привлечен като свидетел адвокатът на Златанов каза: "Аз съм поискал, само че не го допуснаха".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com