Майката на стрелеца от Лясковец не жали за убития командос

13197
Майката на стрелеца от Лясковец не жали за убития командос
Снимка: БГНЕС

Вече изтръпнах, не че съм спокойна, нямам въобще никакви сили да живея повече. Това заяви пред Нова телевизия майката на стрелеца от Лясковец Стефанка Петкова. Взимам успокоителни, не са ми предписани - глог, валериан и валидол, разкри тя. Майката обяви, че хората се отнасят към нея както преди - няма промяна в отношението им, а тя много пъти вече е говорила с тях за кървавия инцидент в Лясковец.

Не мога да вляза в жилището си - като в Кербала е надупчено. Петко беше на земята в коридора, аз бях в кухнята. "Нищо не са ни казвали, идват с една сила и почват да чупят на цялата къща стъклата, влязоха със стълба, сложена под гаражите и цялата къща се напълни с барети", каза още Стефанка на въпрос дали баретите са ги предупредили, че ще влязат. Съжалявам само за сина си, не мога да съжалявам за момчето, което почина, защото той беше у дома, в къщата ми, каза още тя и заяви, че не е видяла убития командос.

Вдовицата на загиналия командос в Лясковец: Призванието му беше да е спецполицай

Милена Шаркова, вдовицата на загиналия в акцията в Лясковец командос, написа обръщение по повод трагичния инцидент, което прочете днес ...

Петко не ме предупреди, че ще стреля по командоса, аз не знаех, каза още тя. По думите й тя самата е извикала линейка, а не баретите. Казах на прокурорката няколко пъти да го изведат, ще му изтече кръвта, а тя казваше - ей сега и накрая е станало 12 часа. Убедена съм в неговата нормалност, категорична бе тя. Според нея съседите й са виновни са всичко.

Бившият ръководител на отряда за борба с тероризма Филко Славов пък обясни, че е било възможно да се стигне до убийство или на майката, или на сина, ако баретите са атакували агресивно. "А те не са искали. Ако искаха, можеха да го атакуват с бойни гранати", обясни той.

"Разбирам проблема на жената, не се отнасям към нея с негативно чувство. Тя има проблем - барети са влезли в къщата й, ранен е синът й, разбит е апартаментът. Но 2 години преди това, когато са изтекли разрешителните за оръжия на сина й, тя трябваше да отиде в полицията да ги удължи", коментира думите на Стефанка Петкова експертът.

Вероятно жената е под влияние на някакви медикаменти, за да говори тези неща, каза още той. И отново повтори, че целта на баретите е била да арестуват стрелеца от Лясковец, не да му изтича кръвта. Те са предприели по-мек вариант на атакуване, знаейки, че има жена там, за да не пострада тя, каза още той. Петко е искал да убива, категорично заяви полковникът.

Йовчев: В Лясковец се действа по експертно мнение, Лазаров не е виновен

Мнението на експертите както през 2012-та, така и преди седмици е било такова, че е трябвало да се действа по начина, по който действах...

Славов добави, че ако той е водил тази акция, щяло да има по-остра операция. "Мисля си, че той нямаше да има време да реагира", обясни Славов. Главният секретар е изключително подготвен офицер, аз го развих и го насочих към разузнаването. Той не ми е никакъв, но видях в него качества, обяви той. Познавам и убития командос, аз го назначих - много балансиран и интелигентен човек беше.

Като слушах как са описали случая - те са направили всичко - толкова, колкото аз нямаше да направя, призна експертът. Допускам, че баретите не са имали видимост, защото, ако са видели, че той държи оръжие, са щели да го убият, каза още Славов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com