Комисията „Кушлев” не е ефективна заради закона, твърди председателят ѝ

44767
Комисията „Кушлев” не е ефективна заради закона, твърди председателят ѝ
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, по-известна като комисията „Кушлев”, не може да работи ефективно заради нормативни и законови пречки. Това казва в ефира на bTV сегашният предател на организацията Пламен Димитров.

Според новия закон комисията няма право да се самосезира и трябва да чака сигнал от прокуратурата. Има и много случаи, които се обработват по стария закон и се чака влизане в сила на наказателна присъда, за да бъде конфискувано имуществото.

НАП разсрочва данъци и осигуровки на задлъжнели фирми

Всяка фирма, която изпитва временни финансови затруднения и чиито банкови сметки са запорирани от НАП, може да поиска от приходната адм...

Друг проблем за ефективната работа на комисията е изискуемата разлика от 250 хил. лв. между стойността на имуществото и приходите на лицето, която е нужна, за да може комисията да започне проучване на случая. По думите на Димитров в момента работна група обмисля корекции в нормативния акт, а явно предният законодател е целял комисията да концентрира усилия само върху по-сериозните случаи. Те обаче не са толкова много на брой, обясни председателят на комисията.

До края на годината Димитров очаква конфискация на имоти за над 15 млн.лв, а сега са около 11.44 млн. лв. „Тези имоти след това се дават на държавата и трябва да се продадат, но това е една болна тема. В много страни тези имоти понеже не са търсени се ползват за социални нужди”, обясни той. В момента се работи по искове за имоти например на Цветелин Кънчев, Гюнай Сефер, Митхат Табаков и бизнесмена Христо Ковачки.

Хотелът на Ванко 1, който бе конфискуван от комисията Кушлев става център за управление на трафика.Сградата бе предоставена на община Пловдив в началото на 2012 година,община Пловдив хвърля един милион лева,за да преустрои хотела в административна сграда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com