Горяха "Царските конюшни" в София

12816
Горяха "Царските конюшни" в София
Снимка: БГНЕС

Пожар е горял тази нощ в имота на столичните булеварди „Дондуков” и „Васил Левски”, станал известен като „Царските конюшни”, предаде репортер на БГНЕС.

Няма пострадали хора, но пожарът е унищожил поне 2000 кв. м покривна конструкция. Огънят е пламнал към 3.30 ч. през нощта. Пожарът се е разгорял във вътрешността на сградите и от там е обхванал и покривите. 

Кметът на район „Оборище“ уточни, че пожарът е обхванал сградите, заключени в карето между „Дондуков“, „Панайот Волов“ и „Врабча“.

„Сградите са две и са съединени на буквата „Г“. Покривите тотално са изгорели. Притеснява ме сградата, която е откъм „П. Волов“, защото е в близост до Първа английска гимназия. В понеделник започваме процедура по известяване на собствениците да дойдат и да обезопасят сградите, да ги преведат във вид, в който няма да са опасни. Сградите са в процес по обявяване за паметници на културата в Министерството на културата. Все още не знам докъде е стигнала процедурата“, заяви за БГНЕС кметът Цолов.

15-ти месец делото за Царските конюшни не успява да тръгне в съда

15-ти месец делото за Царските конюшни не успява да тръгне в Софийския градски съд. На днешното заседание адвокатите и на двамата обви...

 

Спрян е токът и водата в карето около инцидента. Имало е опасност да бъде засегната сградата на Първа английска гимназия, но огънят не е стигнал до там. Очевидци коментират, че това най-вероятно е умишлен палеж.

8 екипа и 30 пожарникари са участвали в акцията по гасенето на пожара, съобщи Маринчо Маринов - дежурен смяна в ГД ПБЗН. Не изключва и версията палежът да е умишлен. Предстоят огледи и разследване. Целият покрив е изгорял напълно. Маринов потвърди, че пожарът е потушен и овладян, но все още има участъци, където тлее и се издига дим.

Кметът на район „Оборище” Васил Цолов каза, че няма опасност за околните сгради, има само за преминаващите по „Панайот Волов“, както и за наемателите, които са вътре в карето на конюшните. Там има заведение, магазин и каса на „Топлофикация“.

От дима се събужда Капка Николова, която живее в сградата срещу конюшните.

Фалстарт на делото срещу бившия областен управител за царските конюшни

Съдът не даде ход на делото срещу бившия областен управител на София Веселин Пенев относно продажбата на Царските конюшни в София, съоб...

„Събудих се някъде към 5 без нещо от дим и шум от пожарните, които обливаха сградата. Имаше високи пламъци, но овладени според мен. Веднага слязох долу. Беше отцепено карето. Обливаха и дърветата откъм училището, защото се появи вятър и пожарникарите се притесниха огънят да не се прехвърли върху сградата на училището“, разказа Николова.

Тя не изключи версията пожарът да е умишлен. Според нея е доста странно след проливния дъжд, който се изля над града да възникне такъв огън, тъй като не е паднал гръм, не е паднала светкавица, но подчерта, че това са само нейни догадки.

Комплексът е бил използван за конюшни по времето на цар Фердинанд. Там в момента се помещава катедрата по приложни изкуства на Националната художествена академия.

В Софийски градски съд има наказателно дело, свързано с Царските конюшни. По него подсъдими са двама - Веселин Пенев, бивш областен управител на София и Юлия Димитрова-Цекова, лицензиран оценител. Пенев е предаден на съд за няколко престъпления. Едното обвинение е за сключена неизгодна сделка. Щетата е над 10 млн. лв. и е формирана от разликата между продажната цена и реалната пазарна стойност на имота. Другото обвинение е за умишлена безстопанственост, в резултат на което също са настъпили вредни последици и за областната администрация, и за българската държава. Т.нар. Царски конюшни, 7 декара и половина на пъпа на София - на 100 метра от паметника на Васил Левски, са били продадени за сумата от 658 870 лв. Тоест по 90 лв. на квадратен метър.

На 22 март lex.bg съобщи, че делото за продажбата на Царските конюшни, по което подсъдим е бившият областен управител на София Веселин Пенев, най-после може да започне по същество в Софийския градски съд (СГС). От сайта съобщиха, че това ще стане, след като определение на СГС, с което за втори път в последната година делото беше прекратено, е отменено от Софийския апелативен съд (САС). Въззивната инстанция е категорична, че обвиненията срещу Пенев и Юлия Димитрова-Цекова са ясни и не ограничават правото им на защита, както е приела съдия Снежина Колева от СГС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Как се развиват делата за клевета в Народния театър

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com