Отново уличаваме руски дипломат в шпионаж

1982
Отново уличаваме руски дипломат в шпионаж
Снимка: Pixabay

Пореден руски гражданин с дипломатически имунитет е бил уличен в извършване на разузнавателна дейност на територията страната.

От държавното обвинение съобщиха, че главният прокурор Иван Гешев е уведомил за събраните по случая доказателства министъра на външните работи.

От прессъобщението става ясно, че Екатерина Захариева е била уведомена за случая вчера, а прокуратурата е започнала работа по него по сигнал на Държавната агенция „Национална сигурност“.

Разследването в Специализираната прокуратура е било по глава „престъпление срещу Републиката“ - за това, че чуждестранен гражданин е събирал информация, представляваща държавна тайна, с цел предоставянето й на чужда държава или чужда организация.

В хода на досъдебното производство е установено, че в периода от 2017 година до настоящия момент лицето с имунитет, чиято дипломатическа позиция не се уточнява, е събирало информация за числеността за разполаганите на наша територия - по време на учения, на военнослужещи от САЩ.

Информацията е била подавана на руското военно разузнаване в Москва. Информацията си руският гражданин е получавал от български гражданин с достъп до класифицирана информация. Според прокуратурата той е бил мотивиран финансово.

Заради дипломатическия имунитет на руския гражданин разследването е спряно, припомнят процедурата от държавното обвинение.

Нидерландия гони двама дипломати на Русия заради шпионаж

Нидерландия обвини в шпионаж двама руски дипломати, като те са обявени за персона нон грата и трябва да напуснат страната. Това съобщав...

Междувременно от външно министерство официално съолщиха, че дипломатът е обявен за персона нон грата. 

"Министерството на външните работи на Република България обяви за персона нон грата дипломат от руското посолство в София и му даде 72 часа срок да напусне страната заради действия, несъвместими с дипломатическия му статут. Нота с това съдържание бе връчена на заместник-ръководителя на дипломатическата мисия, който бе извикан в сградата на МВнР.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева получи писмо от главния прокурор Иван Гешев, че в рамките на досъдебно производство е установено как въпросният дипломат е събирал информация, представляваща държавна тайна. Въпросното деяние представлява престъпление по чл. 104 ал. 1 от Наказателния кодекс. Тъй като извършителят се ползва с имунитет по Виенската конвенция за дипломатическите отношения, досъдебното производство е прекратено", се казва в съобщението на МВнР.

По информация на Нова телевизия става въпрос за полковник Василий Сазанович - военно аташе в посолството на Руската федерация в София.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Разбиха схема за преработка и разпространение на оръжия

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com