На първа инстанция: И арестът на Владислав Горанов е незаконен

2768
На първа инстанция: И арестът на Владислав Горанов е незаконен
Снимка: БГНЕС

Арестът на Владислав Горанов на 17 март е бил незаконен. Бившият финансов министър от ГЕРБ е бил незаконосъобразно задържан от полицията за 24 часа, става ясно от решение на Софийския районен съд, съобщава в. „Сега“.

Припомняме, че вечерта на 17 март Главна дирекция „Национална полиция“ задържа бившия премиер Бойко Борисов, Горанов и пиара на ГЕРБ Севделина Арнаудова. Полицията направи обиск в дома на бившия финансов министър, както стори в жилищата на Борисов и Арнаудова. Арестуваните прекараха нощта в сградата на ГД „Национална полиция“, след което бяха освободени.

През април СРС обяви и ареста на Борисов за незаконен.

Сега Главна дирекция "Национална полиция" е осъдена да заплати на Горанов сумата от 490 лева, представляваща разноски по делото, от която 480 лева за адвокатско възнаграждение и 10 лева за внесена държавна такса. Решението подлежи на обжалване пред Административен съд - София.

От решението за Горанов става ясно, че арестът е осъществен след сигнал ГД БОЕЦ до министъра на вътрешните работи Бойко Рашков. В него са описани твърденията на Васил Божков, че бил изнудван да заплаща 20% от печалбата си от „Национална лотария“ на Горанов и Борисов, за да си осигури прокарване на поправка в Закона за хазарта с цел плащане на по-ниски такси.

По този случай са били снети сведения от общо 22 лица, сред които и Горанов. На 17 март бил разпитан и премиерът Кирил Петков за получен доклад от министерство на финансите за дейността на ИА "Одит на средствата от ЕС" и Дирекция ''Национален фонд'' при МФ.

"Съгласно решение на ЕСПЧ, не е достатъчно заповедта за задържане да съдържа само позоваване на разпоредби, без посочване на специфични обстоятелства или действия на задържаното лице, дали повод на органа да прибегне до задържане", пише в аргументите на съдия Яна Димитрова от СРС.

Прокуратурата на поправителен за ареста на Бойко Борисов (ОБЗОР)

Разследването срещу бившия премиер Бойко Борисов, бившия финансов министър Владислав Горанов и пиара Севдалина Арнаудова ще бъде поето ...

В случая на Горанов не ставало ясно нито от материалите по преписката, нито в хода на съдебното заседание – дали и по какъв начин административният орган е имал данни за извършено от жалбоподателя престъпление. Затова, а също и защото такива аргументи не са представени пред съда, „задържането безспорно е извършено в нарушение на закона", твърди съдийката.

„Вследствие от това съдът намира за необходимо да напомни утвърденото в правоприлагането положение, че ограничаването на основно прогласено в Конституцията и в редица международни актове право – правото на свободно придвижване, не може да почива на предполагаеми, непосочени причини, останали недоказани и в рамките на настоящото производство", пише още в решението.

Както знаете, прокуратурата потули случая с предполагаемия рекет на част от бившите управляващи (Борисов, Горанов и Менда Стоянова) към Васил Божков, въпреки че хазартният бос подаде сигнал до обвинението. В него той твърди, че за период от по-малко от три години, от 2017 г. до края на 2019 г., предал директно на Владислав Горанов и на Бойко Борисов „над 60 милиона лева по тяхно директно искане и разпореждане“.

Съдът намира за произволни и твърденията, е задържането е съобразено с личността на задържания и възможността за оказване от негова страна на въздействие върху евентуалните свидетели, които ще бъдат разпитани в хода на наказателното производство. „В случая се касае за неосъждано лице, за което няма данни да е криминално регистрано или да има други регистрирани противоправни прояви, за да бъде ''профилактирано'', чрез задържане", пише в решението.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Мъжът ѝ я замерил с порцеланова чиния: Жена е с порезни рани

Засякоха шофьори, карали с 90 км/ч над ограничението в Сливенско

Започна дело за крупна измама с пенсионни вноски в Пловдив

"Дано смъртта ми е лека": 4 години от убийството на Милен Цветков

Опразниха кошарата на човека: Откраднаха овце и агнета във Врачанско

Задържаха руски гражданин в Бургас – ето защо

Пуснаха от ареста обвинения за поругаването на гроба на патриарха

Подхвърлила на полицаите две по 20лв.: Задържаха украинка в Слънчев бряг

Обвинените в контрабанда посещавали Рашков в МВР, Коцев скрил за часовника си

Петя Банкова и Стефан Димитров остават за постоянно в ареста

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com