И на втора инстанция - обвинението срещу Ченалова било парадокс

3595
И на втора инстанция - обвинението срещу Ченалова било парадокс
Снимка: БГНЕС

Очаквано за мнозина, обвинението срещу съдия Румяна Ченалова ще трябва да бъде изцяло преработено от прокуратурата и внесено наново в съда. Това реши Софийският апелативен съд (САС) в състав Надежда Трифонова, Алексей Трифонов и Карамфила Тодорова. Така и втората инстанция потвърди решението на първата, след като в началото на август съдия Даниела Талева от Софийския градски съд прекрати делото и го върна на прокуратурата.

Ченалова беше пратена на съд в края на миналата година, като обвиненията срещу нея са за длъжностно и документно престъпление, припомня "Правен свят". Според прокуратурата тя ги е извършила при разглеждане на дело по искова молба на "ОЕТ - Обединени Енергийни търговци" ЕООД срещу НЕК. Престъплението по служба било извършено с 14 отделни деяния, с които Ченалова нарушила Закона за съдебната власт (ЗСВ) и Гражданско-процесуалния кодекс (ГПК), с цел да се набави облага за ОЕТ. Обвинението твърди, че Ченалова не е видяла нередностите в исковата молба на ОЕТ, а по нея не били платени дължими държавни такси от общо 434 105.14 лв. За НЕК настъпили вредни последици от направените запори, а облагата на ОЕТ са неплатените държавни такси. Документното престъпление пак е свързано със същото дело и поправка в протокол по него.

Съдът върна делото срещу Ченалова на прокуратурата

Софийски градски съд (СГС) върна на прокуратурата обвинителния акт срещу уволнената съдийка Румяна Ченалова, съобщиха от съда. От там ...

Още на първа инстанция обаче съдът констатира, че в обвинението има парадокс - хем Ченалова не е изпълнила служебните си задължения, хем ги е нарушила. Затова и съдия Талева посочи, че неизпълнението на задължения е породено от бездействие, докато нарушението на служебно задължение предполага активни действия.

Друга неяснота в обвинителния акт според СГС е свързана със специалната цел на Ченалова да набави облага за ОЕТ с неплатените такси, която прокуратурата твърди, че е търсена с всяко от 14-те деяния. Според съда това буди недоумение, защото таксата се дължи еднократно.

Аргументите на първата съдебна инстанция бяха потвърдени и от втората - най-вече за действието и бездействието.

Делото срещу Ченалова беше прекратено и през февруари тази година, когато съдия Вера Чочкова от СГС (бел. ред. - тя беше кандидат за главен съдебен инспектор) прецени, че изобщо не става дума за престъпления, защото действията на бившата съдийка са попадали в обхвата на функционалния ѝ имунитет. След това САС отмени разпореждането и каза, че дело трябва да има. При повторното разпределение то се падна последователно на съдиите Величка Маринкова и Мирослава Тодорова, но те подадоха отвод.

"Яневагейт" продължава: Манипулират доклад за пред Брюксел

Сайтът "Бивол" разпространи нов епизод от записите на разговори, станали известни като "Яневагейт". Това се случва няколко месеца след...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com