X
 
 

Прокуратурата публикува доказателства срещу "TAD Group" (СНИМКИ)

7173 15
photo of Прокуратурата публикува доказателства срещу "TAD Group" (СНИМКИ)
Снимка: Специализирана прокуратура
Специализираната прокуратура разпространи доказателствата по разследването за кибертероризъм срещу собственика на "TAD Group" Иван Тодоров, търговския директор във фирмата Георги Янков и Кристиян Бойков, който бе първият задържан по случая. На сайта на институцията бяха качени общо 13 файла, съдържащи снимков и текстови материал от компютър и телефон, разговори, също така и стоп кадри от охранителните камери в офиса на компанията.

"По повод протеста на Апелативната специализирана прокуратура за определената мярка за неотклонение "парична гаранция" на собственика на "ТАД груп" Иван Тодоров и с разрешение на наблюдаващия прокурор публикуваме части от доказателствения материал, събран в хода на разследването", посочват от прокуратурата.

Първият файл съдържа снимка от разговор между Георги Янков и Кристиян Бойков, проведен малко след публикуването на откраднатата база данни на НАП в интернет. Според държавното обвинение на видеото Кристиян споделя на Янков: "Знаеш ли какво почвам да се замислям...тея неща дето съм ги изпратил и по медиите сега в момента никой няма да ги отрази...всичко ще приберат като информация за...ще си го приведат такова като информация за вътрешно ползване...ше умръ от смях...а...това ше е най-жалко...ще бъде...ха...аз съм го пратил до BBC и до "Ройтерс"...така, че.... "

Следващият файл, отново съдържащ снимка от охранителна камера, според прокуратурата, Янков говори с неизвестно лице по телефона и споделя: "Напротив...то би трябвало да създаде работа за нас по принцип...да не говорим, че "Бивол" разполагат с информацията от две седмици...", "директно с Атанас Чобанов от "Бивол" се говори...имай предвид, че те не са пуснати всички...те са пуснати точно до медиите, за да ги верифицират, за да ги видят, че са верни и да видят за какво става въпрос правителството трябва да си замине с всички...с всички".

Не става ясно обаче как точно прокуратурата е разтълкувала разговорите и дали към камерите е имало включен микрофон.

На запис, направен на 16 юли в 11:13 ч., се вижда как Бойков отваря tor.com, която предлага услуга за анонимно получаване и изпращане на имейли. Това се потвърждава и от търсенията на Бойков в интернет, твърдят от прокуратурата. В 11:21 ч. същия ден Кристиян търси в Google страницата на bTV, след което сайта на медията и влиза в менюто за контакти, откъдето копира имейл адреса на телевизията.

Същата процедура следва с "Капитал", а в 11:24 ч. Кристиян отваря страницата translate.google.com, където търси превод на ключови фрази, установени и в историята на браузъра като съответстващи с определени части от пратения текст до bTV, "Нова телевизия" и "Капитал".

Бойков е търсил - "Капитал контакти", "btv", "tor mail services" (имейл услуга с Top), "russian anonymous mail" (руски анонимен имейл), както и "обективна журналистика" и "уважаеми журналисти".

В периода от 11:24 и 11:46 ч. той изготвя или редактира текст. На 16.07.2019г. в 11:50 ч на електронните пощи на bTV (news@btv.bg), Нова телевизия (novinite@ntv.bg и "Капитал" (editors@capital.bg) е получено съобщение от "анонимния руски хакер" от e-mail minfin@mail2tor.com - съвпадащ със страницата tor.com., в която Бойков влиза по-рано, казват от държавното обвинение.

Сред файловете е и скрийншот, за който се твърди, че е на личния телефон на Кристиян Бойков - на него се вижда приложението "Телеграм" и заключен чат с наименование "Биволъ". Също така е намерен файл, съдържащ лични данни на лица, заемащи висши държавни и публични дейности - народни представители, съдии, прокурори, следователи, областни управители, кметове. Съдържанието било качено на сайта bin.com.

Oт служебния компютър на Бойков е установено, че няколко дни преди атаката срещу НАП, той е отворил папка с име "MINFIN_BREACH". Веднага след което е извършено търсене по ЕГН и резултата от търсенето е записан на файл с име "search_bivol.txt". На същата дата са направени и търсения на няколко физически лица - премиера Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров и депутата Делян Пеевски.

Публикуваме и част от свидетелски показания, които ще бъдат представени в цялост на Специализирания наказателен съд: "Но все пак броят на клиентите е недостатъчен, затова не съм сигурен кой го предложи – И. или К., част от политиката на фирмата за набиране на клиенти да бъде тестването на сайтове на различни дружества без тяхно знание и впоследствие да ги набират като клиенти. Тази политика на фирмата се коментираше постоянно в офиса основно между И. и К., като двамата си говореха, че трябва да се изготви списък с най-големите български сайтове, които да бъдат тествани без знанието на техните собственици, като след това бъдат привлечени като клиенти", пишат на сайта си от Специализираната прокуратура.

В последния от доказателствените файлове се посочва, че Кристиян е експлоатирал и пропуски в сигурността на уебсайта на Агенция "Митници".

Какво смята за случая с "Биволъ" адвокат, който защитава техен журналист по аферата "Джи Пи Гейт" - научете в този материал! А какво казва самият журналист - вижте в този материал!

Припомняме, че днес бе издадена европейска заповед за разследване срещу главния редактор на "Биволь" Атанас Чобанов.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 2 от 5. Гласували общо: 4 потребители
 • Анонимен 10 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  МЕТОДИ ЛАЛОВ ПОДАДЕ ОСТАВКА КАТО СЪДИЯ, ОМЕРЗЕН ОТ СЕГАШНАТА СЪДЕБНА СИСТЕМА . Тръгвам си от съдебната система, а Пламен Георгиев се завръща в нея, за да заеме достойно мястото си на прокурор. Каква ирония!
 • Това е ТЕРОРИСТ ! 9 Това е ТЕРОРИСТ ! преди 1 месец Профил на трол?
  Изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова е подала декларация за имущество и интереси, според която ШЕФКАТА НА НАП СПЕСТИЛА 272 361 ЛВ. ЗА 1 ГОДИНА, А ДЕКЛАРИРА 123 486 ЛВ. ОТ ЗАПЛАТИ ... Ама това не е от кражби, далавери и рушФФФети, ама никак даже не е !
 • Анонимен 9.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Ах каква БЛАГА заплатка - над 10 бона + безотчетните, а №1 = Президента взема 5, тоест 2 пъти по-малко ! Явно, че Калинката взема двойно, тъй като е осигурила непробиваема защита на личните данни ... ГРОБарска фашкия !
  : 2 !
 • Off 8 Off преди 1 месец Профил на трол?
  Очевидно прокуратурата иска да ни разсмива всеки ден. Има ли GDPR за тях, или няма? Как така ще разгласяват ЕГН-тата на хората? Веднага да ги глобят 2-3 млн. евра.
 • Анонимен 8.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  макс 20 млн. евра
  : 0 !
 • ШИШИ 7 ШИШИ преди 1 месец Профил на трол?
  Ако имат пръскачка на 100% са терористи:))))))
 • таварищ Гадерзи 6 таварищ Гадерзи преди 1 месец Профил на трол?
  Незабавен арест и екстрадиция в САЩ, да бъде съден за незаконно притежаване на база - данни с лични данни и съпричастност към световния кибертероризъм и кибершпионаж, в подривна дейност и враждебни намерения към ЦРУ и други партньорски служби, заплаха за Пентагона и националната сигурност на България, САЩ и страните-членки на Североатлантическия алианс!
 • А така 5 А така преди 1 месец Профил на трол?
  Убийствено доказателство. Кристиян Бойков е хванат на местопрестъплението. Готви се да праща мейл до няколко медии. Иска да разклати стабилността на държавата. Ми това си е направо национално предателство. Трябва той и неговите помагачи от фирмата да се обявят за врагове на народа. Никаква прошка към тях. Браво на прокуратурата. И каква е тази медия Биволъ! Сега да хванат и техните подбудители от виж още ›› ДБ. Разните Радакъневци , Христоивановци и Атанасатанасовци , които имат наглостта да се обявяват против прокурор Гешев. Не бива да им се прощава. Никаква снизходителност към тях. Гонка до дупка ............
 • И как ще го докажат този таен чат? По същия начин могат да обвинят всеки. 5.1 И как ще го докажат този таен чат? По същия начин могат да обвинят всеки. преди 1 месец Профил на трол?
  с "ОБОСНОВАНИ" предположения..........
  : 0 !
 • Анонимен 4 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  А, всъщност защо тези сайтове и медии (като Бивол) публикуваха източените данни. Не можеше ли просто да не ги публикуват и хората да спят спокойно, че евентуално ЕГН-тата им не обикалят мрежата. Някак за доброто на събратята си българи можеше и да не я пускат информацията в публичното пространство. Все едно да знам на съседа ЕГН и номер ЛК и да го разлепя из целия град, например. Доста измекярска виж още ›› постъпка към 5 млн събратя българи.
 • Шерлокс Холмс 3 Шерлокс Холмс преди 1 месец Профил на трол?
  Мдааа...гъзобръка се задълбочава...Некой май ще гризне дръвцето!!!!
 • Империята отвръща на удара 3.1 Империята отвръща на удара преди 1 месец Профил на трол?
  ШЪ ни ХАКВАТЕ а...?ВашатЪ мамЪ хакерска...!
  : 1 !
 • Шерлокс Холмс 2 Шерлокс Холмс преди 1 месец Профил на трол?
  Мдааа...гъзобръка се задълбочава...Некой май ще гризне дръвцето!!!!
 • Анонимен 1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Цацаратурата се усра тотално
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Не е ли Гестапо-турата ? Или ГешУФФФ-турата, а не само Копърка-турата .
  : 2 !
Нагоре