Нямало данни за политически чадър над Митьо Очите, броят на задържаните наближи 100

1202
Нямало данни за политически чадър над Митьо Очите, броят на задържаните наближи 100
Снимка: БГНЕС

Няма данни за политически чадър над Димитър Желязков. 90 души са задържани тази нощ в Бургас. Това каза в парламента вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова по случая с престрелката от сряда вечерта, 8 юни, в коплекса "Слънчев бряг".

При престрелката загина един човек от охраната на Димитър Желязков, известен като Митьо Очите, а други трима бяха ранени. Сред ранените е Митьо Очите, който е в тежко състояние в болницата в Бургас. Арестуваните до момента за стрелбата в Слънчев бряг са 23 -ма от 30, обявени за задържане.

Бъчварова призна, че няма резултат от борбата с битовата престъпност

Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова призна, че всички взети досега мерки за борба с битовата престъпност у нас не са дали ...

"В рамките на вчерашния ден съм направила всички необходими проверки, предстои да се включат другите вътрешни структури, но първата проверка, която направих, не потвърждава такова твърдение”, каза за въпроса за политически чадър Бъчварова, цитирана от "Фокус", на брифинг в сградата на Народното събрание (НС).

Полицията е провела акция в пет области в страната след стрелбата по Димитър Желязков-Очите, обяви пред депутатите Бъчварова, цитирана от БНР. Само през последното денонощие са задържани 90 души, образувани са 34 досъдебни производства. По време на акцията са установени 9 издирвани лица, открита е и една открадната кола.

Тя коментира и изказването на премиера Бойко Борисов, според който отишлите в болницата след инцидента е трябвало да бъдат арестувани. Бъчварова заяви, че е нямало основание затова, тъй като събралите се пред болницата не са извършили престъпление. "Спрямо тях, в момента са направени проверки и е установено там, където има непристойно поведение и хулигански действия, са приложени мерки. В момента, в който те са били пред болницата, не е имало повод да бъдат арестувани", каза Румяна Бъчварова.

От трибуната на НС по-късно Румяна Бъчварова обясни, че тази нощ е имало полицейски действия. "Бяха планирани няколко специализирани операции в Бургас и по Черноморието“, каза вътрешният министър. Бъчварова припомни, че на 3 и 4-ти юни в Бургас е била задържана група от около 16 лица, съпричастни към престъпни действия. Бъчварова отговаря на въпрос на депутата от БСП Красимир Янков относно незаети бройки от щата на Министерството на вътрешните работи (МВР).

Вътрешният министър каза още, че проверките на 3 и 4 юни в близост до дискотека в "Слънчев бряг" са проверени 82 автомобила и 210 лица.

Може да има уволнения на полицейски шефове след анализ за несправянето им с работата

Министърът на вътрешните работиРумяна Бъчварова заяви, че може да се стигне до уволнения на шефове на областни дирекции заради несправя...

"Това е само няколко дни преди този конфликт. Само тази нощ в пет областни дирекции са проверени 3194 лица, които представляват интерес 238, проверени питейни увеселителни заведения 236 само за една нощ“, посочи Бъчварова и уточни, че са проверени и 22 интернет клуба. „Проверени зали за хазартни игри са 140. Проверени са 17 заложни къщи и 110 са проверените сборища на лица представляващи интерес. Задържани са 90 души. Тази нощ са образувани 34 досъдебни производства,при които са установени 11 непридружени малолетни. Съставени са 290 акта, 90 протокола, 9 установени издирвани лица и едно издирвано МПС“, уточни Бъчварова. По думите й, справките, които съществуват показват, че в областната дирекция непрекъснато се работи по ситуацията в Бургас.

Бъчварова съобщи още, че предстои проверка на инспектората в ОДМВР- Бургас, която обаче не ила звънредна мярка. На въпрос дали ще прави кадрови промени в ОДМВР в Бургас и Несебър, Бъчварова отговори: "В момента всички са активизирани да работят по този случай и към момента нямам основание за критични бележки по него". 

"Усилията на полицията очевидно не са ефективната мярка за справяне с битовата престъпност", каза също вътрешният министър. Според нея всички институции в държавата трябва да си свършат работата по отношение към битовата престъпност. 

Въпреки това Румяна Бъчварова каза в отговор на коментар на Красимир Янков: "Никога не са били токова ниски показателите за нивата на престъпност", като добави, че може да представи справка.

Вътрешният мипнистър заяви, че по случая са изречени много лъжи, дори и от депутата от Реформаторския блок Атанас Атанасов. "Вчера си позволи от А до Я да използва лъжлива теза, която цели да оклевети мен и премиера, за което вероятно ще има съответните мерки. Неморално е хора, които коментират теми, свързани със сигурността да използват лъжи", каза Бъчварова.

Митьо Очите е жив, но в тежко състояние

Без промяна остава състоянието на Димитър Желязков, известен като Митьо Очите, който бе ранен при престрелката в к.к. „Слънчев бр...

В отговор на думите и Атанасов заяви, че застава зад всяка казана своя дума. "За всяко едно нещо, което съм казал, никога не казвам случайни неща. Системата на МВР е в окаяно състояние и вместо да вземат мерки да стабилизират държавата срещу престъпността, се занимават с такъв тип неща. Нямам никакви притеснения за нищо и за мен би било чест да се явя в съда на дело, заведено от вътрешен министър, премиер, който и да било. Когато един народен представител в качеството си на председател на парламентарна ресорна комисия в кабинета на вътрешния министър е подал информация, това какво е. Как може такова нещо изобщо", коментира Атанас Атанасов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com