КПКОНПИ запорира имот на Васил Божков във Франция

6879
КПКОНПИ запорира имот на Васил Божков във Франция
Снимка: Личен архив

Първият запориран имот в чужбина от КПКОНПИ се оказа на Васил Божков, обяви пред БТА заместник-председателят на антикорупционната комисия Антон Славчев. След оставката на Сотир Цацаров от 1 март, Славчев временно оглавява антикорупционната комисия.

Възбраната на имота на Божков във Франция е станала след решение и на Софийския градски съд.

"Недвижимият имот представлява индивидуализирани обекти от комплекс - жилищна сграда и е предмет по гражданско дело за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество. Пазарната му стойност е в размер на 2 611 228,63 лв.", каза Славчев.

Шефът на Спецпрокуратурата: Васил Божков не е разпитван

Бизнесменът с 18 обвинения Васил Божков, който е в Дубай не е бил разпитван. Това заяви ръководителят на Специализираната прокуратура В...

Процедурата е протекла паралелно у нас и в Република Франция, като съгласно френското законодателство е проведено специално производства, според техния Граждански изпълнителен кодекс. То се ръководи от нотариус. В рамките на това производство е потвърдена законосъобразността и правилността на мярката и е постановено вписването ѝ в Парижката служба по регистрация на ипотеки/възбрани.

"В ход са няколко идентични процедури в Гърция, Испания и Германия. На този етап повече данни не могат да бъдат дадени, защото рискуваме лицата, срещу които сме предприели тези действия, да вземат необходимите мерки", обясни още Антон Славчев.

Преди дни членът на КПКОНПИ Антоанета Цонкова обяви пред ресорната комисия в парламента, че има възбранен имот на българин във Франция, но не конкретизира име.

Миналата година КПКОНПИ е назначена за пазач на 18 кг златни накити на стойност 790 586,05 лв. На Комисията са предадени за съхранение ценни книжа на стойност 1 396 800 лв., а общата стойност на вложените за съхранение пари по специални банкови сметки са 1 933 335,02 лв. Стойността на приетите за съхранение моторни превозни средства е 449 100 лв., а общата стойност на имуществото, върху което са наложени обезпечителни мерки, е в размер на 45 268 220,06 лв.

Васил Божков с коментар за ареста на Борисов

"2 години Гешев правеше всичко възможно да отърве съратниците си, след като дадох неоспорими доказателства за най-големият рекет в исто...

Припомняме, че точно преди 1 година в кратко видео, малко над 1 минута, сайтът за разследваща журналистика "Биволъ" публикува информация, касаеща имущество на Васил Божков в Париж. Сайтът твърди, че Божков е купувал имоти във френската столица през офшорни фирми. Конкретно е посочен имот за над 20 милиона евро, купен още през 2008 година. Като източник е посочена информация по т.нар. Панамски досиета.

В публичния Търговски регистър на Франция са регистрирани две фирми на Васил Божков – SCI BO и SCI BOTWO. SCI означава Société Civile Immobilière и обозначава специфична правна форма на компания, създадена за управление на недвижими имоти. И двете фирми са създадени през есента на 2008 г. , непосредствено преди да закупупят имотите. Именно в данните от Панамските досиета излиза информация за заем между панамската фирма Variety Finance SA и френската фирма SCI BO за 20 600 000 евро, който е отпуснат целево непосредствено след създаването на френската компания и е целево за придобиване на недвижима собственост на адрес 27 Quai Anatole France в седми парижки район. Заемът е за 11 г. с лихва 3% годишно, като SCI BO се ангажира да изплати на офшорката 15% от печалбата ако продаде сградата. Върху сградата е учредена ипотека в полза на Variety Finance SA.

През февруари 2021 г. че КПКОНПИ поиска запор на имущество за стотици милиони на Божков и свързани с него лица. В съобщението се казваше, че сред исканите за отнемане имоти има и такива в Париж.

ОЩЕ: Божков с първи коментар за исковете на Антикорупционната комисия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Мъж от Сливенско преби служител в столичен хостел

Скъса му дрехата: Мъж нападна моторист на пътя Пловдив - Асеновград

ВИДЕО: Полицията установи вандала на гроба на патриарх Неофит, вижте поругаването

По заповед на Стоянов: ГДБОП с акция срещу корупция и контрабанда по границата

Корупцията е завладяла държавата: Мнението на над 80% от българите

Инцидент с тротинетка: Тийнейджър пострада в Бургас

Отново отложиха делото срещу бившия шеф на Агенция „Митници“ Петя Банкова

Вандали поругаха гроба на патриарх Неофит (СНИМКИ)

Самоуличава ли се Живко Коцев, че е бил част от престъпна група?: Говори Бойко Найденов

Рунд 2: Отново ще опитат да изслушат Сарафов, Гешев и Цацаров в комисията "Нотариуса"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com