И Писанчев обвини ДСБ, че клати държавата

4121
И Писанчев обвини ДСБ, че клати държавата
Снимка: БГНЕС

ДАНС е подслушвала със СРС и за по-дълъг от законовия срок - шест месеца. Това посочи в свидетелските си показания по делото "Червеи" бившият председател на агенцията Владимир Писанчев, информира "Правен свят".

Писанчев говори при затворени врати, заради наличието на класифицирана информация, а пред журналисти заяви: "Има възможност да се увеличи срокът, ако настъпят промени или други обстоятелства като например промени във вида на престъплението или се търси друга реализация". Писанчев обвини шефа на Вътрешната комисия в парламента Атанас Атанасов и бившия вътрешен министър Веселин Вучков, че "надули балон", за да водят техни си политически битки.

Светлозар Лазаров: Радан Кънев, Христо Иванов и Атанас Атанасов клатят държавата

Радан Кънев, Христо Иванов и Атанас Атанасов дестабилизират държавата. Това каза пред журналисти бившият главен секретар на МВР Светлоз...

Днес като свидетели бяха разпитани още бившият вътрешен министър Цветлин Йовчев, по чието време е осъществена разработката "Червей" и бившия главен секретар на МВР Светлозар Лазаров. И двамата казаха същото като Писанчев за Атанасов и Вучков.

Цветлин Йовчев заяви пред съда, че е напълно възможно данните в Автоматизираната информационна система на МВР да бъдат манипулирани, трити или променяни. По думите му това могат да правят само онези администратори, които имат пълен достъп до системата. Те дори могат да заличат следите си. За да не ги хванат, могат даже да прехвърлят вината на трети лица – все едно те са влизали в системата. Йовчев каза още, че в МВР са постъпвали многократно сигнали за нерегламентиран достъп до АИС. Първият бил за служител на министерството, който осигурил достъп до системата на хора извън МВР – представители на търговски банки, които искали да проверяват дали техни клиенти са криминално проявени. След това дошъл сигнал за източване на данни от АИС. От шеф на областна дирекция и от служител на ДАТО също получил подобна информация.

Бившият вътрешен министър поискал съдействие от ДАНС, защото подозренията падали върху служители от МВР и те не можели сами себе си да проверяват. А СРС-тата били приложени от дирекцията в ДАНС, защото ДАТО нямала техническа възможност да осъществи операцията. Бил сформиран съвместен екип от служители на ДАНС и "Вътрешна сигурност" на МВР за разработката, а Йовчев звънял на директори на областни дирекции на министерството в страната, за да окажат съдействие. Накрая бившият вътрешен министър каза, че до резултат от тази разработка не се е стигнало.

И Йовчев, и Писанчев отказаха да коментират кой според тях стои зад изтеклите записи на разговори между Янева и Румяна Ченалова, за които се предполага, че са били водените около отстраняването на бившата шефка на СГС именно заради "Червеи".

ВСС ще разпитва и адвокати по скандала "Яневагейт"

Етичната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС), която проверява скандала със записаните разговори между бившия председател на Софийския...

Светлозар Лазаров заяви пред съда, че няма общо с разработката "Червей", че името му било замесено по политически причини – за да бъде отстранен от длъжността главен секретар преди да изтече мандатът му като такъв. Той директно каза, че партия с щаб-квартира в "Драгалевци" е упражнила върху него политически натиск, за да подаде оставка. После уточни, че има предвид ДСБ и лично Атанас Атанасов и Радан Кънев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com