"Докато Иван Гешев е главен прокурор, вие ще правите точно каквото ви кажем". Проговори другата страна от "Осемте джуджета"

17960
"Докато Иван Гешев е главен прокурор, вие ще правите точно каквото ви кажем". Проговори другата страна от "Осемте джуджета"
Снимка: Антикорупционен фонд/ Стопкадър

Един от основните участници в историята, позната като Осемте джуджета - бизнесменът Явор Златанов, реши да застане пред камерата в интервю с Николай Стайков и Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд (АКФ), съобщиха от Фонда. 

Златанов разказва за бруталните си сблъсъци със специализираното правосъдие в условия на тежко заболяване, довело до сериозна инвалидност. В интервюто от повече от час и половина той споделя в детайли за изнудването да прехвърли дяловете си в семейния бизнес на фирми на съпругата на бившия магистрат Петьо Петров, известен като „Петьо Еврото“, за цената, на която Специализираният съд "дарява" свободата от следствения арест и какво се е случило с неговите иззети лични активи (пари в брой и злато) за над 5 милиона лева.

Особено важен е разказът за това кой се разпорежда в Правителствена болница по време на извънредното положение през 2020 година (Явор Златанов е настанен в болница по спешност и там подписва документите за прехвърляне на дяловете си, бел. ред.).

Какво се случи в Осемте джуджета?

Групата дружества „Изамет“ – най-големият производител на асансьори в България със заводи в София и Дупница и годишен оборот от над 20 милиона лева, се ръководи съвместно от баща и син Златанови – Илия и Явор. След като между двамата възниква правен спор за активите на дружествата и управлението на бизнеса, Илия Златанов се обръща за съдействие за решаване на спора в своя полза към бившия шеф на Столичното следствие Петьо Петров, известен като "Петьо Еврото".

Според твърденията на Златанов, на срещата в ресторант "Осемте джуджета" адвокат Петров обещава да съдейства за бърза намеса на прокуратурата в негова полза. Скоро след това Явор Златанов е задържан.

Успешния бизнес

"Аз и моя съдружник Илия Златанов развихме много успешна фирма за производство на асансьори. Години наред всичко вървя добре. През 2017 година той ми каза, че е решил да се пенсионра и желае да ми продаде неговите дялове. След като се договорихме, той пусна заповед до всички служители и клиенти, с която ги уведомява, че се пенсионира, а фирмата я поемам аз. След няколко месеца дяловете още не бяха прехвърлени, а Илия реши да се върне, като вземе една фабрика. През 2019 година започнах да чувам от наши познати, че той подписва документи, с които се задължава към Пепи Еврото. В замяна Пепи Еврото ще ме размаже, съсипе", започна разказа си Явор Златанов и допълни:

"Една сутрин започна да се чука по вратата с огромно количество полиция. Нахлуха вкъщи, закопчаха ме. Нахлуха в спалнята на по-голямото ми дете. Иззеха ми всички пари, електроника, златни монети, документи и всички коли. Закараха ме като арестант в една от банките, където държа сейф с огромно количество златни монети. Със свидетелството на поемни лица ми ги иззеха. Измислиха, че аз, майка ми, сестра ми и още двама души сме група за изнудване на Илия Златанов".

По думите му, арестът му е бил със смешни обвинения и без никаква причина. 

Престоят в болницата

"Заради целият този стрес, знаейки какво се случва навън и на какво е подложено семейството ми, бъбреците започнаха много да ме болят. Един ден решиха да ме закарат в най-близката болница - "Софиямед", която е на 200 метра от ареста. Там казаха, че трябва да ме оставят за лечение и през няколко дни ми разбиваха камъни с пълна упойка. Не знам случайно или не, няколко дни по-късно започнах да вдигам температура 39 градуса и да я поддържам денонощно. Оказа се, че съм направил сепсис. По-късно се разбира, че всъщност в болницата са ме заразили с няколко бактерии, които буквално са започнали да ми ядат бъбреците. Аз започнах буквално да изчезвам физически. Както бях много натрениран, 95 килограма, в перфектна форма, започнах да спадам, да спадам, да спадам", разказа Златанов.

Според разказа на Златанов, в този период той не е получавал никакво адекватно лечение и в продължение на дни е бил с висока температура. По думите му, докато е бил в болницата, баща му Илия Златанов е направил още един опит да превземе фабриката със свои охранители.

"Много е важно да се знае, че в момента, в който ме арестуваха, охранителите ме информираха, че цялото публично пространство е залято с помия по мой адрес от медиите на Пепи Еврото и тези около него", допълни бизнесменът.

"Съдии, назначени от Пепи Еврото"

Разказът продължи с твърдения, че при гледане на една от мерките за неотклонение на първа инстанция, съдията определя доказателствата срещу него като "смешни", като точните ѝ думи, според него са:

"Аз не разбирам този човек защо е арестуван. Аз виждам само, че прокуратурата за 1 ден е свършила работа, която по принцип върши за една година и всичко това е подписано от главния прокурор (по това време, бел.ред.) Сотир Цацаров".

"Аз бях много доволен, че ще ме пуснат, но на втора инстанция са само хора, назначени от Пепи Еврото и на тях им беше казано да не ме пускат", казва Златанов пред АКФ, като по думите му след края на този ден, в болницата той получава гърчове. "Тогава дойде докторът и започна да крещи "Този човек защо го държите със сепсис". Тогава за първи път казаха, че съм със сепсис", разказа още той. Въпреки тежкото си състояние, по думите му, още на следващия ден е получил информация, че ще бъде изписан от болницата, защото докторът е бил заплашен.

След кратък престой без адекватно лечение в МВР болница, мъжът е преместен в Софийски градски затвор. Там лекар прави изследвания, които установяват, че състоянието му действително е много тежко и има реална опасност за живота му. След множество писма, Златанов е изпратен в болница "Лозенец", където за първи път е лекуван. "По 5 часа на ден бях на хемодиализа. Бъбреците ми бяха спряли да функционират и бяха целите в гнойни огнища. Всичко това беше, за да ме мъчат и да си прехвърля моите дялове на Пепи Еврото", каза още той.

Интересна среща в заключен частен клуб

Въпроси от отворено писмо към Бойко Борисов: Какво стана с "Осемте джуджета"?

Главният герой в криминалната сага "Осемте джуджета" Илия Златанов публикува отворено писмо с 10 въпроса към премиера Бойко Борисов. С ...

След дълго лечение и възстановяване Златанов е пуснат под от ареста под гаранция, но заплахите към него не спират. "Ежедневно, по всякакви канали се опитваха да се свържат с мен, за да се срещнем", разказа мъжът, като допълни, че в един момент се е съгласил да се срещне с представители на Петър Петров.

"Срещата беше в заключен клуб в София на улица "Сан Стефано" 22. Влязохме вътре, на вратата ни пребъркаха, накараха ни да извадим всичко, което носим. Чакаше ни една адвокатка, която ни разказа всичко, което се беше случило. Тази жена отказа да си каже името, но по-късно научихме, че това е адвокат Десислава Коцева (един от юристите, свързвани с Петьо Еврото, бел. ред.). Тя се държа като най-бруталната мутра, която някога съм срещал в живота си. Тя отправи над 50 заплахи срещу мен, срещу живота ми, срещу здравето ми. Много пъти ми каза, че бебето ми ще израсне без баща. Каза ми, че нейните началници ще ме вкарат в затвора и никога повече няма да изляза. Каза, че трябва да ѝ се подчинявам, защото "ние така казваме". Аз попитах: "Кои сте вие? Пепи Еврото ли?" И тя отговори: "Аз не знам ти на кого казваш Пепи Еврото, но г-н Петров е изключително влиятелна личност. Следващите 7 години, докато Иван Гешев е главен прокурор, вие ще правите каквото кажем, защото ако не го правите, ти ще стоиш в затвора, докато не изчезнеш. Дори да си на смъртно легло, няма да излезеш. Нас ни устройва да си мъртъв, защото ако умреш, дяловете ще се прехвърлят на твоя съдружник, а ние имаме договорка с него", разказа Явор Златанов.

По думите му, срещата е била в началото на февруари, като е бил поставен срок дяловете на Златанов във фирмите да бъдат прехвърлени до 10 март. До тогава той е получавал множество заплахи, че "ще му се случат случки, ако не се съгласи".

"Интересен факт е, че и бившият, и сегашният главен прокурор помагат на тези хора да си вършат престъпленията срещу мен и срещу много други граждани, които не пристъпват закона", допълни той.

След като изтича срокът, поставен от адвокат Коцева, на 16 март полицаи от СДВР нахлуват в дома на мъжа и го арестуват. "Извлякоха ме и ме закараха в СДВР. И аз ги питам: "За какво съм тук?". И те казват "Затова седим тук, защото той се чуди за какво да те задържи и в момента го измислят".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Младеж получи солена глоба за опасно шофиране в Перник

13-годишно момиче се изгуби в планината - ето кой го спаси

По аферата "Митници": Оставиха в ареста Марин Димитров

Поради липса на престъпление: Прекратиха делото срещу прокурор Сулев

Домашен арест за Габриела Славова, обвинена в убийството на съпруга си

Марин Димитров обжалва решението за ареста си по аферата "Митници"

Слави Трифонов губи дело срещу бившия си съпартиец Радостин Василев

Заключил жена си и детето си: Полицията в Благоевград задържа мъжа

Събраха се в центъра и се биха: Петима са в ареста в Самоковско

Задържаха мъж в София за фалшива бомбена заплаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com