Освободиха предсрочно автокрадеца Ярослав Димитров - "любимецът" на Борисов

9377
Освободиха предсрочно автокрадеца Ярослав Димитров - "любимецът" на Борисов
Снимка: БГНЕС

Крадецът на коли Ярослав Димитров, който през 2015 г. стана известен с това, че ядоса премиера Бойко Борисов, е бил пуснат предсрочно от затвора, съобщи "Правен свят". Димитров се е възползвал от последните промени в закона, които дадоха право на всеки осъден сам да иска предсрочното освобождаване.

Припомняме, че през август 2015 г. Ярослав Димитров бе задържан след публикуването на запис на мъж в момент на кражба на два автомобила. На заседание на Министерския съвет бе докладвано на Бойко Борисов, че заснетият е Ярослав Димитров, който по това време трябвало да е под домашен арест. Премиерът се възмути, че на крадци се определят по-леки мерки и се налага полиция да ги пази. Стана ясно, че по-рано през същата година Димитров е бил осъден на 10 месеца затвор в Словения за кражба на кола, като присъдата бе изтърпяна след това в България. Срещу него имаше влезли в сила две условни присъди - 2 г. за теглене на пари с чужди карти и 3 г. за кражба, както и ново дело за укриване на мотори. В началото на 2016 г. в крайна сметка му бе наложено общо наказание от 3 г. затвор по влезлите в сила присъди.

Ярослав Димитров остава за постоянно в ареста

Софийският районен съд остави за постоянно в ареста автокрадеца Ярослав Димитров. Прокуратурата иска 3 години затвор с мотива, че сре...

Когато на 14 юни съдия Антон Урумов от Софийския градски съд (СГС) е уважил молбата му, остатъкът от наказанието му е бил малко повече от 9 месеца. От прокуратурата и от затворническата администрация са против предсрочното освобождаване на Димитров. Те пледират, че превъзпитанието му не е приключило и в районния съд срещу него има висящо дело. Съдът обаче приема, че всички законови предпоставки за предсрочното освобождаване на Димитров са налице - изтърпял е повече от половината наказание (2 години и 2 месеца), работи, има добро поведение, не е наказван и оценката за риска при него е много ниска. През юли Софийският апелативен съд (САС) е потвърдил определението на градския. Според апелативните съдии Вера Цветкова, Петър Гунчев и Маргаритка Шербанова осъденият "е доказал своето поправяне както с отношението си към работата, така и с цялостното си поведение" в затвора. Според тях твърденията на прокуратурата и администрацията на затвора не се подкрепят от доказателствата.

Решението за предсрочно освобождаване на Ярослав Димитров е дошло 3 месеца след като на първа инстанция той е осъден на 6 г. затвор по делото за отнетите два автомобила. Именно с тях той стана медийно известен. Районният съдия Мирослав Георгиев прави съвсем различни изводи за личността на Димитров. За да наложи наказание над средния размер, съдия Георгиев посочва, че не намира никакви смекчаващи отговорността му обстоятелства, но има много отегчаващи. Той "е личност с трайно формирани престъпни навици, като очевидно налаганите наказания не само не са му въздействали поправително, но не са постигнали най-малкото възпиращ ефект", пише в мотивите на районния съд.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Обвинените в контрабанда посещавали Рашков в МВР, Коцев скрил за часовника си

Петя Банкова и Стефан Димитров остават за постоянно в ареста

Повдигнаха още едно обвинение на Петя Банкова

Разбиха тото пункт в Благоевград

Мъж се е барикадирал в жилището си в кв. "Гео Милев" в София

23-годишен преби свой съсед във Велинград

Без да каже и дума: Живко Коцев влезе на разпит в КПКОНПИ

Пиян полицай направи катастрофа

Автобус и камион се удариха в София

Побой заради жена в Самоков завърши със счупени крак и ръка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com