Интерпол се заема с автентичността на Панагюрското съкровище

14454
Интерпол се заема с автентичността на Панагюрското съкровище

Съдебната сага с Панагюрското златно съкровище може да стигне до Страсбург. Двама от наследниците на неговите откриватели се заканиха да сезират Европейския съд по правата на човека, съобщи „Стандарт".

Павел Цветанков и Стефка Ангелова са сред десетината роднини на братя Дейкови. През 1949 г. те намират златото и го предават на музея в Панагюрище. Цветанков и Ангелова атакуват отказа за регистрация на Панагюрското златно съкровище като частна колекция от страна на министъра на културата.

Според наследниците държавата го е присвоила незаконно. И двамата твърдят, че имотът, на който е намерено съкровището, никога не е одържавяван, никога не е сменял собственика си и до момента е частна собственост.

Няма престъпление с копието на Панагюрското съкровище, казват от сайта-продавач

На 20 февруари тази година bTV оповести, че копие на Панагюрското златно съкровище се продава в интернет срещу 12 000 долара. Няколко...

На вчерашните заседания на ВАС и двамата представиха нови документи. Сред тях са справки от поземлените регистри на община Панагюрище с кадастрални карти и скици включително всички данъчни декларации на хората, които са собственици на имота. В края на януари тази година 7-членен състав на ВАС отхвърли жалбата за собственост на Панагюрското съкровище от наследници на неговите откриватели. Делата, които наследниците водят, са общо осем.

Те имат съмнения, че съкровището е фалшифицирано. Според роднините в началото то е тежало 7,5 кг, а преди една година в НИМ е измерено официално и теглото му вече е е 6,192 кг. Затова роднините на братя Дайкови поискаха Интерпол да разследва автентичността на съкровището.

 

 

 

Продават копие на Панагюрското златно съкровище за 12 000 долара

Копие на Панагюрското златно съкровище се продава в интернет срещу 12 000 долара, съобщи БТВ. Заявката може да се направи в американск...

 

 

 

Интерпол с подозрение, че Панагюрското съкровище е фалшифицирано

Интерпол започва проверка на Панагюрското съкровище, след като наследниците на неговите откриватели се усъмниха, че то може да е подмен...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com