Може да се стигне до прекъсване на делото "КТБ"

5135
Може да се стигне до прекъсване на делото "КТБ"
Снимка: БГНЕС

Защитниците на собственика на фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев могат да поискат спиране на делото в Специализирания съд.  Това стана ясно след днешното заседание, на което делото отново беше отложено. Причината - отсъствието на единия от подсъдимите и бивш директор на банката Георги Христов.

От думите на защитниците на Василев стана ясно, че има възможност да поискат прекъсване на делото до произнасяне на сръбските власти по екстрадицията на банкера. Най-вероятно това ще се случи по време на следващото заседание - на 27 февруари. 

За трети път делото "КТБ" не тръгна

Най-мащабното и с може би най-голяма важност дело в историята на България поне що се отнася за Прехода - това за фалита на КТБ, не успя...

Днес (14 февруари) стана ясно, че Василев най-после е получил в Белград документите - препис от обвинителен акт и 6 призовки. У нас са се върнали разписки за връчване на документи, което е сигурен знак, че те са достигнали до Василев. Той обаче лично е написал в отговор до съда, че няма как да се яви на заседание, тъй като в Сърбия тече производство по неговата екстрадиция. Така практически искането за екстрадиция на Василев - за да отговаря по делото, вече е пречка той да се яви.

Друг проблем е и факта, че според адвоката на Василев Лазар Карадалиев той не е редовно призован. От думите му стана ясно, че документите по призоваването на Василев официално са пристигнали от Сърбия в България вчера (13 февруари) следобед и защитата не е запозната със съдържанието на оригиналите. Това ще стане по-късно днес.

След заседанието, попитан от журналисти дали би поискал спиране на делото до приключване на екстрадицията, адвокат Константин Симеонов заяви, че такава възможност е предвидена в Наказателно-процесуалния кодекс. На въпроса докога ще се отлага делото и кога ще започне, Симеонов отговори: "Ами не съм внасял обвинителен акт срещу 18 души".

Пред журналисти адвокат Христо Ботев изрази мнение, че е редно делото трябва да се спре, докато не приключи екстрадиционното дело. "Как може той да отсъства, да не му бъде дадена възможност да даде обяснения, и делото да си върви? Според мен това дело трябваше да бъде спряно отдавна", каза още той.

Ще бъде направен трети опит делото "КТБ" да тръгне

Специализираният съд ще направи трети опит да даде ход на делото КТБ в сряда, 14 февруари. На два пъти спецсъдът отложи старта на дел...

Наблюдаващият прокурор и шеф на спецпрокуратурата Иван Гешев обясни пред журналисти, че единствената причина делото да не тръгне е отсъствието на Христов, което било лесно предвидима защита на подсъдим. По думите му спецпрокуратурата иска процесът да започне и всички доказателства да се чуят от обществото. Гешев е категоричен, че вече било ясно на всеки "с поне средна интелигентност", че Цветан Василев се укрива и то не просто от българските, а от европейските власти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com