Издирват двама българи заради самолета, прелетял през няколко държави, без да се идентифицира

4730
Издирват двама българи заради самолета, прелетял през няколко държави, без да се идентифицира
Снимка: Pixabay

Двама българи са обявени за общодържавно издирване по делото за малкия самолет, който през юни 2022 г. наруши въздушното пространство на поне 7 държави и кацна на изоставеното летище Буховци край Търговище. Това казаха за в. "Сега" от Софийската апелативна прокуратура. По делото работи Районната прокуратура във Видин, която е в апелативния район на София.

ОЩЕ: Малък самолет е прелетял през България, Унгария, Румъния и Сърбия без да се идентифицира

Макар и самолетът да беше изоставен край Търговище, той е влязъл в България през територията на видинската прокуратура и затова тя води делото. По разследването беше ангажирано и националното следствие, но вече по него работи Граничното полицейско управление в Брегово. Делото се води за влизане през границата на страната без разрешение на надлежните органи.

"На този етап на досъдебното производство са извършени разпити на свидетели и разпознавания на лица, назначени са и са изготвени дактилоскопни и ДНК експертизи, изпратени са Европейски заповеди за разследване до компетентните органи в Унгария и Литва, като същите са върнати изпълнени", информира Софийската апелативна прокуратура. И допълва, че са събрани доказателства за виновността на двама души, които са привлечени в качеството на обвиняеми и в момента са обявени за общодържавно издирване. Прокуратурата отказа да разкрие самоличността на тези хора, макар и те да са обявени за издирване, т.е. публичността би могла да помогне за откриването им. Уточнено беше само, че са "пълнолетни граждани на България".

Прокуратурата посочва още, че събраните на този етап доказателства сочат, че самолетът е законно придобит. Тъй като е веществено доказателство, той се съхранява от органите на полицията. Разследването продължава.

Известно е, че самолетът е навлязъл във въздушното пространство на България на 8 юни около 19,09 часа. Преди това е бил прехванат от унгарските военновъздушни сили, a в Румъния от румънски и американски самолети F-16, базирани в авиобаза Фетеш. 60-годишният Piper PA-23-250 Aztec е с литовска регистрация.

ОЩЕ: Самолетът, нарушил въздушното ни пространство, не е представлявал заплаха, увери Заков

По обява в британски сайт за продажбата на самолета OFFnews успя да се свърже с предпоследния му собственик - 72-годишният летец капитан Брониус Заронскис, бивш командир на авиационната ескадрила в Паневежис, а впоследствие ръководител на аероклуба в града. Заронскис заяви пред изданието тогава, че е продал самолета на фирма от София.

"Категорично става дума за нарушаване на въздушното пространство. Дали има заплаха или не - това е предмет на нашето разследване. Ако такава действително се установи в зависимост от превозван товар, от превозвано гориво, дали самият самолет би могъл да застраши инфраструктурата или населението на нашата страна - това ще стане в хода на наказателното производство", обясни през юни 2022 г. Борислав Сарафов, който тогава ръководеше националното следствие. Дали има отговори на тези въпроси за публиката остава неизвестно и до момента.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Как се развиват делата за клевета в Народния театър

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com