Отговорът на Nexo: Ненужно показна акция, ще защитим служителите от този безобразен произвол

2633
Отговорът на Nexo: Ненужно показна акция, ще защитим служителите от този безобразен произвол
Снимка: БГНЕС

"Битката за приза "най-срамен момент" на българската прокуратура е  безмилостно жестока от десетилетия насам, но и днешният ден се нарежда високо в класацията". Това гласи позиция на Nexo във връзка с обявеното днес разследване срещу компанията. 

От Nexo твърдят, че все още не са им представени официални документи, които еднозначно да посочат претенции към тях. “Компенсира се обаче с ненужно показна акция, с участието на лица, които отказват да се легитимират и часове наред не са показвали заповед за претърсвания. Задържани са хора, без да има поименни заповеди за задържането им. Всичко случващо се до момента е в остър разрез с установените правни и процесуални норми”, се казва още в позицията на Nexo.

Експерт: Търговията с криптовалута не е незаконна, но не и регламентирана

Търговията с криптовалута не е незаконна, но не и регламентирана. Това каза пред bTV експертът по киберсигурност Любомир Тулев във връз...

От Nexo заявяват, че видеата от насилието над служителите на компанията ще бъдат показани на в най-скоро време. Оттам коментират и част от фактите: На първо място казват, че не оперират на българския пазар, за да не попаднат под обстрела на абсурда. Твърдят, че са сред криптокомпаниите с най-високи стандарти по отношение на "познавай-клиента-си" и мерките против изпирането на пари.

Отвъд стандартните способи на всяка финансова институция, Nexo използвали и услугите на компании като Chainalysis, които се използвали включително от ФБР и ЦРУ. Това позволявало на техните специалисти, минали специална квалификация в САЩ срещу изпирането на пари, да са сигурни в произхода на влизащите на платформата крипто активи, както и да знаят накъде отиват изтеглените от платформата такива.

"Nexo е горд работодател на над 600 души в България и сме сред примерите за компания, платила десетки милиони левове под формата на данъци и осигуровки, създавайки уникален собствен продукт и правейки компанията световният номер едно в сферата си. Ще предприемем всички позволени от закона действия, за да защитим своите служители, както и самата компания от този безобразен произвол", се казва още в позицията на компанията.

Припомняме, че по-рано днес се проведе мащабна специализирана акция срещу известната българска банка за криптовалута. От прокуратурата обявиха, че през платформата са минали като оборот 94 милиарда долара. В последните месеци криптобанката е имала проблеми в САЩ заради работа без лиценз. За един от големите клиенти на криптобанката у нас пък има данни, че е финансирал терористични актове, твърдят още от прокуратурата.

Слави Трифонов: Имам чувството, че живеем в една абсурдна държава, пълна с лъжи (ВИДЕО)

"Днес излезе, че банката на криптовалута Nexo, която се разследва, 7 американски щата са скочили, че това е една пирамида на криптовалу...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Разбиха схема за преработка и разпространение на оръжия

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com