Гешев: ТЕЦ „Бобов дол“ незаконно гори боклук

2046
Гешев: ТЕЦ „Бобов дол“ незаконно гори боклук
Снимка: БГНЕС

"Констатирани са няколко нарушения в ТЕЦ „Бобов дол“ – едното е, че централата е горяла боклук, смесен с въглища; второто е, че е изтекло разрешителното на ТЕЦ-а да гори каквото и да е друго освен въглища; и третото е, че в площадка в съседство с централата нерегламентирано се складира боклук за изгаряне". Това каза главният прокурор Иван Гешев след проверка на работата на ТЕЦ „Бобов дол“. С него са и екоминистърът Емил Димитров и вътрешният Младен Маринов.

„Не се спазват екологичните норми – защо да даваш 100-200 милиона за това да се спазват нормите и законите, като можеш да си ги спестиш? Така някои хора си купуват скъпи коли, къщи и яхти, но хората от околните села дишат отровен въздух. Ако трябва перманентно ще се извършва проверка какво се гори в ТЕЦ-овете, ако трябва по няколко пъти на вечер, и ако има нарушения, които са с характер на престъпления, ще се търси отговорност на виновните лица“, съобщи Гешев.

Първа "жертва" на сагата с италианския боклук

Шеф на фирма за отпадъци е първият арестуван заради сагата с италианския боклук. Това е 52-годишният Айгюн Еминов, собственик и управит...

„Само ТЕЦ-Сливен има право да гори отпадъци и той гори боклука на София”, допълни министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

„Циментовите заводи са се съгласили да разтоварват само на едно пристанище и ще вземат всички необходими мерки, за да докажат, че не извършват незаконна дейност”, посочи още той.

Министърът на околната среда и водите е поел ангажимент за язовир "Дяково", където след проверка са констатирани над 20 случая на байпаси, с които незаконно се точат по 100 литра в секунда. Притокът на язовира е със скорост от 10 литра в секунда. „Незаконното точене на язовира е прекратено, но проверката продължава“, увери Гешев.

И допълни още, че „има основателно предположение на граждани на околните населени места, че тежкотоварни камиони изкарват от ТЕЦ-а глина, а истината е, че превозват въглища и разрушават пътната настилка. Ще се направи пълна проверка на превозните фирми и техните документи“.

Италианският боклук в Бургас и Варна бил за ТЕЦ "Бобов дол"

Контейнерите с отпадъци, които пристигнаха на пристанището в България, трябваше да бъдат прехвърлени в ТЕЦ "Бобов дол". Това каза макед...

Припомняме, че по-рано днес Върховната административна прокуратура (ВАП) възложи на министъра на околната среда и водите извършването на незабавна проверка за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, внесени от страни от Европейския съюз. Освен ТЕЦ „Бобов дол“ ще бъдат проверени и  ТЕЦ „Брикел“, ТЕЦ „Сливен“ и ТЕЦ „Перник“,

За предстоящата ревизия на приватизацията Гешев съобщи: „Никой не може да забрани да се развива бизнес, но българското законодателство трябва да се спазва. Ако то не се спазва, държавата трябва да го накара да спазва всичко. Иначе собственикът ще си продаде някой майбах, някоя яхта или къща, и вместо печалба от 1000 процента, ще си сложи филтри на комините, за да е чист въздуха, и ще направи 100% печалба, но ще спазва законодателството, а хората ще дишат чист въздух. Проверката на приватизацията ще е комплексна, с взаимодействие с всички министерства“.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Мъж от Сливенско преби служител в столичен хостел

Скъса му дрехата: Мъж нападна моторист на пътя Пловдив - Асеновград

ВИДЕО: Полицията установи вандала на гроба на патриарх Неофит, вижте поругаването

По заповед на Стоянов: ГДБОП с акция срещу корупция и контрабанда по границата

Корупцията е завладяла държавата: Мнението на над 80% от българите

Инцидент с тротинетка: Тийнейджър пострада в Бургас

Отново отложиха делото срещу бившия шеф на Агенция „Митници“ Петя Банкова

Вандали поругаха гроба на патриарх Неофит (СНИМКИ)

Самоуличава ли се Живко Коцев, че е бил част от престъпна група?: Говори Бойко Найденов

Рунд 2: Отново ще опитат да изслушат Сарафов, Гешев и Цацаров в комисията "Нотариуса"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com