От архива: Пропуск в банковата ни практика позволява обир за милиони

7961
От архива: Пропуск в банковата ни практика позволява обир за милиони
Снимка: Thinkstock

Най-младият банков обирджия в света е българин. Името му е Стефан Чолаков и сега е на 40 години, но задига 181 млн. лева, когато е на 22-годишна възраст, разказва Миролюба Бенатова в предаването на Сашо Диков по Нова телевизия.

През 90-те години на миналия век Стефан прави обира с помощта на приятели, които всъщност до последно не подозират какво става в пълен размер. Чолаков се възползва от голям пропуск на банковата ни система по това време – че се заверяват заявени приходи в сметки, преди в банката да са получили документите за потвърждение от съответната каса. Така всъщност Стефан и приятелите му успяват да дръпнат десет чувала с пари – 181 млн. лева.

Неизвестни завзеха банка в Киев

Група маскирани нахлу в Украинската Бизнес Банка в Киев и се опита да отвори трезора, съобщава УНИАН. Престъпниците са били въоръжени ...

Чолаков си спомня, че един от приятелите му осъзнал какво става по време на „акцията” и не искал да излезе. Тогава се обадих на брат ми да отиде да го охранява. После, когато се разшумя, той ми звънна и ме попита дали сме ние тези крадци. Нямаше как да го лъжа, казва Стефан.

Как е разкрит Стефан – лично баща му, който е директор на продукция в БНТ, се обажда в полицията и казва, че подозира сина си за крупния обир. Няколко месеца не му говорих, но осъзнах, че той го е направил за мое добро.

Стефан е категоричен, че някои от обирите на трезори са неразкрити, защото са дадени пари „нагоре”. Най-големият проблем остава за обирджията – да се чуди как да си опази парите, как да не го застреля някъде мафията, казва Чолаков. И добавя, че на 22 години е искал да излъже системата, да си докаже, че може.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com