ВАС освободи блокираната поръчка на МВР за нови лични документи

37395
ВАС освободи блокираната поръчка на МВР за нови лични документи
Снимка: МВР

С решение на Върховния административен съд поръчката за нови лични документи е освободена да продължи. Неин възложител е МВР, като прогнозната й стойност е 286 млн. лв. с ДДС.

Процедурата с наименование "Проектиране, изграждане и управление на Система за издаване на български лични документи поколение 2019" бе блокирана от „Дермалог – Ани БГ Консорциум“ първо в Комисията за защита на потребителите, а след това и във ВАС. Обжалвано бе решението, с което в предварителния подбор се определят кандидатите, поканени да подадат оферти - „Веридос ГмбХ и Обединение „Мюлбауер Ай Ди Сървисиз ГмбХ – С§Т“.

„Веридос ГмбХ“ е със седалище в Берлин, Германия. Акционери в компанията са Giesecke+Devrient (60%) и Bundesdruckerei (40%). В сайта им пише, че имат повече от 400  служители по целия свят, дъщерни предприятия, обекти и представители в САЩ, Канада, Мексико, Гърция, Сингапур, ОАЕ и др. 

„Мюлбауер Ай Ди Сървисиз ГмбХ – С§Т“ е консорциум от немската компания Muhlbauer и българската „С§Т България“ ЕООД, чийто едноличен собственик е словашкия „С&Т СЕЕ ХОЛДИНГ“. Основана през 1981 г., групата Mühlbauer се е превърнала във водещ световен играч в сектора за сигурност. Компанията има 35 производствени и сервизни локации, участвала е в над 300 ID-проекта. Специализирана е  в производството, персонализирането на сигурни лични карти и е-Паспорти.

От участие са отстранени немско-българският консорциум „Дермалог – Ани БГ“ и „In Groupe (Imprimerie Nationale)&Gemalto“.  

По жалбата на „Дермалог“ Антимонополната комисия  образува производство през месец юли. Оплакването на българо-германския консорциум е, че незаконосъобразно е бил отстранен от участие в процедурата при условията на чл. 107, т. 1 от ЗОП, като не отговарящ на критерий за подбор - установяването на техническите и професионални способности на участниците, налагащ като минимално изискуемо ниво при установяване съответствието му с изискванията за защита на класифицираната информация.

КЗК се произнесе в полза на възложителя през септември месец. Впоследствие решението й бе обжалвано пред ВАС и потвърдено на 2-ри декември.

Две седмици по-късно процедурата не е възобновена, става ясно от справка в сайта на МВР.

 

 

Според изискванията кандидатите трябва да е реализирали общ оборот през последните три години не по-малък от 250 млн. лв., да е изпълнил дейности в обеми като тези в поръчката през последните 5 години, да разполага със съответното техническо оборудване и др.

Поръчката се провежда по съгласувана от Държавна агенция "Национална сигурност" схема за класификация на етапите и изпълнение. В документацията се сочи, че оборудването, строителството и услугите са чувствителни, тъй като информация за производствената технология, както и отделни начини за защита на личните документи представляват класифицирана информация с ниво за сигурност "СЕКРЕТНО" и "EU SECRET".

Предвидено е също строителство на сграден комплекс със съответните зони за сигурност и достъп до тях, в които да се достави и монтира чувствително оборудване.

Строежът ще се изпълни върху терен от 14 400 кв. метра в северната част на имота на МВР в ЖК „Младост“, бул. „Ал. Маринов №1. Той ще е с обща площ от 8 880 квадрата. Там ще се изгради Персонализиран център и отделно от него фронт офис.

Моделите на всички видове български лични документи са одобрени от Министерския съвет през януари и март месец.

Поръчката обхваща изработка по модели на паспорт, лична карта, дипломатически паспорт, служебен, моряшки паспорт, удостоверение за пътуване зад граница на бежанец, удостоверение за пътуване на лице без гражданство, удостоверение за пътуване зад граница на чужденец с хуманитарен статут, удостоверение за пътуване зад граница на чужденец, получил убежище, временен паспорт, в т. ч. и за окончателно напускане на Република България (РБ), временно удостоверение за напускане, удостоверение за завръщане в РБ на чужденец, служебен открит лист за преминаване на границата и др.

Припомняме, че МВР стартира вече кампания за предстоящата подмяна на документите за самоличност в опит да предотврати хаоса, дългите опашки и напрежението. В следващите две години изтичат 10-годишните срокове за валидност на личните документи на около 3,3 млн. българи. Призивът на МВР е даже да подаваме заявления преди изтичането на крайния срок.   

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Признание от СЕМ: Не можем да контролираме рекламата на хазарт ефективно

Стоп на войната по пътищата: ЕС казва как може да се случи

Събарят незаконните сгради на Гайтански край яз. "Искър"

ЕРМ Запад обезопаси 508 електрически стълба и монтира 103 платформи за щъркели на територията на област Кюстендил

След случая "Върбакова": Какво можете да направите, за да се предпазите от кражба на имот?

АКФ: Съдия от кръга на Нотариуса е гледала дело на съпругата му (СНИМКИ)

Земетресение в Девин

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com