На правосъдието ни му трябват между 10 и 17 години да се оправи с обикновени кражби

1656
На правосъдието ни му трябват между 10 и 17 години да се оправи с обикновени кражби
Снимка: БГНЕС

17 години, 3 месеца и 28 дни е продължило производство за кражба на лек автомобил "Лада" от паркинга на ВМА в София, извършена на 1 април 1999 година. Това констатира Инспекторатът към ВСС (ИВСС).

Многократно бавното правосъдие е сочено като един от огромните проблеми, които изпитва съдебната ни система. Точно този фактор беше сочен от БСП като първостепенен приоритет за поправка, а не структурата на системата и конкретно на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Крадем най-много коли в класация за шест държави в Източна Европа

България е номер едно що се отнася до кражби на автомобили и всякакви моторни превозни средства, сравнена с още пет европейски държави ...

Случаят с производството за откраднатата "Лада" е само един от общо 33, които ИВСС разглежда и сочи за основателни примери по параграф "бавно правосъдие". Проверките на ИВСС са извършени в периода 1 януари - 31 март, 2017 година. Казусът с "Лада"-та е връщан четири пъти от прокуратурата за доразследване. Отделно три пъти съдът е връщал случая на прокуратурата. Причината - пропуски в обвинителния акт. Оказва се, че заради тези пропуски три съдебни производства, образувани по случая в Софийския районен съд (СРС), са прекратявани - едно през 2002 година и две през 2009 година.

В съдебната фаза са установени забавяния, причинени от действията на съда по третото от делата, прекратени и върнати на прокуратурата. То е продължило 4 години и 7 месеца. Проведени са 16 заседания, на 14 от които не е даден ход поради нередовно призоваване на подсъдимите или на някои свидетели. В 16-то заседание съдът е прекратил производството поради пропуски при изготвяне на обвинителния акт, които е следвало да бъдат установени още при подготвителните действия за разглеждане на делото в съдебно заседание.

Случаят с откраднатата "Лада" обаче не е единствен. Друго фрапиращо дело касае кражба на решетъчни метални тръби и метални платна на стойност 154 лв. от оградата на къщата-музей "Александър Стамболийски" в София. Това е станало на 22 септември, 2004 година посред бял ден - на обяд. За кражбата са използвани ножовки, като делото е продължило 12 години и 12 дни. А от ИВСС са категорични - този случай не представлява фактическа и правна сложност.

Основното забавяне в производството се дължи на действията на прокурора и разследващите органи във фазата на досъдебното производство, констатира ИВСС. Има продължителни периоди от време, през които не са извършвани никакви или почти никакви процесуално-следствени действия. До 30.10.2006 г., когато делото за първи път е внесено с обвинителен акт в съда, то е връщано пет пъти от прокурора за допълнително разследване. Освен това повече от три години досъдебното производство е било спряно за издирване на обвиняемите, но по делото няма данни разследващите органи да са предприели активни действия в тази насока, за да може производството да бъде възобновено своевременно.

МВР се хвали с по-добри резултати, но броят на престъпленията е значим

Спад на престъпността и по-добро позиция във вечната война по пътищата на България през първото тримесечие на тази година спрямо първот...

Два пъти - през 2006 и 2010 г., Софийският районен съд е прекратявал делото и го е връщал на прокурора за отстраняване на допуснати в досъдебното производство съществени нарушения на процесуалните правила, включително и при изготвяне на обвинителния акт. Образуваното през 2011 г. съдебно производство в СРС е продължило 3 години и 7 месеца. По него са насрочени 10 заседания, 7 от които са били отложени поради неявяване на страни. За пълното изясняване на фактите и обстоятелствата по случая в хода на наказателното производство са разпитани петима свидетели, трима от които служители на МВР, и е изготвена оценителна експертиза.

И още - 10 години, 11 месеца и 6 дни е продължило дело за кражба на музикална уредба на стойност 193 лв. и тонколони от фризьорски салон в софийски квартал в нощта срещу 21 юли 2005 г. Извършителите са разбили входната врата на салона, за да проникнат в него. Досъдебното производство е продължило 5 години и 8 дни, като тази продължителност се дължи най-вече на действията на разследващите органи. За близо две години и половина то е било спряно поради отсъствие на един от двамата обвиняеми, но през този период не са предприети никакви мерки за издирването му.

Съществени забавяния са допуснати и при разглеждането на делото в Софийския районен съд. Насрочени са общо 23 заседания, като 15 от тях са отложени поради нередовно призоваване на някои от страните. В това число са и всички 10 заседания, насрочени от образуването на делото в началото на август 2010 г. до средата на 2013 г., които са отложени поради нередовно призоваване и неявяване на единия от подсъдимите – бил в чужбина.

Пълният отчет на ИВСС с примери за бавно правосъдие можете да видите ТУК!

Телефонните измами си остават истинска напаст

Само една на всеки десет телефонни измами през 2016 година е била разкрита. Това сочи годишният отчет на МВР за миналата година. Данни...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Голям удар в контрабандата на наркотици: Задържаха 402 кг хероин за над 16 млн. лв.

Калин Стоянов съзря заговор на вечеринките при Рашков

Тенчо Тенев разкри, че обвинените за контрабанда са се виждали и с Калин Стоянов, и с Рашков

Стана ясна скоростта, с която бе убит футболният треньор Ферарио Спасов

"Съдебна реформа ли": Прокуратурата не иска да гледа сигнал от издирвания Петър Петров-Еврото

Стрелба край Цалапица, има задържани

Хванат в крачка: Крадец скочи от терасата в Плевен

Агресия на пътя: Шофьор замери жена със запалена цигара и я хвана за врата в Софи

Мъжът ѝ я замерил с порцеланова чиния: Жена е с порезни рани

Засякоха шофьори, карали с 90 км/ч над ограничението в Сливенско

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com