ЛиЛана: Атакуват ни, защото се изправихме срещу корупцията в ТОЛ системата и АПИ

21504
ЛиЛана: Атакуват ни, защото се изправихме срещу корупцията в ТОЛ системата и АПИ
Снимка: Личен архив/Facebook

Атаката срещу мен, моя съдружник и моя брат е следствие на нашата дързост да се изправим срещу корупцията в ТОЛ системата и в Пътната агенция.

Не ни беше страх да обявим имената на хората, които стоят зад една от най-големите кражби в държавата. Освен, че го направихме публично, пуснахме сигнал от 400 страници с веществени доказателства и данни, доказващи как парите на хората от винетки отиват в една куха фирма, а не в държавния бюджет. Явно големите бизнесмени се уплашиха от нашата фирма ТЕЛЕТОЛ. Това заяви от ареста Лиляна Деянова - ЛиЛaнa, като изпраща видеозапис до медиите.

Както вече ви съобщихме, Лиляна Деянова - ЛиЛaнa, съдружникът ѝ Мартин Димитров и брaт ѝ бяхa зaдържaни при cпeцaкция нa прoкурaтурaтa заеднo c oщe двама души. Тe ca обект на разследване зa злoупoтрeбa c пaри oт eврoпeйcки фoндoвe пo прoгрaмa "Инoвaции и конкурентноспособност".

Спецпрокуратурата променя обвиненията на Лилана

Специализираната прокуратурата променя обвиненията на Лиляна Деянова, известна като ЛиЛана. Тя беше обвинена заедно със съдружника си и...

Ето какво още казва тя:

Изплашиха се от 20 младежи, които искаха да пуснат просто едно приложение и да продават винетки, за да направят продукта по-добър за хората.

Опитват се да ни изкарат престъпници. Нас - младите българи с образование, с чувство за справедливост. А реалността е, че нашата фирма има повече служители и създадени продукти, отколкото всяка една фирма, получила кредит от Българската банка за развитие.

Унищожиха един наш продукт за един ден като ни взеха сървърите и взеха всичките ни компютри. Бяхме вложили цялата си енергия и целия си ентусиазъм в това нещо. Civi беше продукт, който наистина помагаше и правеше нашата държава по-добро място.

Не на последно място, искам да кажа, че ние разполагаме с веществени доказателства - запис в министерството на икономиката по време на среща между мен, Мартин и шефа на програма “Конкурентноспособност”, в който той си признава, че е било наредено да ни тормозят.

Рут Колева изригна срещу Лилана и SkilleR

Рут Колева е от хората, които определено не се притесняват да споделят мнението си. Този път певицата, известна с острия си език, избу...

Както и видеозапис в Пътната агенция, в който ни отказват да ни предоставят документи за регистрация и в който ясно става името, КОЙ е човекът, който всъщност управлява… “

Тук записът е прекъснат от органите на реда в ареста.

Сигналът до главния прокурор

През 2019 г. ТЕЛЕТОЛ сключи договор с Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) и бе регистриран като т. нар. „национален доставчик на услуги“, за да събира и да отчита пред държавата пътни такси от ТОЛ и електронни винетки. Фирмата никога не бе допусната да се включи в системата, през която се реализират продажбите от регистрираните доставчици. Това става в абсолютно нарушение на европейските норми и синхронизираното с тях българско вътрешно законодателство, според което режимът на достъпа е регистрационен, а не лицензионен. Телетол отговаря на всички изисквания за присъединяване, поради което имат и сключен договор със самата АПИ.

На 10 юли 2019 г. ТЕЛЕТОЛ сезира прокуратурата на Република България (ПРБ) с конкретни детайли за злоупотреба с власт, престъпление по служба, съмнения за кражба и корупция от страна на АПИ и МРРБ във връзка с изграждането, въвеждането в експлоатация и функционирането на ТОЛ системата. Сигналът бе подаден лично до главния прокурор (тогава) Сотир Цацаров и съдържа близо 400 страници изложение и доказателства, според които има достатъчно основания, за да започне разследване срещу председателя на УС на АПИ Георги Терзийски и срещу директора на Националното Тол управление – Олег Асенов – за действия и бездействия, които умишлено облагодетелстват трети страни и които нарушават правата, законните интереси и свободите на гражданите, както и на потребителите на електронни винетки. След подаването на сигнала на учредителите на Телетол бе насрочена и проведена среща с прокурор, упълномощен за нея от самия Сотир Цацаров.

ЛиЛана засега остава в ареста, брат ѝ излиза със солена гаранция

Певицата ЛиЛана засега няма да може да излезе от ареста, а съдружникът ѝ Мартин Димитров също остава зад решетките, предаде Нова телеви...

В същия ден ТЕЛЕТОЛ стартира и процедура в Европейската комисия по установяване на нарушения на българската държава в прилагането на европейското право, и с цел защита на правата на потребителите на е-винетки.

Сигналът до Прокуратурата е за злоупотреба с власт, манипулиране и прикриване на публична информация и документи, ощетяване на потребителите на е-винетки и за сериозни нарушения на договора за изграждане на ТОЛ системата. Посочени са и факти, доказващи незаконосъобразността на договора за опериране на единствения реално действащ национален доставчик – Интелигентни Трафик Системи ЕАД – който и до момента продължава да е практически монополист.

ТЕЛЕТОЛ сезира ПРБ, след като на дружеството бе оказан административен натиск в продължение на една година, целящ да ги откаже да бъдат доставчик на електронни винетки и да не ги разпространяват чрез изработеното от тях мобилно приложение. Дързостта на държавните служители да препятстват дейност, която подлежи единствено на регистрационен режим, е в пълен разрез с принципите на свободния пазар и се превърна в груба демонстрация на административен произвол. То представлява липса на елементарен морал в институциите и използване на методи като сплашване и принуда, за да се подчинят бизнеси и реално да се ограничат правата на гражданите.

В сигнала до ПРБ ТЕЛЕТОЛ прилага документи и сочи конкретни данни и доказателства, които недвусмислено показват, че:

АПИ не е собственик и реално няма достъп и към момента до собствената си система за електронни винетки, която e в експлоатация от януари 2019г. и би трябвало правата да са предоставени на българската държава. За тази система АПИ плати 180 милиона лева с ДДС. Това е нарушение на договора за изпълнението на ТОЛ системата, сключен след проведена обществена поръчка, както и на Закона за пътищата, тъй като в последния изрично е регламентирано, че преди стартиране на експлоатация само АПИ трябва да притежава достъп до системата, без да има съвместно опериране, с което и да било трето лице.

Обвинения за певицата Лилана и още четирима за злоупотреби с евросредства

Специализираната прокуратура повдигна обвинения певицата Лиляна Деянова (известна като Лилана) и още четирима души за участие в организ...

Българската система за електронни винетки е създадена за аржентинско дружество – Kapsch TrafficCom Argentina – а избраният след проведената обществена поръчка изпълнител – консорциум на дъщерни фирми на австрийското дружество Капш – е уредил за себе си пълните права върху българската система чрез основния си подизпълнител. В договора на Капш с АПИ изрично е посочено, че собствеността на системата трябва да принадлежи на българската държава и системата не може да се предоставя или използва от трети страни.

Договорът на единствения реално работещ и до днес национален доставчик на услуга, “свързан” със системата на АПИ – Интелигентни Трафик Системи ЕАД – е нищожен, тъй като е сключен един ден преди да бъдат приети и публикувани Правилата и Общите условия за регистриране на други желаещи доставчици. Това еднозначно показва, че същият договор е подписан в резултат на предварителни противоправни уговорки. В допълнение са предоставени доказателства, че монополистът ИТС АД не използва собствена система, каквото е изискването за всеки регистриран доставчик, а реално използва същата система, която Капш е разработила за АПИ. Това категорично потвърждава, че Капш действа като напълно незаконен оператор, работейки в сянка и осъществявайки чрез монополиста разпространението на е-винетките, а сега – и на тол таксите.

Още през лятото на 2019 г. Мартин Димитров и Лиляна Деянова заявиха публично на нарочна пресконференция и в редица медийни участия, че предоставените от тях документи и записи на практика показват, че с действие и бездействие отговорните институции умишлено не допускат ТЕЛЕТОЛ до този реално напълно отворен пазар и по този начин тези институции противозаконно действат в полза на определени частни интереси. Така се създават предпоставки за безконтролно изтичане на стотици милиони левове от винетките и тол таксите към една частна фирма.

Отговорът на институциите след подаването на сигнала дойде незабавно - пълна проверка на ТЕЛЕТОЛ и свързани юридически лица от НАП.

Арестите издигат репресиите на ново, по-високо ниво, пише още тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Стрелба край Цалапица, има задържани

Хванат в крачка: Крадец скочи от терасата в Плевен

Агресия на пътя: Шофьор замери жена със запалена цигара и я хвана за врата в Софи

Мъжът ѝ я замерил с порцеланова чиния: Жена е с порезни рани

Засякоха шофьори, карали с 90 км/ч над ограничението в Сливенско

Започна дело за крупна измама с пенсионни вноски в Пловдив

"Дано смъртта ми е лека": 4 години от убийството на Милен Цветков

Опразниха кошарата на човека: Откраднаха овце и агнета във Врачанско

Задържаха руски гражданин в Бургас – ето защо

Пуснаха от ареста обвинения за поругаването на гроба на патриарха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com