Още няма арестувани за срутилия се хотел край Варна

5183
Още няма арестувани за срутилия се хотел край Варна
Снимка: БГНЕС

Изпълняващият длъжността окръжен прокурор на Варна Радослав Лазаров опроверга информацията, че собственикът на една от фирмите подизпълнители на ремонта на хотел "Вероника" в комплекса "Слънчев ден" е бил задържан, съобщи БНР. По-рано бе съобщено, че Георги Георгиев е бил арестуван след като е обявен за издирване. За него се твърдеше дори, че се е опитвал да се укрие.

Трагедията със срутения хотел взе четири жертви. Тялото на четвъртия работник бе открито тази нощ. Преди това черната хроника на нещастието беше попълнена около 20 ч. в четвъртък, когато спасителните екипи откриха тялото на едната жертва под руините на мястото, където са били основите на хотела. От полицията не уточниха самоличността на загиналия работник. По-късно беше открито още едно тяло.

Спряха издирването под развалините на хотел "Вероника", жертвите са четири

Регионалната инспекция за строителен контрол във Варна спря всички строителни и монтажни работи в района на срутения хотел "Вероника" в...

Минути след 20 часа областният управител на Варна Стоян Тасев и кметът Иван Портних съобщиха на близките на работниците за намерения втори загинал. Кметът Портних съобщи, че издирваният собственик на фирма "Дигинг" Георги Георгиев, който е наредил на работниците да влязат в хотела, е арестуван.

Спасителните екипи продължиха да претърсват руините на хотел "Вероника" през цялата нощ. Малко преди 18 часа в четвъртък спасителите стигнаха до стълбище, което е водило до рецепцията на хотела. Работи се много бавно и трудно. Един от близките на издирваните по-рано в четвъртък беше допуснат до мястото на срутването, за да се увери с очите си, че спасителите работят.

Хотел "Вероника" в курортния комплекс "Слънчев ден" се срути в сряда, загина един мъж под руините – Борислав Асенов на около 40 години. Имената на другите работници са Тодор Тодоров Димитров, Манол Райчев Манолов и Йосиф, чиято фамилия все още е неизвестна. Инцидентът стана при разрушаване на старата сграда. Поради липса на тежка техника, работниците са разрушавали на ръка сградата, рязали са носещите й колони. Не е ясно колко точно работници е имало в хотела по време на рухването му, засега има информация от един от работниците, че вътре са работили 15-20 души. Когато сградата е започнала да се срутва всички са се разбягали и затова все още не може да се уточни колко души се намират под рухналия 10-етажен хотел.

От Инспекцията по труда във Варна заявиха, че и четиримата работници, наети от фирмата-подизпълнител са без трудови договори. А за хотела е имало документи за реконструкция, не за разрушаване. Според предоставената информация на инспекцията по труда във Варна, възложител на строителния обект е "Международен Панаир Пловдив" АД, гр. Пловдив. Строител, на който е възложено извършването на строително монтажните работи е "Планекс" ООД. От "Планекс" ООД е изискана проектната документация, за да се установи с точност какви дейности е трябвало да бъдат извършвани.

Откриха четвърти труп под руините на хотел "Вероника"

Четвърти труп на работник е открит през нощта срещу петък под останките на срутилия се хотел "Вероника" в курортния комплекс "Слънчев д...

Знае се, че от дружеството е нает подизпълнител – "Бултранспорт груп" ЕООД. Оттам на свой ред има нает друг, засега неустановен чрез официални документи, подизпълнител за извършване на разрушителни работи с помощта на едрогабаритна техника.

"На обекта работихме около 15-20 души". Това каза пред БГНЕС Стефан Ангелов, един от работниците, който е бил в сряда на смяна по време на срутването на хотел "Вероника" във Варна.

Към 17 ч. "господин Георгиев" (бел. ред. – не е ясно кой е той, най-вероятно е техническият ръководител на обекта), нарежда на петима работници да влязат в хотела и да режат основите му с резачки. Единият от тях е отказал и се е отдръпнал встрани. Той е наредил на другите да влязат и да започнат да режат, като им е казал, че ако стане опасно имат 30-40 минути да избягат от обекта. След това се е качил на билото, което е над хотела и оттам също им е казал, че птичка да прелети над обекта, той ще им извика да се спасяват. В момента, когато хотелът се е срутил, "господин Георгиев" по най-бързия начин се е качил в колата си и е изчезнал от обекта.

Регионалната инспекция за строителен контрол във Варна спря всички строителни и монтажни работи в района на срутения хотел "Вероника" в "Слънчев ден" днес след като бе открита и четвъртата жертва.

Открито бе тялото на втори работник под руините на хотел "Вероника"

Спасителните екипи, които издирват затрупаните работници под руините на хотел "Вероника", откриха тялото на още един от работниците. ...

Назначена е техническа комисия, която да изготви експертна оценка за причините за инцидента. На място е направена проверка, а заседанието на комисията е насрочено за 15 април.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com