Окончателно: Цветелин Кънчев казва сбогом на имущество за 1 млн. лева

5742
Окончателно: Цветелин Кънчев казва сбогом на имущество за 1 млн. лева
Снимка: БГНЕС

Отнемането в полза на държавата на имущество на стойност 1 089 473 лева от Цветелин Кънчев е потвърдено с окончателен съдебен акт.

Производството срещу него е започнало от Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност (КУИППД), чийто правоприемник е КПКОНПИ. Внесени са искания за налагане на обезпечителни мерки в три съдилища – Софийски градски съд, Софийски окръжен съд и Окръжен съд – Пловдив. Исканията са били уважени изцяло.

Със решение от 22.04.2016 г. Окръжен съд – София приема, че по отношение на Цветелин Кънчев е налице отрицателна разлика между приходи и разходи за периода 1987 – 2012 г. и така от него са отнети в полза на държавата суми по разплащателни сметки, влогове, както и от продажба на недвижимо имущество.

На 15.02.2019 г. Софийският апелативен съд потвърждава решението на ОС – София. Според второинстанционният съд съд исковете на КПКОНПИ срещу Цветелин Кънчев са основателни и доказани, а претендираните от комисията имущества са закупувани през целия проверяван период и не може да се направи извод относно влагането на законен доход за което и да е от тях.

Кънчев обжалва решението пред Върховния касационен съд (ВКС), като твърди, че искът на Комисията е неоснователен, защото е реабилитиран по съдебен ред. С определение на ВКС от 27.04.2020 г. изводите на Софийския апелативен съд са възприети изцяло и не е допуснато касационно обжалване. Съдът не приема доводите на Кънчев, защото "фактът на извършване на престъпленията от лицето, установен с влязла в сила присъда и произлезлите от тези престъпления отношения не се заличават, а само губят своята гражданственост и обществена оценка. Извършеното престъпление не губи значението си досежно т.н. извъннаказателни последици, уредени в други нормативни актове, различни от НК", съобщиха от КПКОНПИ.

По-късно през деня Кънчев реагира с пост във Facebook със следното съдържание:

"Днес КПКОНПИ обяви, че е отнела мое имущество за над 1 милион лева.

Във връзка с това, искам да заявя, че никога няма да си простя, че още в самото начало на този правен спор се предоверих на една дама, имаща себе си за сериозен адвокат.

Следвайки нейните указания при стартирането на проверката в КПКОНПИ не им предоставих сериозния обем финансово-приходна документация за доходите ми, с която разполагам. Според въпросната дама това не било нужно, защото мотива за образуването на проверката бил незаконосъобразен и това щяло да се докаже в съда.

Съдът, обаче не уважи нейното становище, и въпреки това, когато все още имаше да се предоставят писмени доказателства госпожата ме посъветва да докажем със свидетели мои приходи от кръщенета и тем подобни.

Ромски лидер: Ако не спрем мангасарите днес, те ще ни превземат утре

"Налягайте си парцалите, защото ще берете ядове, така ще ме разберете много по – бързо, нали?" Обърна се към българските роми от ...

Пълна глупост!

За съжаление, когато ангажирах подходящите адвокати, вече беше твърде късно! Съдът не допусна повече писменни доказателства, а и не беше длъжен.

За да разберете защо съм толкова ядосан на себе си, публикувам данъчната ми декларация за 1995 г., в качеството ми на физическо лице. В нея ще забележете, че декларираните ми приходи за 1995 година са близо 119 милиона лева. Максимален курс на долара за 1995 г. - 70 лева.

Имам години с много по-високи приходи, но нарочно избрах 1995 г, защото през нея са закупените ми имоти представляващи интерес за КПКОНПИ.

Уважаеми дами и господа, за случилото се нямам право да се оправдавам, с когото и да е! Обвинявам само и единствено себе си!"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Марин Димитров обжалва решението за ареста си по аферата "Митници"

Слави Трифонов губи дело срещу бившия си съпартиец Радостин Василев

Заключил жена си и детето си: Полицията в Благоевград задържа мъжа

Събраха се в центъра и се биха: Петима са в ареста в Самоковско

Задържаха мъж в София за фалшива бомбена заплаха

Румънец открадна алкохол за близо 4000 лева от Плевен

Скрити в издълбани самуни хляб: Задържаха контрабандни цигари

Батко му го возил: 6-годишно дете е в болница след инцидент с велосипед край Карнобат

За малко да го сгази камион: Дете мина на червено в Бургас

Как се развиват делата за клевета в Народния театър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com