X
 
 

Жертвата от Бургас и убиецът са участвали заедно в криминални престъпления

1065 0
Жертвата от Бургас и убиецът са участвали заедно в криминални престъпления
Снимка: "Actualno.com/ Гергана Цонева"
Задържан е извършителят на убийството в землището на бургаския квартал Долно Езерово, станало през месец ноември 2019 година. След деянието, извършителят е преместил и скрил тялото на друго място. Повдигнато му е обвинение за умишлено убийство.

Това стана ясно на брифинг в Бургас на който присъстваха Иван Гешев – Зам. Главен прокурор на Република  България, Георги Чинев – Административен ръководител на Окръжна прокуратура – Бургас, Иван Иванов – прокурор при Окръжна прокуратура – Бургас, главен комисар Ивайло Иванов – Главен секретар на МВР и старши комисар Радослав Сотиров – Директор на ОД на МВР-Бургас.

Убиецът е 32-годишен, неосъждан до момента, няма данни срещу него да има други висящи наказателни производства. Роден е в Шумен, но е живял на територията на Бургас. Запознал се с Петър Валериев преди около 10 години, когато са пребивали в София. Двамата се занимавали със строителство, от там датира тяхната дружба , разкриха от полицията. Били са изключително конспиративни, не са имали никаква комуникация по мобилни телефони, а са ходили от адрес на адрес и така са контактували.

Главен комисар Ивайло Иванов каза пред журналисти:

„Жертвата и убиецът са се познавали. Имаме данни че те са участници в два въоръжени грабежа през 2015 в Айтос и през 2016 година в София. Това са въоръжени грабежи при които е използвано огнестрелно оръжие и са откраднати големи суми пари“.

Показни бяха кадри от проведения следствен експоеримент, който заедно със самопризнанията на обвиняемия са довели до крайния резултат. Наложило се е екип от водолази да претърсва езерото „Вая“, защото е имало данни, че убиецът е изхвърлил оръжието във водите на езерото. В продължение на 17 дни екипите са претърсвали района, стотици са разпитваните от разследващите лица.

Главен комисар Ивайло Иванов добави още по случая:“ Извършителят на тежкото криминално деяние оказа пълно съдействие за разкриването и сам посочи веществените доказателства които е скрил. На около 350 метра от местопрестъплението е открито оръжието, изключително добро прикрито от извършителя с което е убит Петър Валериев от Бургас, това е автомат „Калашников“. Убийството е извършено на мястото, което свидетелите са посочили, но извършителят е преместил и скрил трупа“.

„Случаят е сложен и много интересен. Колегите са вършили огромна работа. Като извод ще кажа, че той онагледява моето твърдение, че българската съдебна система и правохранителните органи вършат добре и на европейско ниво своята работа“ каза Зам. Главен прокурор на Република България Иван Гешев.

Мотивите за убийството са в процес на изясняване.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално