МВР: Вземаме мерки, но броят на загиналите от катастрофи не намалява

5448
МВР: Вземаме мерки, но броят на загиналите от катастрофи не намалява
Снимка: БГНЕС

Всичко, което предприемаме като мерки, води до някакъв резултат, но за съжаление инцидентите на пътя си остават факт - например последният в Ловеч. Това констатираха от МВР в лицето на комисар Бойко Рановски, началникът на „Пътна полиция” на специална пресконференция, на която беше обрисувана картината по пътищата на България.

Според МВР, въпреки мерките, броят на жертвите и катастрофите си остава същият, ако не и по-висок, спрямо миналата година. За седемте месеца от началото на година (януари – юли) са загинали 368 души, което е с 5 души повече за същия период на миналия. От загиналите 17 са деца. Катастрофите са 4266. Беше изрично подчертано, че се увеличават загиналите пешеходци.

Съзнанието на каращите безумно: Пиленето на гуми не е състезание

Това, че по центъра пилят гуми, не е състезание. Така вторият шофьор, взел участие в трагичния инцидент в Лесидрен, погубил живота на д...

Най-сложна е обстановката в Пловдив, посочиха от МВР. Причините – много натоварено движение и много транспортни коридори. Загиналите при катастрофи в Пловдивска област са повече, отколкото в Софийска област.

От Министерството на вътрешните работи припомниха, че и сега работна група оформя законови предложения за промени. Какви са целите – бързо санкциониране и бързо събиране на глоби, както и при определени обстоятелства, като например рецидив на каране в пияно състояние, да се спира от движение автомобилът на виновния шофьор. Ако от установяване на нарушението до налагане на санкцията не се съкрати времето, то се губи превантивния ефект, подчерта комисар Рановски, който очаква превантивен ефект от мобилните камери да има след няколко месеца до година. Той добави, че на всеки сайт на Областна дирекция на МВР има електронна поща и телефон за сигнали за гонки. Сигналът обаче не може да е анонимен - да има име на свидетеля и подпис.

Картината в София

На територията на София спряхме гонките, смело заявиха от СДВР. Беше представена статистика за последните месеци, според която от няколко стотици сигнали на телефон 112 за гонки в столицата, само 15 били реални. Гонките се правеха на Южна дъга, бул. „България” в отсечката от „Гоце Делчев” до Околовръстно шосе, бул. „Владимир Вазов”, уточниха от СДВР. На всички тези места има полицейски патрули. От СДВР признаха, че се справят по трудно с мотористите с мощни машини, защото нямат равностойна като скорост техника. Друг проблем е неспазване на предимство, липса на навик да се гледа в страничните огледала и съответно „отнасяне” на мотористи от автомобили. Проблем е и честото говорене по мобилни телефони, докато се шофира.

19-годишен загина край Гоце Делчев

19-годишен младеж загина при катастрофа тази нощ край град Гоце Делчев, съобщи БГНЕС. Това е втори смъртен случай след пътно-транспорт...

От СДВР са вкарали предложение в Столичния общински съвет (СОС), при което да се изписва на пешеходната пътека „ПОГЛЕДНИ НАЛЯВО”. Причината – статистиката показвала, че пешеходците често стъпват от тротоара на пътното платно, без да се оглеждат и доста рязко, което води до произшествия.

От 1 юли насам в София няма убито или тежко пострадало дете, при около 40 ПТП-та на територията на столицата на ден.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com