МВР министърът: Сигурно е нарушено правилото да няма огнестрелно оръжие в затвора

4261
МВР министърът: Сигурно е нарушено правилото да няма огнестрелно оръжие в затвора
Снимка: БГНЕС

Продължаваме да ги издирваме, да се надяваме, че ще ги заловим. Кръгът се затваря около тях, да се надяваме, че не са успели да минат границите. Разпитваме всички, напредваме. Това заяви вътрешният министър Валентин Радев в коментар относно двамата избягали рецидивисти от Софийския централен затвор – Владимир Пелов и Радослав Колев.

Вероятно Пелов не е избягал заради информацията, коментира Радев относно сигнала отпреди година, че Пелов е щял да бяга от затвора още преди година. Със сигурност тогава са предотвратили бягството му, но сега не са, беше заключението на вътрешния министър пред Нова телевизия. От миналата година досега вероятно не е бил на този режим, на който е бил поставен през миналата година, след сигнала, стана ясно от думите на министъра.

Нов щрих на бягството от Софийския затвор - служител пуснал затворниците през ключова врата

Не е ясно защо служител в Софийския централен затвор отваря вратата, която разделя помещението за свиждания и външния коридор, от който...

Валентин Радев каза и, че "сигурно било нарушено правилото" да няма огнестрелно оръжие в затвора и сигурно по цял свят правилата гласели да няма огнестрелно оръжие в затворите.

Не е само тази чистачка (бел. ред. – Христина Александрова), имало е социален служител, Кръстев, който ги е гонил и Пелов е стрелял по него. Чистачката не е осъзнавала какво се случва и е бягала по пътя, отивала е да види какво се случва, заяви Радев. Според него отварянето на вътрешната врата, към коридора от помещението за свиждане станало заради "заплашване". Припомняме, че бутонът за отваряне се намира отвън.

На директен въпрос не трябва ли първо да има реформа, преди да се говори за заплата, отговорът беше: "Със сигурност трябва да има реформа, тя си върви". Радев се оправда и, че не било честно да се искат оставки на министри, защото Цецка Цачева също искала пари, предишният правосъден министър - и той, и "всички вкупом" носели отговорност през годините – и управляващите сега, и опозицията, която управлявала преди.

Според официалната статистика през 2017 година 12 души са избягали от българските затвори. През 2016-та са избягали 19 затворници, а през 2015 година – 6 затворници, през 2014 – 8, а през 2013 - 7. Видяхте, правителството посегна, даде им пак пари, обясни Радев какво се прави, визирайки протестите на надзирателите за по-добри условия за труд и по-високи заплати.

Валят оставки заради случая с избягалите затворници

Временно преназначеният на длъжността главен директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ Свилен Цветанов и нача...

Няма да си давам оценка дали се справяме или не – оценките са дадени от нашите партньори, има похвали включително и за въздушните граници, каза Радев по въпроса "Шенген” и опазването на границите. Какво значи дали сме готови за Шенген или не, ако пропускаме някой през границата – трябва сравнение спрямо други граници, добави той.

Валентин Радев си позволи и да дава съвети на медиите как да се отнасят към информация от Facebook. Пример беше даден с издирвания Венцислав Ангелов-Чикагото, който се появи в телевизионен ефир. Ние не вярваме на нищо, което казва, уточни министърът, след като му беше казано, че Ангелов си оставил даже телефона, за да помогне на органите на реда.

Позиции

Не знам защо се съобщи тази информация за Пелов и Колев, само да дразнят хората. Въпросът е каква точно е информацията – сигурно много затворници искат да избягат и планират как да стане. Това заяви главният редактор на „168 часа” Слави Ангелов. С тази позиция се съгласи бившият директор на СДВР Валери Йорданов.

Преди месеци имало два сигнала за бягството в Софийския затвор

Ръководството на Софийския затвор преди около 2 месеца е получило два сигнала за готвено от Владимир Пелов бягство, твърдят източници н...

Не ми се искаше да нападам надзирателите, но ситуацията е направо комична, с тази чистачка, която реагира най-адекватно, каза още Ангелов. Той подчерта, че условията за работа в затворите у нас са ужасни и всеки втори затворник осъжда държавата за това, но всеки надзирател има свободната воля да работи или не и е по-добре да не имитират дейност. Говорим навсякъде за заплати, но никъде не говорим за реформа – и в МВР не говорим за реформа, подчерта Ангелов. Йорданов все пак напомни, че протестите на надзирателите били и за условията на работа, но в МВР било много трудно да се направи реформа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com