ГДБОП разпита Петьо Еврото за "Осемте джуджета", той отказа да отговори на журналистически въпроси

22294
ГДБОП разпита Петьо Еврото за "Осемте джуджета", той отказа да отговори на журналистически въпроси
Снимка: БГНЕС

Петьо Петров, познат с прякора си Еврото, беше разпитан в петък в Главната дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) в МВР. Това изглежда е във връзка със случая, добил популярност като „Осемте джуджета“.

Става въпрос за твърденията на асансьорния производител Илия Златанов, че е станал жертва на схема за присвояване на бизнес и имущество, осъществена от Петров със съдействието на бившия ръководител на Специализираната прокуратура Димитър Франтишек Петров и други обвинители.

"Докато Иван Гешев е главен прокурор, вие ще правите точно каквото ви кажем". Проговори другата страна от "Осемте джуджета"

Един от основните участници в историята, позната като Осемте джуджета - бизнесменът Явор Златанов, реши да застане пред камерата в инте...

Златанов разказа за тази история в разследването на неправителствената организация „Антикорупционен фонд“ (АКФ), публикувано миналата година. Тогава Софийската градска прокуратура образува проверка по случая, по която близо година и половина по-късно няма публично обявени резултати.

Според твърденията на потърпевшия бизнесмен схемата е била реализирана и с помощта на МВР и охранителната фирма „Делта гард“, чийто лиценз беше отнет наскоро. Заради новопоявили се данни за връзки на бившия вътрешен министър и кандидат-депутат от ГЕРБ Младен Маринов с доскорошните съсобственици на „Делта гард“ Димитър Спасов-Каратиста и Марин Русев преди няколко дни в ГДБОП започна друга проверка.

В тази връзка Петьо Петров се яви на разпит в службата в петък. След около два часа престой в сградата на дирекцията, бившият следовател излезе, но отказа да говори пред чакащите го журналисти, както се вижда от клип, споделен от колегата от BIRD Димитър Стоянов във Фейсбук. Помолен да коментира твърденията на Златанов, той отговори риторично: „За следствена тайна чули ли сте?“

Разследващи журналисти разказват за нова връзка към Пеевски по сагата "Осемте джуджета"

"Успях да си върна едно от предприятията в Дупница с много усилия и помощ. Полицията съдействаше активно на „Делта гард” и ...

След това Петров се качи в чакащия го пикап „Форд Раптър“ и си тръгна. Това е първото публично появяване на бившия следовател от години. Досега той никога не е коментирал обвиненията на Илия Златанов.

Преди ден в ГДБОП беше призована и неговата съпруга Любена Петрова, за която Илия Златанов твърди, че е имала активна роля в схемата „Осемте джуджета“. Тя обаче така и не дойде в службата. В четвъртък там бяха призовани още Младен Маринов и дъщеря му Силвия Маринова, но също не се появиха.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Разбиха схема за преработка и разпространение на оръжия

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com