Какво е направила ДАНС след като Божков е теглил големи суми през 2018г., пита икономист

9674
Какво е направила ДАНС след като Божков е теглил големи суми през 2018г., пита икономист
Снимка: БГНЕС

Какво е направила ДАНС, след като е получила информация, че се теглят такива големи суми от Васил Божков през 2018г., попита икономистът Бойко Димитров през ефира на БНР.

Припомняме, че преди дни бизнесменът, чиито обвинения от страна на прокуратурата се увеличиха, публикува във Facebook профила си свои банкови извлечения за милиони.

Прокуратурата иззе още артефакти от офиса на Васил Божков (СНИМКИ)

Специализираната прокуратура продължава действията по разследването в офисите на обвиняемия Васил Божков на ул. „Московска“...

Васил Божков пита къде са му едни пари след ревизия на Горанов (СНИМКИ)

"г-н Боков вече призна, че е извършвал престъпления с тези публикации, защото той директно казва, че е плащал подкупи, което си е сериозно престъпление. От тук нататък няма какво да губи", каза Бойко Димитров.

Досега извадените от Божков документи показват, че тегленията от банката са още от 2018-а година и това не е еднократен акт, уточни Димитров и припомни, че по закон при тегления над 30 хиляди лева банките са задължени да информират ДАНС. Той допълни, че по закон той има право да ги тегли, но банките са длъжни веднага да информират за подобни транзакции.

Възможно ли е ДАНС да не е била уведомена? "При толкова регулярни транзакции, това е абсолютно невъзможно" да е минало незабелязано, още повече, че в случая става въпрос за голяма банка, която има чуждестранен, европейски собственик, където има много по сериозно изискване за мерките, свързани с борбата с прането на пари.

"ДАНС трябваше веднага да излезе с информация, ако не е получила сигнал от банката за това, а не да мълчат", коментира икономистът.

Васил Божков публикува своята "Истинска приказка" за Али Баба (СНИМКИ)

В Деня на детето и както обеща по-рано, бизнесменът Васил Божков публикува от Дубай своята "Истинска приказка" за Али Баба. Той уточняв...

Може ли ДАНС да е била уведомена, но Божков да е бил гражданин със специален статут или преференции по това време и затова да е нямало последици за действията му? "Служителите в ДАНС може да са решили, че това не е проблем, но това е огромен проблем за нашата държава, защото е сигнал по какъв начин службите не си изпълняват тяхната роля. И ние го знаем, защото, ако бяха изпълнили ролята си, Божков щеше да е обвиняем още преди 3-4 години", коментира Бойко Димитров.

Анализаторът беше категоричен, че основният въпрос е "дали лица на най-висши ръководни длъжности са получавали кешови пари от бизнесмен, който сега е обвиняем за много престъпления". А всичко друго в момента е "опит за отвличане на вниманието".

Припомняме, че пред Нова тв вчера бившият съдружник на Божков Цветомир Найденов коментира, че му направило впечатление, че бизнесменът теглил повече пари в брой при местните избори през есента на 2019 година. И попита как е теглил 12 милиона лева, а говори за такса "спокойствие" от 20%, като за четири години трябва да излязат 200 млн. лева. Собственикът на Efbet обаче каза, че чувал от момичета, които имали "вземане-даване" с Божков и че той държал "огромни суми в сакове" в кабинета си".

Заркова: Разкритията на Божков предполагат присъди по върховете на властта

Пред БНТ пък Валери Симеонов заяви, че получател на такова финансиране е била Мая Манолова, която в последствие обяви, че ще съди Симеонов за това му твърдение. Според лидерът на НФСБ Божков е спонсорирал и протестите срещу Иван Гешев по време на избирането му за главен прокурор.

Б. С., А. П., М. В. и Й. Д. - кои са хората, които според прокуратурата Васил Божков е поръчал?

Има ли документи, които са открити при многобройните обиски на имоти на Васил Божков и фирмите му, които уличават бизнесмена като орган...

Тегленията са още от 2018-та година още, а това оборва тезите на Валери Симеонов, който и друг път е правил несъстоятелни изказвания, коментира анализаторът.

Имаше не малко политици, които си купиха сравнително евтини апартаменти. Вие по какъв начин си мислите, че те са доплащали до реалната цена. Предлагам само един вариант, предположи Димитров.

Защо Васил Божков не е бил обвиняем при толкова дълъг период на неплащане на данъци? Обяснението е същото и за това защо ДАНС не са предприели нищо, каза анализаторът. "Върху него е имало разпъната един политически чадър. Вече е въпрос на доказване дали той е бил осигурен със заплащане в брой или по друг начин. Но около целия му бизнес има много съмнителни действия на политическите сили, които показват, че той е бил фаворизиран през този период", коментира още той.

Хронологията на събитията четете в тези материали.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Тежка катастрофа между кола и два мотора в София

МВР: Фалшивите сигнали за бомби в София са подадени от страна извън ЕС

Европрокуратурата претърсва хотели в наш ски курорт заради измама със субсидии

Заловиха нелегални мигранти в дипломатическа кола на "Капитан Андреево"

Дървосекачи се биха с пръти край Кърджали

Пиян разхвърля магазин в Асеновград

Бременна в деветия месец почина в болницата в Кърджали

Разбиха мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти

Бомбени заплахи в Софийския университет и Съдебната палата

Измъчвани и пребивани: 21 българки са били карани да проституират в Италия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com